” Anak semua dem4m, tiga-tiga saya jaga sorang. Anak n4ngis tengah malam ke, dia seronok tidur bukan ada nak tolong !!

” Jangan g4nggu katanya. Dia pen4t. Rasa macam ter0bek sangat hati ni kena jawab macam tu.. “

Perkahwinan ialah amanah untuk memik0l tanggungjawab membentuk keluarga yang lebih besar. Apabila termeterai suatu akad yang sah, maka bergelarlah suami dan isteri. Pastinya ramai diantara kita yang terbayang yang romantik dan manis-manis sahaja seperti dipaparkan di novel2 dan drama2 televisyen.

Suami yang prihatin, caring, memahami, isteri yang lemah lembut, solehah dan pelbagai lagi seperti di alam fantasi. Namun tidak semua rumahtangga di kurniakan pasangan yang sebegitu. Realiti kehidupan tidak seperti manisnya fantasi mimpi.

Rumahtangga yang bahagia perlulah disulami bukan sahaja dengan kasih sayang namun juga rasa tanggungjawab samada dari pihak suami mahupun isteri. Islam sendiri menggariskan tugas dan tanggungjawab suami dan isteri untuk panduan hidup. Kerana tidak lengkap sesebuah perkahwinan itu jika tidak saling melengkapi.

Suami bertindak sebagai ketua keluarga dan pendamping isteri bagi menjamin kesejahteraan isteri dan anak-anaknya. Hendaklah suami sentiasa mengamalkan pergaulan yang baik dengan isteri dan anak-anak serta memiliki sifat bertolak ansur, bertimbang-rasa dan pengasih. Namun jika suami melepaskan segala tanggungjawab kepada isteri, maka bergol4klah istana impian.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Baca perkongsian wanita ini yang dimuatnaik di Facebook Kisah Rumah Tangga. Semoga memberi kesedaran dan sentuhan em0si kepada kita semua.

Assalamualaikum.

Saya cuma nak meluahkan perasaan ja. Saya dah kahwin 6 tahun, dikurniakan 3 org anak. Alhamdulillah. Seorang suri rumah, sejak kahwin tak pernah jumpa kawan pergi jalan2 atau borak2 curahan hati. Jadi tak tau nak bagitau siapa. Saya takda kawan untuk luah perasaan.

Saya dah pen4t jadi suri rumah. Bukan apa, semua kerja di rumah saya buat. Saya boleh buat semua tapi bila sampai satu tahap semua saya kena buat, saya pun boleh jadi ment4l breakd0wn. Dari pagi ke malam saya buat semua.

Suami ? Dia kerja. Sibuk katanya. Saya faham tapi dia pun tolong la kan sekali buat kerja. Bukan rumah org lain, rumah bersama juga. Kalau anak dem4m tu, saya yang jaga sorang2. Kalau tiga2 dem4m, tiga2 saya jaga sorang.

Anak n4ngis tengah malam ke, dia seronok tidur. Bukan ada nak tolong atau teman sekali. Bila tanya kenapa tak tolong, “tak kej0t pun. Takda pun minta tolong”. Rasa mcm ter0bek sangat hati ni kena jawap macam tu.

Dengan nak bre4sfeed bongsu, saya kena sentiasa kawal emos1 nanti susu kurang. Dengan nak pastikan ada masak, rumah teratur, semua benda settle memang tak sempat. Dia ? Jangan g4nggu katanya. Dia banyak kerja. Dia pen4t. Jadi saya ? Tak pen4t ??

( Gambar Sekadar Hiasan )

Bila saya b1s1ng kenapa tak tolong, dia kata “boleh tak jangan b1s1ng?” Rasa macam nak melet0p hati saya. Rumah sep4h sebab anak2 saya tak kisah sebab anak kecik lagi kan. Tapi bila rumah bersep4h sebab dia rasa macam nak terbang ja balik rumahh parents. Lepas pakai baju letak sana sini, tuala mandi sangkut entah apa2. Asal lepas mandi, bilik air macam ada org berper4ng dalam tu.

Saya pen4t sangat nak m4r4h. Sampai benda kecil jadi besar bagi saya. Saya rindu keluarga saya. Parents saya jauh beribu batu. Kena naik flight . kalau str3ss atau tek4nan n4ngis sendiri jelaa dan kadang2 saya term4rah anak2 saya. Saya rasa bers4lah sangat. Saya ibu yang g4gal bagi diri saya .

( Gambar Sekadar Hiasan )

Kami dah lama tak tidur satu bilik sebab anak semua kecil lagi jadi saya tidurkan sorang2. Kadang2 ada juga dia tidurkan. Tu pun bila saya m0g0k (silent treatment). Dia selalu tidur asing kat luar atau bilik satu lagi. Apalah salahnya tidur sekali dalam bilik tu. Bukan main selalu upload picture anak2 dalam fb tunjuk caring, tapi hakikatnya. Sampai satu tahap saya rasa takda dia pun saya ok.

Saya sayang suami saya, sayang perkahwinan ni dan anak2 memang takda masal4h dengan ayahnya. Cuma saya pen4t bila takda teman buat kerja rumah sorang2. Jaga anak sorang2. Pen4aattt. Dah kat rumah ni jarang bercakap, saya nak bercakap dengan siapa kalau bukan anak2.

Untuk abang, ayang sayangkan abang. Ayang dah pen4t nak ulang benda yang sama. Pen4t sangat sampai rasa kalau l4r1 dari rumah lagi baik. Apa salahnya sama2 kita jaga anak & kerjasama dalam rumah. Anak2 pun hasil kita berdua, ber’bin’ kan nama abang juga. Bukan orang lain. Mungkin bila saya dah tiada baru dia nak berubah.

Sungguh sebak membaca perkongsian ini. Kadang kala ramai suami yang terlepas pandang bahawasanya tugas menjaga anak, masak memasak hatta membasuh baju juga adalah tanggungjawab suami. Semoga Allah berikan kita pasangan yang bertimbang-rasa . Di harap confess0r tabah dan sabar dengan sikap suami. Kami mendoakan agar suami confess0r sedar kelalaian dan tidak terus alpa dalam tanggungjawab.

Apa pendapat anda ?

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : FB Kisah Rumah Tangga / Dikemaskini oleh Berita Kopak & Content Media