” Terbaik Cik Man, ayat yang last tu TAK SANGKA.. “

PU Azman Mencipta Puisi Khas Buat Raja Permaisuri Agong. Part Yang Last Tak Menahan. Adoii Cik Man Sempat Lagi Ye Mintak. Tak Pernah Tak Lawak !!

Semalam mula tular mengenai berita akaun Twitter Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah telah diny4haktifkan di laman sosial. Berikutan daripada itu, seluruh rakyat Malaysia mula bersed1h dan berduk4. Lagi-lagi warga Twitter yang selalu mengikuti posting daripada Permaisuri Agong.

Bagi warga Twitter khususnya, ini sesuatu yang menyedihkan kerana tidak dapat lagi melihat posting daripada Permaisuri Agong yang selalu berkongsi cerita dan aktiviti, di samping sikap Permaisuri yang baik dan selalu beramah mesra dengan warga Twitter. Pasti ini menjadi sesuatu yang dirindui.

Ternyata masih ramai yang mengec4m institusi raja dan istana ini, kembalilah kepada prinsip rukun negara yang kedua iaitu ‘ kesetiaan kepada Raja dan Negara ‘. Letakkan akal pemikiran sebelum berkata -kata, sebelum menulis, sebelum menyuarakan sesuatu supaya ianya tidak mengecilkan hati sesiapa pun jua.

Lantaran dari itu, Pu Azman telah memuat naik entri terbarunya di laman Instagram. Entri tersebut adalah sebuah puisi yang diciptakan oleh beliau sendiri buat Permaisuri Agong Tunku Azizah. Puisi yang sarat dengan kata-kata puitis itu mungkin dapat mengembirakan hati Permaisuri Agong yang disayangi seluruh rakyat jelata.

Puisi yang dikarang oleh Pu Azman ini menceritakan sikap Permaisuri Agong Tunku Azizah yang selalu membantu rakyat jelata dan sangat mesra dengan rakyat. Ianya juga menyent0h mengenai minat dan hobi Permaisuri Agong iaitu suka memasak dan juga menggemari buah durian.

Apa yang menarik lagi dengan posting dari PU Azman ini adalah ayat yang terakhir pada kapsyen tersebut. Rata-rata pengikut-pengikut di laman Instagram PU Azman mengetahui dihujung kapsyen mesti ada sesuatu ‘pvnchline’  yang mencuit hati. Kalau nak tahu apa pula ‘pvnchline’ Pu Azman kali ini, sila baca sampai hab1s ye.

Ini adalah puisi khas dari PU Azman :

Sekadarnya dari patik.

Kurniaan Allah Maha Hebat,
Tanah Malaysia berdaulat,
Punya permaisuri mesra rakyat,
Tuanku Azizah senyum melekat.

Walau tinggi berpangkat,
Namun sudi sumbang kudrat
Bantu melarat,
Tak kira darjat. 

Tunku Che Minah pandai masak,
Rahsia kasih agung terpasak,
Di dapur tak kekok rancak,
Buat santapan yang enak.

Mesra seleranya dengan durian,
Sampai singgah tepi jalan,
Memilih yang berkenan,
Raja buah dicari raja insan. .

Tudung labuh indah terserlah,
Inspirasi fesyen muslimah,
Butir bicara sentiasa ramah,
Buat terasing macam serumah. .

Tunku jangan meraj0k,
Warga jelata tak senang duduk,
Kasih erat terpupuk,
Bagai kuali dengan senduk.

Mohon tuanku jangan pal4u,
Nanti hati resah gal4u,
Hulurlah kasih datang meninjau,
Menepis rindu membu4ng r1sau. .

Moga Tuhan limpah rahmat,
Beri bimbing petunjuk tepat,
Dirgahayu Tuanku usia berkat,
Kasih abadi sampai akhirat.

” Sekian dari patik, – Cik Man -, Tuanku, sudikah payung patik durian? “

View this post on Instagram

Sekadarnya dari patik. . . Kurniaan Allah Maha Hebat, Tanah Malaysia berdaulat, Punya permaisuri mesra rakyat, Tuanku Azizah senyum melekat. . Walau tinggi berpangkat, Namun sudi sumbang kudrat Bantu melarat, Tak kira darjat. . Tunku Che Minah pandai masak, Rahsia kasih agung terpasak, Di dapur tak kekok rancak, Buat santapan yang enak. . Mesra seleranya dengan durian, Sampai singgah tepi jalan, Memilih yang berkenan, Raja buah dicari raja insan. . Tudung labuh indah terserlah, Inspirasi fesyen muslimah, Butir bicara sentiasa ramah, Buat terasing macam serumah. . Tunku jangan merajuk, Warga jelata tak senang duduk, Kasih erat terpupuk, Bagai kuali dengan senduk. . Mohon tuanku jangan palau, Nanti hati resah galau, Hulurlah kasih datang meninjau, Menepis rindu membuang risau. . Moga Tuhan limpah rahmat, Beri bimbing petunjuk tepat, Dirgahayu Tuanku usia berkat, Kasih abadi sampai akhirat. . Sekian dari patik, -Cik Man-. . Tuanku, sudikah payung patik durian?😔

A post shared by Azman Syah (@pu_azman) on

Rata-rata pengikut di laman Instagram PU Azman merasa terhibur dengan ayat terakhir yang di tulis beliau. Dan ada juga yang merasa sed1h. Ini antara komen meraka :

” Hihi, terbaik cik man.. ayat last tu power jom mkn doyan.. “

” Last kali yg tak tahan tu.. nak paw durian.. hehe.. “

” Panjang menjele pantun.. ujung2 nak mintak lanje duwiyan upenyee.. “

” Semoga impian cik man terima jemputan ke istana untuk santapan durian bersama Tuanku Azizah.. Aminnn.. “

” Alasan buat puisi, nak tuanku payung durian. Ada udang di sebalik mi, cik man @pu_azman !
pandai la cik man berpuisi.. hebat arrr.. “

” Ayat last tu sy nak jugakkk cik man @pu_azman.. “

” Wauu bakat terpendam.. Mohon durian tu tak tahannnn hahaha.. “

” Adoila yg tang nak pow durian tu paling win.. “

TERIMA KASIH CIK MAN atas puisi yang indah ini khas untu Permaisuri Agong kita Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. Semoga pusi ini mampu menghilang rajuk Tuanku. Agar rajukannya tidak lama dan kembali menemui rakyat jelata.

Kami di Berita Kopak turut bersed1h atas apa yang berlaku ini. Kami mendoakan semoga Tuanku Permaisuri Ag0ng kembali semula beramah mesra bersama rakyat di laman sosial dan memeriahkan lagi laman sosial dengan posting Tuanku. AMPUN TUANKU !!

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG PU Azman, Istana Negara by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..