” Sed1hnya bila anak cakap sampai macam tu kat kita.. ” – Netizen

Saharul Ridzwan Kongsi Cerita Menyentuh Hati Tentang Anaknya, Muhammad Luth Ali. Ad0h Perkara Yang Selalu Parent Terlepas Pandang. Tak Sangka Ali Akan Cakap Sebegitu Pada Saharul, Alahai Kes1an Ali !! 

Umum mengetahui Saharul Ridzwan dan isterinya Deena Emir baru sahaja menimang cahayamata kedua mereka bulan Jun yang lalu. Dikurniakan seorang bayi perempuan, ianya bagaikan bulan jat0h ke riba kerana mereka memang menginginkan anak perempuan.

Fateema Azzahra nama yang diberikan buat anak kedua mereka ini. Saharul terdahulu sudah pun mempunyai seorang anak lelaki diberi nama Muhammad Luth Ali. Reaksi Ali ketika melihat adiknya buat pertama kali ada dikongsikan Saharul sebelum ini dan Ali kelihatannya gembira.

Seperti kanak-kanak lain, perasaan inginkan perhatian daripada ibu dan bapa pasti hadir apabila mempunyai adik. Ali juga tidak terkecuali dan si kecil ini mula terasa dirinya dipinggirkan apabila semua memberi tumpuan kepada adiknya, Fateema.

Menerusi akaun Instagram, Saharul Ridzwan telah berkongsikan satu video dan beberapa keping gambar bersama Ali di dalam kereta bersama satu cerita. Ali mula menunjukkan tanda pr0tes kerana tiada siapa yang melayaninya bermain dan Saharul rasa terpuk0l dengan kealpaannya ini.

Ini membuatkan Saharul terpanggil untuk berkongsikan kisah Ali ini bersama-sama peminat sebagai pengajaran kepada ibu bapa lain. Jom tonton video di bawah :

( Klik butang KANAN > untuk melihat gambar seterusnya.. )

View this post on Instagram

Baba minta maaf Ali 😭 . Saja perkongsian utk ibu bapa tentang "Parenting". Semoga kita boleh berkongsi pengalaman masing2. Anak anak ada perasaan , dan selalunya perasaan itu diluahkan melalui perbuatan. Hari ni macam busy sikit, jadi bila balik sy rasa penat, masuk bilik, rest, lepas tu dodoikan Fateema utk tidur. Deena macam tak sihat sikit, Ali kami tinggalkan kat ruang tamu dengan aunties dia. . Tiba- tiba Ali masuk bilik merengek, baling2 toys lepas tu masuk bilik cakap "I want to watch King Kong" sambil pegang toys. Lepas tu menangis dekat lantai. Sy passkan Fateema pada Deena, sy angkat Ali dengan niat nak marah pada mulanya, then sy tanya soalan yang selalu sy tanya: "Why you cry? You big boy already. You cannot cry like a baby" Banyak kali sy tanya then finally dia cakap: "Nobody wants to play with me. I want to play" Allah, sedihnya dengar. Makin tersedu2 dia nangis. Sy hug dia, cakap "Come go out with Baba, jalan2 naik kereta"- Happy dia. Anak Baba ❤️ . Kadang2 kita terlepas pandang tentang masa utk anak2 kita, kadang2 kita fikir yang anak2 buat perangai sebab degil, taknak dengar cakap. Tapi sebenarnya salah kita. Kita kurang peka dengan anak2 kita. Mungkin kita penat. Mungkin kita stress pasal kerja, sampai kita tak nampak kesalahan kita sendiri. Kita salahkan perangai anak kita. . Sorry my boy ❤️. Baba promise cuba jadi Baba yang terbaik utk Ali dan Fateema. P/s: ambik gambar semua ni masa baru masuk kereta, kereta tak bergerak pun

A post shared by Saharul Ridzwan® (@saharulridzwan) on

Perkongsian Saharul ini buat ramai yang tersentuh hati dan ianya mendapat perhatian netizen. Antara komen-komen mereka :

” Ad0hh.. Terus toleh my son yg tgh tidur kat sblh ni. Automatik nang1s.. “

” Allah.. tersentuh sy baca.. tetiba terbayang muka anak masa kita mar4h dia bila dia tak dengar cakap, nak4l.. “

” Anak sulung sebenarnya manja, bijak ali.. Salute la bro. mmg bukan senang jadi parents.. ”

” Sebab tu anak sulung kental, dari kecik dia dah kene jaga hati dia sendiri.. “

” Siann diaaa.. betul bila kita bz.. kes1an anak2.. sed1hh rasaa.. itu lah tuntutan hidup.. anak2 sunyi.. “

” Sed1hnya bila anak cakap sampai macam tu kat kita.. Nice sharing and thank you.. Ali good boy.. “

” Alolo sian dia… dia cuma nak attention dan masa dari parents dia… dah happy dh… comel sgt dia senyum.. “

Alahai Ali pandai tunjukkan em0si mahukan perhatian daripada baba dan mommy. Tiada ibu bapa pun yang tidak akan tersent0h andai mendengar sebagaimana ayat Ali itu. Tindakan Saharul memujuk Ali pun terbaik, bijaklah Baba. Semoga Ali menjadi anak yang soleh, abang yang baik buat Fateema dan anak yang sentiasa menyenangkan hati kedua ibu bapa. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IG Saharul Ridzwan

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..