Semua Orang Pernah Melihat Kanak-Kanak Comel Ini Tetapi Tidak Ramai Yang Tahu Kisah Di Sebaliknya Yang Mengharukan Ramai Orang

BOLEH dikatakan semua orang pernah melihat wajah kanak-kanak ini yang selalu muncul di media sosial. Dengan muka penuh ger4m dan mengengg4m tangan tetapi comel, dia menjadi antara muka yang selalu menjadi pilihan di media sosial.

Nama sebenarnya adalah Sam Griner, kanak-kanak lelaki dari Jacksonville, Florida, Amerka Syarikat. Ketika umurnya 11 tahun, dia dikenali dengan nama ‘Success Kid’ ataupun kanak-kanak berjaya.

Gambarnya menjadi terkenal apabila ibunya, Laney memuatnaik gambar Sam yang ketika itu masih kecil berada di tepi pantai di laman Flickr dan bermula dari situ, gambarnya kerap digunakan oleh pengguna media sosial. Ada yang meletaknya di ruangan komen dengan tambahan pelbagai kata-kata yang melucukan dan ada juga yang menggunakan gambarnya untuk mengambarkan perasaan.

Tetapi ada kisah yang menyed1hkan yang berlaku disebalik kehidupan kanak-knaak ini yang tidak ramai tahu mengenainya. Ayahnya telah didapati mempunyai s4kit buah p1nggang pada tahun 2006 dan pada tahun 2009 ayahnya telah mula menjalani rawatan d1alis1s kerana buah pingggang bapanya telah g4gal berfungsi.


Sumber : Elite Readers

Bermula dari situ, keluarganya telah memulakan kutipan derma melalui laman untuk meringankan beban mereka. Apabila ramai yang mengetahui lelaki yang memerlukan sumbangan itu adalah bapa kanak-kanak yang comel itu, hampir 5000 orang telah memberikan sumbangan berjumlah 101,125 dollar. Ianya telah melebihi jumlah sepatutnya iaitu hanya 75 ribu dollar.


Sumber : Elite Readers

Bagaimanapun semua sumbangan itu tetap digunakan selepas bapanya menjalani pembed4han dan pada tahun 2015 ayahnya telah selamat menjalani pembed4han pemindahan buah pingg4ng.

Pada awalnya, ibunya keberatan untuk mengambil kesempatan di atas kepopularan anaknya. Tetapi apabila sesetengah orang mula mengetahui yang bapa kanak-kanak itu memerlukan bantuan, ramai yang datang memberikan sumbangan.


Sumber : Elite Readers

Ibunya tidak menyangka resp0n dari orang ramai yang sangat bermurah hati dan begitu baik. Dia tidak akan melupakan jasa yang telah mereka berikan. semenatar itu Sammy sangat bahagia dapat membantu ibu dan bapanya.

“Saya sangat gembira yang gambar saya dapat menolong ayah saya”. Kata Sammy


Sumber : Elite Readers

“Pada waktu itu saya tidak memahami apa yang terjadi tetapi saya bahagia bapa saya menjalani kehidupan yang sihat sekarang”. Tamabah Sammy lagi.


Sumber : Elite Readers

Walaupun begitu, ditanya jika dia mahu kembali viral, dai mengatakan yang dia tidak mahu lagi viral tetapi dia bersyukur pernah viral sekali di dalam hidupnya. Bagi Sammy, dia mahu diingati oleh orang ramai lebih dari sekadar menjadi ‘meme’.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Terjemahan Dan Disediakan oleh Berita Kopak / Conetnt Media