” Yang solat tepi highway tu bagus semangatnya jaga solat, cuma.. ” – PU Azman

Viral Isu Solat Tepi Jalan Atau Highway, PU Azman Tampil Memberi Penjelasan Mengenainya. Sila Baca, Jangan Abaikan !!

Lumrah bila tiba musim perayaan, warga kota akan berpusu-pusu men1nggalkan bandar menuju ke kampung halaman masing-masing untuk beraya bersama ibu bapa, ahli keluarga dan sanak saudara. Lebuhraya pastikan akan menjadi jalan utama mereka untuk pulang ke desa.

Namun baru-baru ini kec0h apabila gambar beberapa orang yang sedang solat di tepi highway ketika dalam perjalanan pulang ke kampung merena sempena Hari Raya Aidiladha menjadi viral di media sosial. Perkongsian ini menerima banyak komen dan juga pendapat mengenainya.

Tak kurang juga ada segel1ntir yang mengec4m tindakan mereka yang menggunakan laluan kecem4san kerana dikuat1ri akan mengganggu jika terdapat kes kecem4san yang berlaku. Malah ada yang berpendapat pihak tersebut telah mengabaikan faktor-faktor keselamatan apabila ada kereta lalu lalang di tengah jalan yang berdekatan.

Penceramah PU Azman juga terpanggil untul memberi penjelasan mengenai perkara ini. Hasil tinjauan kami di akaun Instagram juara Pencetus Ummah musim kedua yang mesra dengan panggilan Cik Man ini, Cik Man telah berkongsi sebuah video mengenai isu solat di tepi highway dan penerangannya juga sangat jelas di ruangan kapsyen.

Ikuti perkongsian Cik Man di bawah :

View this post on Instagram

Yang solat tepi highway itu bagus semangatnya sangat menjaga solat. . Cuma mungkin kupasan ilmu akan membimbingnya untuk memilih yang terbaik kerana isu keselamatan dan nyawa. . Maka jika boleh dianggap darurat, mereka boleh memilih pendapat untuk solat dalam kenderaan. . Bila solat dalam kenderaan, sudah tentu sukar mengadap kiblat, gerak rukun dan persoalan wuduk. Maka solat mengikut kemampuannya. . Jika dalam kenderaan itu dia boleh melaksanakan solat dengan sempurna, maka wajib berbuat demikian. Jika tak boleh, maka solat sekadar mampu. . Kaedah Fiqh ada menyebut. . المشقة تجلب التيسير. . Maksud :"Kesukaran membawa kepada keringanan". . Kaedah Fiqh ada menyebut. . إذا ضاق الأمر اتسع. . Maksud :"Apabila sesuatu itu sempit, hukumnya menjadi luas". . Dalil Quran Surah Al Baqarah ayat 185. . يُريدُ اللَّهُ بِكُمُ اليُسرَ وَلا يُريدُ بِكُمُ العُسرَ . Maksud :"Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu". . Sebahagian ulama mengatakan dia wajib ulang solat ketika sampai di destinasi. Sebahagian yang lain mengatakan tidak wajib. . Bila kita lihat orang lain silap dan kurang, tampung dengan ilmu, bukan dengan kecam. . Cik Man-

A post shared by PU Azman (@puazmanofficial) on

Posting Cik Man dihuj4ni dengan ucapan terima kasih oleh netizen kerana berkongsi mengenai perkara ini. Antara komen-komen netizen :

” Bagus Cik Man ni. Penjelasan sentiasa ringkas dan mudah difahami. Saya suka.. “

” SubhanAllah.. prnjelasan sgt jelas. Terima kasih Pa kongsi ilmu.. “

” Islam itu tidak membeb4nkan. tq atas penjelasan puazmanofficial.. “

” Ngams0i punya penjelasan. Harap takda yang pal4tao lagi lah.. “

” Alhamdulillah time kaseh cik man sharing.. “

” Ni lagi jelas.. dri mokcik pokcik fb buat pal4tau.. rase nak hemp0k sekor2.. “

Terima kasih kepada Cik Man atas perkongsian ini. Semoga semuanya jelas dan faham. Yang penting keselamatan kena jaga, ingat lah Islam tidak sesekali membeb4nkan umatnya. Semoga Cik Man sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu. Teruskan berdakwah dan berkongsi ilmu-ilmu keagamaan kepada semua.

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman, Metro

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..