” Saya ‘somb0ng’ sebab saya ni suami orang.. “

” Peramah, kebaikan dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah.. ” – Perkongsian Lelaki Ini Buat Ramai Yang Buka Mata !!

Meluahkan masalah rumahtangga kepada orang ketiga yang berlainan jantina sebenarnya memberikan lebih banyak kesan negatif daripada positif. Apabila seseorang itu dijadikan ‘pakar’ untuk menyelesaikan masalah, perkara ini tanpa sedar memberikan peluang untuk pihak ketiga untuk mengambil kesempatan atau kedua-duanya ‘h4nyut’.

Malah, tanpa pasangan suami isteri sedar meluahkan masalah kepada orang ketiga boleh menyebabkan masalah yang berlaku menjadi semakin besar sehingga boleh berlakunya pencera1an. Apa yang lebih memed1hkan, pihak ketiga pula yang menjadi punca perp1sahan itu.

Pergaulan rapat antara wanita dan lelaki bukan mahram juga wajib dijaga. Tak0t-tak0t nanti ada yang terp1kat dengan suami atau isteri orang. Hilang tujuan asal nak berkawan atau ingin membantu dan menyelesaikan masal4h. Malah bertambah-tambah lagi masal4h yang akan datang kepada kita selepas semuanya terb0ngkar.

(Gambar Sekadar Hiasan)

Seorang suami telah berkongsi kisah kenapa seorang lelaki yang telah berkahwin perlu menjadi somb0ng. Perkongsian ini disiarkan di Facebook Kisah Rumahtangga mendapat perhatian dan pelbagai re4ksi daripada orang ramai yang menyokong apa yang cuba disampaikan olehnya.

Baca perkongsian beliau di bawah :

” Saya ‘somb0ng’ sebab saya ni suami orang.. “

Bila dah jadi suami orang, adakalanya perlu untuk kita jadi ‘somb0ng’… Bukan somb0ng yang menjengk3lkan, tapi somb0ng jenis yang tidak terlalu peramah, tidak terlalu baik dan tidak terlalu melayan wanita yang tidak mempunyai pertalian dengan kita…

Siapa ? orang luar dari rumahtangga kita especially kaum hawa di tempat kerja dan di media sosial. Sebab kita ni suami orang. Perbuatan terlalu ramah, terlalu baik, terlalu melayan akan menimbulkan konfl1k dalam rumahtangga sendiri…

Dia datang minta tolong tentang kerja, kita tolong hanya tentang kerja… dia nak suruh hantar dia balik rumah dia ke, nak suruh tolong beli barang dekat dia ke, dia lapar tak makan lagi ke, tiada orang teman dia pergi shopping ke, dia tak0t tidur seorang diri ke, itu dah di luar bidang kerja kita dan kita tidak dipertanggungjawabkan untuk membantu dia selagi dia masih bertangan, berkaki, celik, tak pek4k, tak b1su dan tak g1la…

(Gambar Sekadar Hiasan)

Dia boleh buat sendiri kan… If dia ada masal4h, suruh dia cari kaunselor or ustazah… kita nak dengar masalah dia ? boleh, tapi jangan sampai ada rasa yang kita wajib kena selesaikan masalah dia, jangan sampai hanya kita sahaja bantu dia dalam dunia ni…

Nak simpati pun boleh, nak rasa kesian pun boleh, tapi jangan sampai ada perasaan lain disebalik s1mpati dan kesian itu… dengan erti kata lain, berpada-pada lah. Jangan menangg0k di air ker0h…

Bercakap bila perlu, melayan bila perlu, berhubung hanya bila perlu… jika tiada apa-apa kepentingan or keperluan, just take care of yourself and your family 1st before you take care about others… jaga pergaulan kita tu.. Islam first !!

Peramah kita, kebaikan kita dan layanan kita hanya untuk isteri di rumah… always remember that because kita ni someone’s husband…

(Gambar Sekadar Hiasan)

Saya langsung tak kisah orang kata saya “somb0ng” as long as saya tahu apa yang saya buat itu adalah untuk kebaikan rumahtangga sendiri… akhir kalam, “I don’t live by people’s compliments or d1e by their critic1sm”..

Terima kasih atas perkongsian ini. Semoga dapat membuka mata para suami dan juga isteri di luar sana supaya lebih menjaga pergaulan kita. Hargai pasangan anda yang sedia hidup susah dan senang bersama anda. Somb0ng itu perlu pada ‘tempat’nya. Semoga Allah pelihara kita daripada dilanda k0nfl1k rumahtangga. Wallahualam. Amin..

(Gambar Sekadar Hiasan)

Apa pendapat anda ?

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : FB Kisah Rumah Tangga / Dikemaskini oleh Berita Kopak & Content Media