” Takkanlah saya JAH4T sangat nak ambil duit RM100 tu..”

Video Pertemuan Erma Fatima Dengan Seorang Peminat. Namun Sesuatu Telah Berlaku. Beliau Ditud0h Mencur1 Duit Peminatnya. Ini Penjelasan Beliau. Haa.. Yang Tuduh Tu Buat M4lu Je !!!

Erma Fatima atau nama sebenarnya Fatimah binti Rahmad merupakan seorang pelakon, pengarah filem, penerbit, dan penulis skrip Malaysia. Beliau pernah memenangi kategori Pelakon Wanita Terbaik menerusi Hati Bukan Kristal di Festival Filem Malaysia ke-9 dan Festival Filem Malaysia ke-11.

Beliau mula diperkenalkan menerusi filem Rozana Cinta ’87 yang diterbitkan pada tahun 1987. Beliau konsisten dalam setiap lakonan yang dibawanya. Filem pertama arahan beliau ialah Perempuan Melayu Terakhir, hasil lakonan Vanida Imran.

Beliau juga mencipta sejarah apabila menerima anugerah Pengarah Terbaik di Festival Filem Seoul, Korea Selatan. Tidak hairanlah, sehingga kini namanya terus bergemerlapan di persada seni. Terkini teater ‘Pawana Isabella’ di bawah arahannya mendapat sambutan hangat kepada semua pencinta teater tanah air.

Beberapa hari lalu, Sutradara Erma Fatima telah memuatnaik sebuah video di laman Instagram miliknya. Video tersebut memaparkan beliau bersama dengan seorang peminat Teater Pawana Isabella yang dipanggil beliau ‘ anak syurga’.

Menurut Erma Fatima, peminat tersebut datang menaiki bas dari Jalan Ipoh ke Kg Bharu kemudian jalan kaki ke Istana Budaya dengan berbekalkan duit syiling yang dia kumpul sendiri utk tengok Teater Pawana Isabella. Erma Fatima sangat tersent0h apabila mengetahuinya.

Namun perkongsian video oleh Erma Fatima itu telah mendapat kec4man daripada netizen. Mereka menud0h Erma Fatima telah mengambil duit peminat tersebut. Kelihatan juga di dalam video itu, Erma Fatima seolah mengetepikan sekeping duit RM100 yang dikeluarkan dari sampul duit peminat itu.

Kesan dari sangkaan dan andaian burok itu yang dilemparkan kepada Erma Fatima dengan sesuka hati. Erma Fatima dengan itu telah memuat naik satu kenyataan baru dan video yang sama tetapiĀ  dalam mode ‘ Slow Motion’ supaya netizen yang menud0h dapat melihat semula apa yang berlaku.

Penjelasan Erma Fatima melalui kapsyen yang dimuat naik jelas sekali andaian yang dilemp4rkan oleh netizen jauh ters4sar. Sebenarnya duit RM100 itu adalah duit Erma Fatima sendiri yang ingin disedekahkan kepada peminatnya itu. Erma Fatima meletakkan duit itu ditepi kerana tak0t peminat itu mar4h dan beliau selitkan secara rahsia.

Di bawah ini adalah gambar penemuan Erma Fatima dengan peminat itu.

” Ini duit yang awak kumpul hari-hari ye.. “

” Awak mar4h tak kalau saya cakap, saya sebenarnya nak belanja awak tiket tu..”

Masa ini la kelihatan seperti Erma Fatima mengambil duit tersebut. Sebenarnya sama kali tidak benar.

Kalau nak faham dan tahu lebih lanjut boleh baca penjelasan dari Erma Fatima pada kapsyen di bawah ini.

” Memandangkan byk sgt yg berpr4sangka bur0k maka biarlah sy jelaskn supaya perkara yg baik ini tdk mengund4ng d0sa pd kalian yg persepsinya jauh ters4sar. Adik ini dtg beli tiket 2 hari sebelum show.. “

” Sy diberitahu oleh penjaga kaunter tiket mengenai kedatangannya lalu sy byr duit tiket itu dan ambik duit yg dia byr tiket itu utk sy pulangkn. Harga tiket yg dia beli adalah RM68. Sy jumpa dia di hari dia dtg show 2 hari kemudian.. “

” Sy letak duit RM100 tu dlm sampul tu utk sy sedekah pd dia. Sy sorok ke tepi sbb sy tak0t dia m4rah kerana sy d fahamkn yg dia ada buat duit seringgit bentuk love dan bg pd semua yg jaga kaunter. Bila dia org tk ambik dia m4rah.. “

” Takanlah sy nk ambik duit adik ni.. Masyaallah.. sejauh itu pandangan anda pd sy. Dan d depan sy itu ada beberapa org yg duduk melayan dia melihat perbualan sy dgn dia.. “

” Kalau sekalipun j4hat sy ni.. tkdelh sampai sy nk mengan1aya anak syurga ini yg sangg0p kumpul duit meniaga dia utk tgk show sy. Astagfirullahulazimmm. #pawanaisabella.. “

View this post on Instagram

Memandangkan byk sgt yg berprasangka buruk maka biarlah sy jelaskn supaya perkara yg baik ini tdk mengundang dosa pd kalian yg persepsinya jauh tersasar. Adik ini dtg beli tiket 2 hari sebelum show. Sy diberitahu oleh penjaga kaunter tiket mengenai kedatangannya lalu sy byr duit tiket itu dan ambik duit yg dia byr tiket itu utk sy pulangkn. Harga tiket yg dia beli adalah RM68. Sy jumpa dia di hari dia dtg show 2 hari kemudian. Sy letak duit RM100 tu dlm sampul tu utk sy sedekah pd dia. Sy sorok ke tepi sbb sy takut dia marah kerana sy d fahamkn yg dia ada buat duit seringgit bentuk love dan bg pd semua yg jaga kaunter. Bila dia org tk ambik dia marah. Takanlah sy nk ambik duit adik ni..masyaallah..sejauh itu pandangan anda pd sy. Dan d depan sy itu ada beberapa org yg duduk melayan dia melihat perbualan sy dgn dia. Kalau sekalipun jahat sy ni..tkdelh sampai sy nk menganiaya anak syurga ini yg sanggup kumpul duit meniaga dia utk tgk show sy. Astagfirullahulazimmm… #pawanaisabella

A post shared by Ermafatima (@ermafatima) on

Setelah penjelasan yang diberikan oleh Erma Fatima, rata-rata memuji ketulusan hati beliau. Ini antara komen-komen mereka :

” Seriously, sy langsung x pasan benda yg diorg ckp tu. Sbb s y x fokus part tu. Sy fokus pd caption dan apa yg kak erma ckp tu je. Then, bla akak post ni, bru baca komen dlm tu. Mengucap panjang aje la. semoga kak erma senantiasa d bwh lindungan dan rahmat kasih sayang Allah swt.. “

” Kadang benda baik manusia nmpk buruk,, yg x baik , yg keji buat2 tak nampak… bertabahla kak. Sedih tgk rakyat Malaysia skung nii. Tolonglah jangan judge org dengan mudah tanpa tahu hujung pangkal cerita. Allahuakbar.. “

” Kesian kak erma kena tuduh bukan2 . Niat baik disalah ertikan.. Netizen oh netizen.. “

” Allahuakbar, niat yg baik untuk derma pun dah di salah erti. Mata masing2 tajam je, lepas tu mula buat komen2 yg mengundang f1tnah. Harap bersabar ye kak erma.. “

” Pedulikan anggapan org dan pandangan org sbb manusia tetap manusia yg menjadi saksi akan manusia itu hanya satu Ya Allah tuhan maha Pencipta manusia.. “

Terdahulu, Erma Fatima memuatnaik posting di bawah ini. Di ruang komen pada posting inilah Erma Fatima menerima kec4man dan tuduhan daripada netizen.

” Anak syurga ini naik bas dari Jln Ipoh ke Kg Bharu kemudian jalan kaki ke Istana Budaya dgn duit syiling yg dia kumpul sendiri utk tgk Teater Pawana Isabella. Sungguh2 menyentuh hati aku.
#pawanaisabella.. “

Sesungguhnya bur0k sangka dan mencari salah orang lain adalah perbuatan yang sangat dimurka1 oleh Allah. Sifat buruk sangka ini boleh membawa kepada perpec4han ummah. Prasangka bur0k ini hadir apabila wujudnya perasaan negat1f di dalam hati. Bersamalah kita jauhi sifat bur0k sangka ini.

” Jauhilah kalian dari kebanyakan persangkaan, sesungguhnya sebagian prasangka adalah d0sa.. ”

(QS. Al-Hujuraat: 12).

Kami di Berita Kopak mendoakan Erma Fatima sentiasa dilindungi oleh Allah dari segala f1tnah dan kej1. Semoga terus tabah melalui uj1an dan dugaan sebagai anak seni. Terus Maju Jaya !!!

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Erma Fatima by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..