” Lepas 3 tahun terdetik nak cek arah Kiblat, buka apps arah lain pula … “

” Terkej0t dan tergam4m sebab selama ini solat salah arah.. ” – Lelaki Ini Kongsi Cara Nak Tentukan Arah Kiblat Dengan Betul !!

Kiblat atau juga dieja qiblat adalah merujuk kepada arah Kaabah yang menjadi titik arah sembahyang bagi semua penganut yang beragama Islam. Pada mulanya, kiblat mengarah ke Bait0lmuq4ddis atau kini Jerusalem, namun pada tahun 624M diganti menjadi mengarah ke Kaabah di Mekah.

Kiblat merupakan perkataan Arab yang merujuk arah apabila seseorang Muslim solat. Kiblat adalah titik rujukan di Bumi, ke arah Kaabah. Dalam amalan agama Islam, solat mesti menghadap ke arah Kaabah. Perlu diingatkan bahawa seseorang Muslim tidak menyemb4h Kaabah atau kandungannya, Kaabah hanya merupakan titik rujukan untuk solat.

Bagi masjid-masjid atau surau-surau tidak mengalami mas4lah untuk menentukan arah Kiblat yang betul. Kaedah penentuan dan peralatan bagi mencari sudut dan menentukan arah kiblat di negara ini sudah diseragamkan dan diperakui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia.

Namun adakah kita pasti arah Kiblat di rumah kita adalah betul dan menghadap ke Kaabah ? Di bawah adalah perkongsian daripada Saudara Mohd Firdaus yang dikongsikan di Facebook Siakap Keli. Semoga dapat memberi manfaat kepada kita semua.

Rumah ini dah lama duduk lebih 4 tahun. Mula-mula pastikan arah kiblat guna apps dari phone. Selepas 3 tahun terdetik nak check kiblat, buka apps arah lain pula. Terkej0t. Ambil phone wife check ya sama arah baru. Terkeduu sebentar solat salah arah.

Dalam 3 bulan check lagi, arah lain lagi guna apps. Macam mana ni. Apps Muslim Pro. Call Jakim, Jakim kata tiada pengesahan kiblat untuk rumah persendirian kecuali surau masjid dan office. Tetapi Persatuan Ahli Falaq Negeri Selangor ada servis pengesahan kiblat. Dapat no dari Jakim dan call.

Set appointment Tuan Ridhuan pun datang. Datang bawa alat alat, laser semua. Sahkan kiblat. Harga servis satu sticker RM50. Sticker extra RM10.

Tuan Ridhuan bukan full time. Dia cerita ramai lagi rumah dalam permohonan untuk disahkan. 4,000 rumah semuanya bulan May sahaja. Jika anda berminat untuk menjadi Ahli Falaq sangat dialu alukan.

Banyak rumah salah kiblat cerita beliau, masjid dan surau pun ada yang salah. Ada yang 10 tahun salah kiblat pun ada. Boleh share untuk manfaat semua. Mungkin apps sudah betul tetapi tak salah untuk double confirmkan.

Di bawah adalah gambar-gambar yang dikongsikan oleh Saudara Mohd Firdaus :

Rata-rata netizen berterima kasih dengan perkongsian ini. Namun masih lagi yang mencadangkan menggunakan Apps dengan sebetulnya. Antara komen-komen netizen :

” Sebelum check kiblat dgn apps, kena calibrate dulu.. Hp pun ada medan magnetnya… Saya trust dgn apps kibla finder by google. Dia akan suruh calibrate sebelum tgk arah kiblat.. “

” Aku pakai kompas je. P masjid berdekatan m4rking pakai marker kat kompas tu bt satu garisan lurus kat kompas tu. Dah ngam balik rumah ikut m4rking tadi settle problem.. “

” Org yg memudahkn hidup kita… moga anda dirahmati Allah… “‘

” Baik kita cek balik sbb tak0t salah ke kan arah kiblat selama ini.. “

” Kena check macam ini lah. Apps pun kdg2 takleh caya ni.. “

” Ketepatan kt app tu ok je.. Yg x ok korang x calibrate compas dgn betul kt phone korang tu mer4pu lh dia tunjuk.. “

Terima kasih saudara Mohd Firdaus atas perkongsian ini. Semoga kita mendapat manfaat daripadanya. Jika ada yang masih was-was dengan arah Kiblat di rumah anda, boleh lah mencuba servis seperti yang digunakan oleh Saudara Firdaus ini. Semoga solat kita sentiasa sempurna dan ibadah kita diberkati Allah. Amin..

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : Mohd Firdaus via Facebook Siakap Keli by Berita Kopak / Content Media