Siang Menjadi pengem1s, Waktu Malam Dia Pemilik Dua Syarikat Perniagaan Yang Mempunyai 20 Orang Pekerja !

Di dalam dunia ini, pelbagai kisah unik akan dibaca dan ditemui oleh kita. Sehinggakan kadang-kadang kita tidak menyangka ianya ada berlaku di atas dunia ini. Tetapi itulah kenyataannya.

Ini kerana di dunia ini ada pelbagai manusia yang mempunyai pelbagai rag4m dan sifat kehidupan mereka. Mereka melakukannya dengan pelbagai tujuan. Ada yang melakukannya untuk menjadi terkenal dan ada juga yang melakukannya untuk meneruskan hidup.

Begitu juga dengan kisah seorang lelaki dari India ini. Ramai yang tidak menyangka disebalik kehidupannya sebagai seorang usahawan yang mempunyai 20 orang pekerja, dia sebenarnya mempunyai kerja lain sebagai seorang pengem1s.

Lelaki yang bernama Chotu Bar4ik dan berasal dari Chakradharpur, bahagian barat wilayah Singhbhum di India ini menjalankan dua pekerjaan yang sangat berbeza 180 darjah.

Bayangkan di waktu siang, lelaki yang mempunyai tiga isteri ini bekerja sebagai pengem1s tetapi pada waktu malam dia adalah seorang usahawan yang mempunyai 20 orang pekerja yang bekerja untuknya.

Ianya berlaku apabila Chotu mengambil keputusan untuk melab0r hasil pendapatannya sebagai pengem1s dalam dua bidang perniagaan yang berbeza. Chotu yang boleh memperolehi hasil sebanyak 30,000 Rupee (RM 1770) dalam sebulan dari hasil mengem1s telah menggunakan duit tersebut untuk menjalankan syarikatnya.

Pada mulanya, Chotu telah membuka kedai barangan runcit yang dijaga isterinya dan kemudian Chotu telah membuka sebuah lagi syarikat yang menged4r barangan kesihatan dan penjagaan kesihatan.

Dari hasil perniagaannya dalam kedua bidang itu, Chotu boleh mendapat pendapatan sebanyak 1 Juta Rupee atau bersamaan dengan lebih kurang RM59200.

“Pada mulanya saya berusaha keras untuk meneruskan kehidupan, tetapi kemisk1nan terus membayangi diri saya. Kemudian saya mengem1s dan mendapat hasil yang lumayan. Saya melabornya ke dalam perniagaan dan mendapat keuntungan yang baik. Kata Chhotu seperti dipetik dari Gulf news.”

Walau kedua perniagaannya itu berjaya mendapat keuntungan yang baik, Chotu tetap meneruskan pekerjaaan sebagai seorang pengem1s. Chotu yang mengalami kecac4tan di kedua-dua kakinya itu menjalankan kegiatannya itu pada siang hari.

Pada malam hari pula, dia adalah seorang usahawan yang mempunyai dua syarikat yang memant4u perkembangan perniagaannya yang mempunyai 20 orang pekerja tetap.

Chotu yang mempunyai 3 orang isteri ini mengaku kehidupannya sangat bahagia di samping isteri-isterinya. Mereka hidup aman bahagia di dalam sebuah rumah dan tidak pernah bergad0h.

Isterinya yang pertama menjaga kedai pelbagai barang runcit manakala kedua lagi isterinya tidak bekerja dan mendapat duit belanja dari hasil Chotu mengem1s dan juga menjalankan perniagaan kesihatan.

Kisah ‘luarbiasa’ ini benar-benar terjadi di dalam kehidupan manusia. Ianya menunjukkan sifat manusia itu yang boleh berjaya jika berusaha keras. Bagi Chotu, kisah kejayaannya itu cukuplah untuk dirinya sahaja.

Terima Kasih kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Disediakan Oleh Berita Kopak / Content Media