” Ya Allah, mulianya hati dia.. “

Video Seorang Lelaki Yang Sanggup Bergadai Nyaw4 Untuk Keselamatan Pengguna Jalanraya Yang Lain Dapat Pujian Ramai. Salute Brother !!

Seringkali kejadian kem4langan jalan raya terjadi berpunca dari kecu4ian pemandu . Sikap sambil lew4, g0poh g4pah dan kurang kesedaran s1vik mengakibatkan kesus4han kepada pengguna jalan raya yang lain. Tidak hanya mengakibatkan keceder4an ringan malah turut membawa kepada kem4tian.

Sumber dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2013, Malaysia menduduki tempat ke 3 tertinggi melibatkan kem4tian berpunca dari kem4langan jalan raya. Ianya dimana purata 14.4 kem4tian setiap hari dan nisbah 23 orang bagi setiap 100,000 penduduk. Ini menjadi isu negara yang memb1mbangkan dan perlu ditangani secara kolektif dan bersungguh-sungguh.

Selain dari itu, keadaan jalan serta persekitaran jalan juga menyumbang kepada berlakunya kem4langan. Sebagai contoh objek besi atau taj4m terjat0h di tengah jalan yang mengg4nggu pemanduan berkemungkinan besar meningkatkan ris1ko berlakunya kem4langan. Hanya dengan kesed4ran sivik dan menerapkan nilai-nilai murni kepada pemandu boleh mengubah situasi ini.

Menerusi akaun Instagram, TVSukanStar berkongsi video memaparkan tindakan ber4ni oleh seorang pengguna jalan raya mengalihkan objek besi di tengah jalan. Tindakan berani nya ini dirakamkan oleh sebuah keluarga yang kebetulan berada di situ. Nyata video berdurasi 1:29 minit ini mendapat perhatian dan pujian daripada netizen.

Tonton video di bawah :

” Bergadai ny4wa untuk keselamatan pengguna jalanraya yang lain.. “

Rata-rata netizen memuji keberanian pemandu ini. Sanggup berhenti dan berdepan b4haya untuk mengalihkan objek berkenaan walaupun sedar had kelajuan kereta2 lain yang melalui jalan itu. Antara komen-komen netizen :

” Mulianyaa hati dia.. “

” Solute you brader x dpat bayangkn kalau naik motor mesti bersepah.. Harap ada lagi orang macam ni.. “

” Mesti yang bawak kereta banyak2 tu ada pikir ‘ apa benda la mamat ni bawak benda pel1k2 tengah highway’.. ”

” Yang aku tak paham diorang ni tak boleh nk perlahan kan kenderaan ke? Ape lah salah bagi dia lalu dulu.. “

” The hero. Pihak PLUS boleh bagi reward dekat dia.. “

” Warga yang amat perihatin.. Sanggup gadai ny4wa sendiri.. Terbaik terima kaseh.. “

” Please find this man, give him award! He deserve more than that.. “

” Orang macam ni ade satu dalam sejuta.. “

” Full of respect towards you brother.. “

Sungguh hebat dan terh4ru dengan tindakan berani pemandu ini yang berusaha untuk menceg4h kem4langan dari terjadi. Alangkah bagusnya sekiranya nilai murni yang ditunjukkan itu menjadi ikutan kepada pengguna jalan raya yang lain. Kami di berita kopak mendoakan moga beliau sentiasa dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.. Aamin

Silakan SHARE..

Sumber : IG Tvsukanstar by Berita Kopak & Content Media 

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..