” Ada orang berkata aku tak sed1h dengan kemat1an suami.. ” – Hidayah Abam

Terima Tud0han Tidak Bersed1h Kemat1an Suami, Ini Respon Balu Arw4h Abam Bocey, Siti Hidayah. Luahan Hidayah Buat Ramai Tersentuh, Bertabahlah Dayah !!  

Tanggal 10 Februari 2020 menjadi hari paling menyed1hkan buat Siti Nurhidayah Mohd Ali. Negara digemp4rkan dengan berita pemergiaan pelawak terkenal Abam Bocey. Bukan hanya keluarga malahan rakan taulan dan peminat juga p1lu dengan pemerg1an Abam ini.

Arw4h Abam men1nggalkan seorang anak lelaki bernama Syed Uthman Hamzah. Kini sudah 6 bulan berlalu, Hidayah meneruskan hidupnya bersama Hamzah dan keluarganya. Hidayah kini berniaga bersama ayahnya menjual cempedak goreng dan buah-buahan.

Melihat kecekalan Hidayah, ramai yang kagum dengan sikapnya itu. Hidayah nampak tenang mengharungi kehidupan sejak dari hari pertama pemerg1an Arw4h lagi. Hidayah mengatakan dirinya bukan tidak sed1h cuma tidak mahu meratapi pemerg1an insan tersayang.

Menerusi akaun Instagram Hidayah, telah dikongsikan sekeping gambar terkininya bersama Hamzah bersama satu kapsyen yang menarik perhatian ramai. Hidayah bercerita tentang kata-kata kes4t segelintir netizen yang mengatakan dia tidak bersed1h dengan pemerg1an arw4h Abam.

Jom baca perkongsian di bawah :

View this post on Instagram

Ada orang berkata aku xsedih dengn kematian suami xpela cakap lah apa pun Allah yang Maha mengetahui segalanya,ingat lagi pesan arwah suami sayangg biarlah apa pun orang nak kata kita mereka bukan bagi kita makan janji kita dengan cara kita jangan berhenti berdoa Allah sentiasa ada bersama kita😊.. Kesedihan xperlu di tunjuk-tunjuk, Bersedih (selain takut kerana Allah) tidak diajarkan dalam agama. Bahkan kita banyak menemui ayat mahupun hadis yang melarang kita untuk bersedih. Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.” QS. At-Taubah: 40 Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.” QS.Ali ‘Imran:139 Al-fatihah suamiku syed umar mokhtar #allahbersamakita #kitabaikramaisayang #jangansibukhalorang

A post shared by hidayah_ (@hidayah_abam) on

Perkongsian ini meraih perhatian ramai netizen dan mereka memberikan kata semangat untuk Hidayah. Antara komen-komen :

” Tak ada orang yang tidak bersed1h dengan pemerg1an suami. Puan Hidayah bangkit kerana kekuatannya, semangat seorang Ibu yang harus kuat membesarkan anak.. “

” Yg pndai bercakap tu tak fikir ke. Tak kan nk bersed1h smpai bila-bila.. hidup kne diteruskan.. “

” Awak sangat kuat hidayah. semoga Allah mudahkan semua urusan awak dengan hamzah.. “

” Sabar ajelah Dayah.. Abaikan ckp2 negat1f tu.. Takkan kita nk tunjuk kesed1han kita kt org ramai plk kn.. “

” Sabar apa jua situasi. Kuatkan semangat awk utk anak & family.. “

” Orang takkan tau ape yg kite sendiri rase. Takpe la kak dayah.. “

” Semoga tabah & kuat semangat Dayah.. Hamzah senyum dah mcm arw4h ayahnya.. “

Tidak perlu menghukum jika wajahnya terlihat gembira kerana dalam hati hanya Hidayah yang rasa. Apa pun, kata-kata Hidayah itu betul. Meratapi bukan tindakan terbaik dan dia mengikut pesanan arw4h suaminya. Semoga Hidayah sentiasa dikurniakan rezeki yang tidak put0s-put0s dan bahagia selalu bersama keluarga tersayang. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IG Hidayah Abam, IG Abam Bocik

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..