” Semoga Allah murahkan rezeki pada penyelamat kucing.. “

Video Anak Kucing Disel4matkan Di Jambatan Pulau Pinang. Syukur! Masih Ada Yang Prihatin.

Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, di kala Nabi hendak mengambil jubahnya, ditemuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengg4nggu haiwan kesayangannya, Nabi pun memot0ng bel4han lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya.

Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan menunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan membelai lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Selain itu, setiap kali Nabi menerima kunjungan tetamu di rumahnya, Nabi menggendong Mueeza dan meletakkan kucing tersebut di pahanya. Betapa sayang dan kasihnya Nabi kepada haiwan yang bernama kucing.

Bukan hanya kesihatan psikologi, memelihara kucing juga bermanfaat untuk kesihatan fizik. Dalam sebuah kajian, para pengkaji mengikuti 4,435 orang selama 13 tahun, mereka yang memiliki kucing pada masa lalu lebih kecil kemungkinan untuk meningg4l dunia kerana ser4ngan jant0ng berbanding orang yang tidak memiliki kucing.

Huk0m bagi mereka yang menyak1ti kucing ini adalah berd0sa. Dalam sebuah hadis yang sahih Al Bukhari, pernah diceritakan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kepada kucingnya, tidak melepaskan haiwan tersebut untuk mencari makan sendiri, Nabi Muhammad SAW pun menjelaskan bahawa huk0m4n tersebut adalah seks4an ner4ka.

Menerusi video yang tular di media sosial, seekor anak kucing telah diselamatkan oleh orang awam. Lokasi kejadian tersebut adalah di Jambatan Pulau Pinang. Video tersebut dirakam oleh seorang lelaki bersama anaknya yang ketika itu cuba untuk menyelamatkan anak kucing tersebut yang berada di lautan.

Lihat video viral lelaki bersama anaknya menyelamatkan anak kucing tersebut di bawah :

Rata-rata netizen mengucapkan terima kasih kepada mereka yang telah menyelamatkan kucing tersebut dan bersyukur kerana kucing tersebut terselamat.

” Semoga Allah murahkn rezeki penyelamat kucing.. “

” Allah je yg dpt mmbal4s jasa baik korg yg mnolong. Syukur miaw dpt dslamatkan..”

” Pandai dia berenang ke org yg selamatkan dia.. “

” Terima kasih membantu makhluk Allah yg lain. Semoga anda di berkati Allah selamanya..”

” Pandai dia masuk dlm net tu. good job baby alhamdulillah.. “

” Mujur berjumpa dgn org yg berhati perikemaknusiaan… Alhamdulillah.. “

Syukur!! Allah panjangkan usia anak kucing tersebut. Kesian apabila melihat anak kucing tersebut berenang untuk diselamatkan. Apa-apa pun kami dari Berita Kopak mengucapkan terima kasih pada mereka yang telah membantu untuk menyelamatkan anak kucing tersebut. Semoga Allah SWT memberikan ganjaran pahala kepada anda semua.Amin ..

Silakan SHARE..

Sumber : IG Sinar_my, Semuanya Johor Darul Ta’zim by berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk copright akan dikenakan..