” Saya TERP4KSA jelaskan, ramai yang DM saya.. “

Lufya Omar Tampil Menjelaskan Tentang Video Pengumuman BUKA TUDUNG Selepas Cera1. Allahu.. Sangat Mengej0tkan. Tak Sangka !!

Lutfyah binti Sheikh Omar atau lebih dikenali sebagai Lufya Omar merupakan seorang pelakon dan bekas penyanyi wanita dari Malaysia. Beliau juga merupakan pencipta lagu keagamaan berjudul Doaku yang menjadi lagu tema drama Ramadan Jangan Pergi.

Lufya mula terlibat dalam bidang seni apabila menyertai pertandingan Akademi Fantasia Musim Ke-6 pada tahun 2008. Kemunculan Lufya dalam bidang ini juga mula mendapat tumpuan dari peminat di Malaysia setelah muncul dalam pertandingan tersebut.

Pada tahun 2015, Lufya mengambil keputusan untuk menarik diri daripada bidang nyanyian selepas mula berhijab pada Februari 2015 setelah memikirkan secara mendalam dalam membuat keputusannya itu. Bagi beliau, keputusan itu adalah tindakan terbaik dan beliau mempunyai sebab tersendiri untuk menarik diri dari bidang itu.

Terbaru, menerusi laman Instagram, Lufya Omar telah memuat naik sebuah posting. Posting tersebut dimuat naik untuk memperjelaskan perkara yang sebenar. Dengan kapsyen yang agak panjang Lufya menerangkan kepada netizen yang masih keliru dan mengec4m dirinya. Oleh itu, beliau terpaksa tampil menjelaskan.

Menurutnya, terlalu ramai yang DM bertanyakan tentang sebuah video yang mengumumkan buka tudung selepas bercera1. Katanya, sudah lama beliau memakai tudung sebelum beliau mengenali suaminya dan beliau akan kekal memakainya sehingga akhir nafasnya. Tegasnya, orang di dalam video tersebut BUKAN  dirinya.

Berikutan daripada penularan video tersebut dan ramai yang DM ( Direct Message ) kepadanya bertanyakan tentang video tersebut. Katanya wajah individu tersebut memang seiras dengannya. Oleh itu mereka sudah membuat anggapan salah kepada beliau. Bukan semudah itu untuk beliau membuka tudung.

Katanya, kekecew4an kita terhadap manusia bukanlah menyebabkan kita menderh4ka setiap perintah Allah. Dan beliau mendoakan supaya setiap ujian yang Allah berikan jadikanlah diri kita lebih dekat kepada Allah. Beliau turut meminta kita semua mendoakannya.

Ini adalah kapsyen dan screenshot posting Lufya di laman Instagram miliknya :

” Terp4ksa jelaskan.. yang DM tanya ramai sangat. Terp4ksa jelaskan bukan saya dalam video yang mengumumkan buka tudung lepas bercera1. Saya pakai tudung sebelum kenal dgn suami lagi dan insyallah akan kekal sampai akhir nafas saya. Aamin.. “

” Hijab itu bukan menandakan kita baik, alim atau bagus dari orang lain. Kita semua pend0sa.. bukan maksum. Jangan kerana kekecew4an kita terhadap manusia, kita sampai menderh4ka kepada perintah Allah. Tanda-tanda k1amat dah semakin banyak.. “

” Semoga kita semua sempat bertaubat dan mendapat keampunan dariNya. Bu4ng yang ker0h ambil yang jernih. Moga setiap uj1an yang Allah berikan kepada kita menjadikan kita lebih dekat denganNya. Doakan saya kuat.. “

” Semalam fya potong rambut, warna dan buat treatment rambut di @ridzokumura yang menyediakan bilik muslimah dengan stylish wanita. Untuk wanita berhijab boleh datang ke sini untuk mendapatkan servis terbaik dari mereka. Tq.. “

Rata-rata pengikut di laman Instagramnya  mendoakan yang terbaik buat Lufya. Ini antara komen-komen mereka :

” Terbaik Adik.. kehidupan tetap diteruskan.. semoga jadi Hamba Allah swt yg taat.. “

” Semoga kuat demi si comel.. “

” Semoga Lufya kuat demi anak.. Insya Allah akn bertemu dgn org yg lebih baik.. “

” Alhamdulillah.. keep strong sis. Allah with u.. “

” Semoga Allah berikn yg terbaik n kekuatan buat lufya.. aamiin.. “

” Dulu2 pun sy ingt org yg sama.. rupany muka hmpir sama.. hehe.. semoga sntiasa jdi muslimah sejati.. “

” Alhamdulillah.. U such a strong mommy.. Such an inspiration.. “

Allahuakbar, semoga Lufya terus kuat dan tabah melalui ujian Allah ini. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kami di Berita Kopak mendoakan yang baik-baik sahaja untuk Lufya. Semoga terus istiqamah menuju ke jalan Allah. Sama-sama kita doakan. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Lufya Omar by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..