Wanita Ini Berkahwin Dengan Sebatang Pokok Yang Hidup Di Sebuah Taman

Alasannya Berkahwin Dengan Pokok Tersebut Membuatkan Ramai Orang Menyokongnya !

Dari sudut makna, perkahwinan adalah suatu bentuk ik4tan hubungan yang terbentuk antara lelaki dan perempuan. Perkahwinan dalam sudut agama adalah bertujuan untuk melahirkan dan mengembangkan zur1at manusia dengan cara yang disahkan.

Perkahwinan sebagai suatu bentuk hubungan manusia yang paling ag0ng kerana menunt0t adanya tanggungjawab secara timbal balik di antara kedua belah pihak, suami ataupun isteri, dan juga merupakan suatu bentuk perjanjian.

Dan setiap manusia pasti ingin berkahwin dan bersama dengan orang yang sangat mereka cintai. Dan melalui kehidupan di antara keduanya yang saling menyayangi dan bertanggungjawab di antara satu sama lain.

Kerana itulah setiap agama di dalam dunia menganjurkan penganutnya agar melalui perkahwinan kerana dengan perkahwinan, hubungan antara keduanya akan disahkan mengikut sudut agama, masyarakat dan juga keturunan yang mereka lahirkan.

Tetapi sebuah kisah cinta seorang wanita ini benar-benar telah menjadi perbualan seluruh dunia apabila dia telah berkahwin dengan sebatang pokok yang hidup di sebuah taman.


Kredit Image : Liverpool Ech0

Dipetik dari Daily Mail, Rabu (18/9/2019), wanita tersebut yang bernama Kate Cunningham telah mengahwini sebatang pokok di taman Rimrose Valley, Litherland. Yang menariknya lagi, semua ahli keluarga dan rakan-rakannya hadir di dalam majlis perkahwinannya itu.

Majlis tersebut berlangsung pada minggu pertama bulan september lalu iaitu pada hari Sabtu bertarikh 7/9/2019. Kate mengatakan yang dia telah menganti namanya menjadi Kate Rose Elder iaitu sempena nama pokok yang dia kahwini itu.


Kredit Image : Liverpool Ech0

Tetapi sebenarnya apa yang dilakukan oleh Kate itu bukanlah sebab rasa cintanya pada pokok tersebut tetapi dia melakukannya itu adalah untuk kebaikan ramai. Kate hanya ingin supaya pihak yang berkenaan membatalkan projek jalanraya yang berdekatan dengan pokok tersebut. Sebenarnya kate adalah seorang ibu kepada 2 orang anak dan juga mempunyai seorang kekasih.


Kredit Image : Liverpool Ech0

“Kekasih saya sangat menyokong apa yang saya lakukan ini. Malahan dia membantu saya menyiapakan majlis perkahwinan ini. Anak sulung saya pada mulanya malu apabila tahu saya akan berkahwin dengan sebatang pokok tetapi dia tetap hadir menyaksikan perkhwinan saya.” Kata Kate

Menurut Kate, projek jalan tersebut hanya akan mer0sakkan persekitaran di kawasan tersebut kerana akan banyak pokok yang akan di teb4ng. Kate ingin menarik perhatian ramai supaya menyokong usahanya dalam melindungi Taman Rimrose Valley di mana ‘suaminya’ yang dikahwininya itu hidup.

Kate mengaku yang dia terinspirasi dengan seorang aktivis masyarakat di Mexico yang berju4ng men0lak pembalakan li4r dan penebangan hutan. Dia ingin melakukan seperti yang dilakukan oleh Aktivis wanita tersebut.


Kredit Image : Liverpool Ech0

Sebelum ini, Kate mengatakan yang dia pernah melakukan dem0ntr4si di jalan membant4h projek tersebut tetapi tidak mendapat resp0n yang baik dari pihak yang berkenaan.

“Ibu saya meningg4l dunia kerana peny4k1t asm4. Sekarang saya mendapat peny4kit p4ru-paru yang disebut sebagai br0nk1ektas1s yang bermakna paru-paru saya terded4h terhadap j4ngk1tan. Oleh sebab itu, rancangan untuk menghil4ngkan taman cantik ini adalah sesuatu yang tidak masuk akal dan akan membahayakan kesihatan .” Ujar Kate.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Ya !

Disediakan Dan Disusun Oleh Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..