” Terbaiklah Cik Man, nak lagi info macam ni.. “

PU Azman Kongsi Info Tentang Sahabat Nabi Yang TERAKH1R MEN1NGG4L DUNIA. Cur1 Perhatian Netizen. MasyaAllah !!

Juara Pencetus Ummah musim ke-2, Azman Syah Alias atau lebih dikenali dengan panggilan Cik Man adalah antara pendakwah terkenal dalam media sosial. Beliau menggunakan pendekatan dakwah secara santai telah berjaya menarik perhatian golongan muda khasnya.

PU Azman memilih pendekatan yang unik dan tersendiri dalam usahanya untuk menyampaikan dakwah terutamanya kepada generasi muda masa kini. Ini bertujuan supaya golongan ini lebih minat untuk mendalami ilmu agama dan dekat dengan cara hidup Islam yang sebenarnya.

PU Azman sering berkongsi Hukum Hakam perihal agama yang  memberi manfaat kepada orang ramai. Tapi kali ini penceramah bebas bergelar pelakon ini berkongsi ilmu mengenai sahabat nabi yang TERAKHIR men1ngg4l dunia. Pasti ramai yang ingin mengetahuinya bukan ?

Menerusi perkongsiannya ini. PU Azman menerangkan secara mutlak, yang paling akhir sekali men1ngg4l dunia di kalangan sahabat Nabi ialah ABU THUFAIL. Yang mana nama penuhnya ialah ABU THUFAIL ‘AMIR BIN WATHILAH AL-LAITHIY. Abu Thufail telah men1ngg4l dunia pada tahun 100 Hijrah.

Hal ini berdasarkan kepada Imam Muslim dalam karyanya Sohih Musli, Imam Az-Zahaiby , Imam Al-Mizzy dan Imam Suyuti juga turut berpendapat  Abu Thuafail merupakan sahabat nabi yang terakh1r men1ngg4l dunia. Sekarang sudah tahu kan.

Ini adalah kapsyen perkongsian  yang dimuat naik oleh PU Azman..

” Secara mutlak, yang paling akhir giler-giler, yang terakh1r men1ngg4l dunia di kalangan sahabat Nabi ialah Abu Thufail.. “

” Nama penuhnya ialah Abu Thufail ‘Amir bin Wathilah Al-Laithiy. Men1ngg4l dunia pada tahun 100 Hijrah. Hal ini disebutkan oleh Imam Muslim dalam karyanya Sohih Muslim.. “

” Begitu juga dua orang “OTAI” dalam ilmu sejarah iaitu Imam Az-Zahabiy dan Imam Al-Mizziy menyatakan bahawa Abu Thufail merupakan sahabat yang terakh1r men1ngg4l dunia. Imam Suyuti juga turut berpendapat demikian. Semua manusia pasti m4ti. Roadtax pun m4ti.. “

Rata-rata pengikut PU Azaman di laman Instagram mengucapkan terima kasih dan mengharapkan informasi seperti ini di lain kali. Ini antara komen-komen mereka:

” Semua yg bernyawa mesti ada penghuj0ngnya. M4ti itu pasti.. “

” Tq ustaz. MasyaAllah.. “

” Tq kongsi ilmu.. “

” Masha’Allah.. terima kasih atas perkongsian.. “

” Masha’allah semoga kita dipertemukan dgn Rasullullah suatu hari nanti.. “

” Terima kasih @pu_azman.. “

” Terbaik. Nak lagi info mcm ni @pu_azman.. “

Alhamdulillah info yang sangat baik. Jangan lupa berselawat ke atas junjungan nabi Muhammad SAW. Kami di Berita Kopak mendoakan PU Azman sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah, supaya lebih banyak ilmu dakwah diseb4rkan. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..