“Saya berdoa Allah ambik dia sebelum saya m4ti”

Jawapan Dari Fynn Jamal, Buat Ramai Yang Seb4k Dan Terh4ru !!!

Fynn Jamal merupakan selebriti tanah air yang menceburi pelbagai bidang seperti nyanyian, penulisan kreatif, dan juga perniagaan. Kerjaya Fynn Jamal bermula sebagai penyanyi, pelakon teater, penulis lirik dan penerbit muzik.

Namun kini, Fynn Jamal lebih selesa menjadi pendidik, motivator, penulis dan pereka fesyen muslimah. Fynn Jamal sangat berkemahiran dalam penulisan kreatif dan setiap karya yang Fynn hasilkan memberi kesan kepada pembaca dan pendengar.

Fynn Jamal sering dijemput untuk memberikan ceramah mengenai penghijrahannya kepada mentauhidkan Allah, memberi kesedaran kepada masyarakat tentang masalah sosial yang melibatkan remaja seperti kehamilan dan peranan ibu bapa dalam pendidikan kanak-kanak Aut1sme.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, anak Fynn Jamal bernama Bakti Arjuna Fitri atau dipanggil Juna adalah seorang kanak-kanak Aut1sme. Fynn Jamal selalu berkongsi kisah anaknya itu di laman sosial sama ada di Facebook mahu pun di Instagram.

Terbaru, Fynn Jamal telah memuat naik kapsyen beserta foto anaknya Arjuna di laman Instagram miliknya. Kapsyen yang boleh dikatakan agak panjang itu, menceritakan tentang jawapan yang telah di jawab oleh Fynn Jamal pada forum yang dianjurkan oleh Yayasan Pahang.

Persoalan yang ditanya adalah berkisar tentang anaknya Arjuna. Fynn ditanya apakah harapan untuk anaknya Arjuna dalam tempoh 5 hingga 10 tahun akan datang. Soalan itu suk4r untuk Fynn jelaskan, tetapi menurutnya, dia perlu bercakap benar.

Di bawah ini adalah kapsyen beserta sekeping foto yang dimuat naik oleh Fynn Jamal :

“Saya doa الله ambik dia sebelum saya m4ti”

“Ada satu soalan semalam masa jadi panel di sebuah forum anjuran yayasan pahang. Apa harapan aku untuk Juna dalam 5 ke 10 tahun akan dtg.soalan pengacara agak panjang. Lebih kurang seminit setengah rhet0ric dia. “

” Selama itulah aku berkira2 selaju mungkin utk jawab kebenaran atau jawapan sedap telinga. No one wants to spell out the truth entirely. Sbb orang risau dgn pandangan org dengan apa yg kita lafaz secara terbuka. “

” Orang nak tau apa kau fikir tapi orang expect kau simpan tel4n dan tak cerita semua. sbb kita patut tunjuk kita kent4l dan kuat. Inspiring je diterima. Ada garis halus antara jadi realistik dan pessimistik. kdg2 kebenaran adalah terlalu p4hit yg kalau kita cakap tanpa balutan gula ising. “

” Org fikir kita dah decide utk merep0t dan m4ti. Seolahnya untuk jadi objektif. Kita cuma boleh bercakap ttg potensi dan langsung tidak diizinkan berbicara tentang m4salah yg meliputi. But if you want to find the remedy you have to be comfortable handling the problems, kan? “

” Macammana kau nak cari ubat h1v kalau kau tak pernah nak dekat dgn pat1ent h1v? dan bukankah memahami potensi ubat h1v itu mampu dijumpai itu sejenis pengharapan pos1tif already? Jauh giler aku pusing dlm entri ni. apa harapan aku utk juna dlm 5 ke 10 tahun ni? “

” Aku ada seminit lebih utk decide jawapan macammana yg aku patut bagi.“Dia sihat, dia cerdas, dia improve” would be the best answer. In a heartbeat. Komfem. Markah penuh punya. But it was not the words uttered.“Saya doa الله ambik dia sebelum saya m4ti”. Itu lah dia. “

” Kebenaran yg paling kebenaran, bukan pessimistik. Bukan tak percaya tuhan. Cuma aku manusia biasa yg but4 masa depan. of course. Tawakkal tu tak perlu dibagitahu. Kalau takde tawakkal, lama dah aku l0st it, i tell you. “

” Cuma itulah tu. Doa aku bisikkan halus terus ke langit. Ambik dia sekarang, ya الله. sementara aku masih kuat menguruskan dia. Sebelum aku tak ada. Sbb kalau aku sendiri pun ada masanya macam hil4ng sabar dgn dia. “

” Org yg tak pernah tatang dia, susukan dia, dukung sepanjang solat sujud rukuk bagai apatah lagi, dia milik syurgamu, kan ya الله..? ambil sahaja dia. sblm org ner4kakan dia atas dunia. “

View this post on Instagram

ada satu soalan semalam masa jadi panel di sebuah forum anjuran yayasan pahang: apa harapan aku untuk juna dalam 5 ke 10 tahun akan dtg. . soalan pengacara agak panjang. lebih kurang seminit setengah rhetoric dia. selama itulah aku berkira2 selaju mungkin utk jawab kebenaran atau jawapan sedap telinga. . no one wants to spell out the truth entirely. sbb orang risau dgn pandangan org dengan apa yg kita lafaz secara terbuka. orang nak tau apa kau fikir— tapi orang expect kau simpan telan dan tak cerita semua. sbb kita patut tunjuk kita kental dan kuat. inspiring je diterima. . ada garis halus antara jadi realistik dan pessimistik. kdg2 kebenaran adalah terlalu pahit— yg kalau kita cakap tanpa balutan gula ising— org fikir kita dah decide utk mereput dan mati. . seolahnya untuk jadi objektif— kita cuma boleh bercakap ttg potensi; dan langsung tidak diizinkan berbicara tentang masalah yg meliputi. . but— if you want to find the remedy; you have to be comfortable handling the problems, kan? . macammana kau nak cari ubat hiv kalau kau tak pernah nak dekat dgn patient hiv? dan bukankah memahami potensi ubat hiv itu mampu dijumpai itu sejenis pengharapan positif already? . dem. jauh giler aku pusing dlm entri ni. haha. . apa harapan aku utk juna dlm 5 ke 10 tahun ni? aku ada seminit lebih utk decide jawapan macammana yg aku patut bagi. . “dia sihat, dia cerdas, dia improve” would be the best answer. in a heartbeat. komfem. markah penuh punya. . but it was not the words uttered. . “saya doa الله ambik dia sebelum saya mati”. . itu lah dia. kebenaran yg paling kebenaran. bukan pessimistik. bukan tak percaya tuhan. cuma aku manusia biasa yg buta masa depan. of course. tawakkal tu tak perlu dibagitahu. kalau takde tawakkal— lama dah aku lost it, i tell you. . cuma itulah tu. doa aku bisikkan halus terus ke langit. . ambik dia sekarang, ya الله. sementara aku masih kuat menguruskan dia. sebelum aku tak ada. . sbb kalau aku sendiri pun ada masanya macam hilang sabar dgn dia— org yg tak pernah tatang dia, susukan dia, dukung sepanjang solat sujud rukuk bagai apatah lagi. . dia milik syurgamu, kan ya الله..? ambil sahaja dia. sblm org nerakakan dia atas dunia. . plis.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Rata-rata bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Fynn Jamal itu, kerana mereka juga mempunyai anak seperti Arjuna. Ini komen-komen mereka :

” May Allah makbulkan your dua’ kak fynn.. “

” Kebenaran itu pah1t kan kokping..tp lebih baik terang dari menjaga hati org yg xpernah memahami ape yg dilalui “

” Ye Saya juga berdoa yg sama utk anak autism saya. Jika saya sbgai ibu trkadang lelah dan h1lang sabar menguruskannya, sudah pasti org lain jg akan merasa lebih ter0k dari itu. Makanya saya berdoa agar Allah ambil dia sblum saya atau ambil dia bersama2 saya. “

” Hanya yang faham akan brdoa mcm tu. Kite bukn tuhan tapi kite hambanya yng boleh berdoa. “

” I masih belum ada anak..masih belum kawen jugak..tp if i kat tempat u kak..i would pray d same..bkn bermaksud tak sayang..tp sbb terlalu sayang..xtau nak explain..tp i faham apa yg u rasa kak even i never experienced that “

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Fynn Jamal by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..