” Ya Allah, aku menang1s sampai sak1t dada.. “

Video Yang Begitu Menyentuh Hati Apabila Seorang Ibu Melepaskan Rindu Pada Anaknya Yang Sudah Tiada Melalui Virtual Reality. Aduhh, Seb4k Rasanya !!

Realiti maya atau dalam bahasa inggeris Virtual reality adalah persekitaran yang dihasilkan oleh komputer. Selalunya persekitaran realiti maya tertumpu kepada pengalaman visual yang dipaparkan pada skrin komputer atau melalui paparan stereoskop khas.

Pengguna boleh berinteraksi dengan persekitaran VR melalui peranti input seperti papan kekunci dan tetikus atau melalui peranti direka khas seperti sarung tangan berwayar dan mesin jalan (treadmill) pelbagai arah. Persekitaran simulasi ini boleh menyerupai dunia sebenar.

Melalui teknologi ini, seorang ibu boleh bertemu dengan anaknya yang sudah men1ngg4l dunia. Kisah yang menyayat hati ini berlaku di Korea di mana mereka menghasilkan secara maya kanak-kanak tersebut sama seperti rupa parasnya yang sebenar. Mereka turut memasukkan suara dengan mencari suara kanak-kanak yang sama dengan suara sebenar.

Menerusi akaun Instagram, sedikit sedutan video tersebut telah dikongsikan. Ibu tersebut telah dipakaikan peralatan khas untuk dia bertemu anaknya secara maya. Perasaan seb4k apabila bertemu semula anaknya buat ramai turut mengalirkan air mata.

Jom tonton video di bawah :

Rata-rata netizen turut berasa sed1h apabila menonton video tersebut. Antara komen-komen mereka :

” Ya Allah sed1hnya.. “

” Teknologi bagus.. Namun tak bagus utk psikol0gi seorang ibu.. Makin tk redha.. “

” Ya Allah aku menang1s sampai sak1t dada.. “

” Tak boleh tgk.. nang1s terus smpai bengk4k mata.. “

” So s4d.. Im cry1ng.. “

Kanak-kanak tersebut bernama Nayeon berusia 7 tahun telah men1ngg4l dunia pada tahun 2016 akibat sak1t Leuk1mia. Dia merupakan anak ketiga daripada empat adik-beradik. Bagi seorang yang bergelar ibu, kehilangan anak pastinya sesuatu yang memer1tkan.

Namun kita perlulah redha dengan ketentuan tuhan. Menggunakan teknologi VR ini mungkin boleh mengubati rindu seorang ibu kepada anaknya namun adakah ia bagus untuk emosinya selepas itu ? Fikirkan..

Tonton video penuh di bawah :

Silakan SHARE..

Sumber : IG Mark Adam, YouTube MBCLife by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..