” Sabar Tuan Fadhil, dah jadi lumrah orang kita akan bertanya berkali-kali walau dah ada jawapan.. “

Perkongsian PU Azman Tentang Hukum Perempuan Tindik Hidung Namun Ada Pula Netizen Yang Buat-Buat Tidak Faham Dan Bertanya Lagi. Tengok Apa Respon Cik Man. Haa.. Kan Dah Kena !!

PU Azman atau nama sebenar beliau Azman Syah bin Alias merupakan seorang penceramah bebas, pengacara, pakar motivasi dan terkini sebagai seorang pelakon. Bakat beliau dicungkil daripada rancangan Pencetus Ummah musim kedua pada tahun 2014.

Sejak PU Azman berlakon di dalam drama ‘Sweet Dreams’, popularitinya semakin meningkat naik. Malah perkongsian dan status terkini yang sering dimuatnaik di akaun Instagramnya juga semakin menghiburkan walaupun dalam masa yang sama diselitkan unsur-unsur agama.

Pengikut akaun Instagramnya juga semakin bertambah sehingga 1.4 juta orang. PU Azman juga pernah membintangi beberapa buah drama sebelum ini iaitu Bila Hati Sudah Hitam, Geng Tadarus, Lelaki Kiriman Tuhan, dan Ustaz Baru Nak Start.

Menerusi akaun Instagramnya, beliau berkongsi mengenai hukum seorang perempuan yang men1ndik hidungnya untuk kelihatan cantik. Pastinya ramai ingin mengetahui sama ada dibenarkan dalam agama Islam atau pun tidak. Marilah kita baca perkongsian daripada PU Azman.

” Perempuan suka perhiasan. Allah tahu tu. Sebab memang fitrah perempuan. . Tapi jangan melampau. Bab tindik hidung ni ulama beza pendapat. Ada yang menghar4mkan. . “

” Rujuk kupasan dalam kitab I’anah At Tholibin karya al-‘Allamah ‘Abu Bak4r Uthman bin Muhammad Syata al-Dimyathi al-Bakri dan kitqb Tuhfatul Muhtaj yang di karang oleh Ibnu Hajar Al Haitami. Semua ini karya mazhab Syafie. “

” Ada yang membolehkannya kerana menyamakan dengan tind1k telinga dan tidak ada dalil yang melarang tind1k hidung. Maka ia kembali kepada hukum asal iaitu, BOLEH. Keharusan ini yang dipilih oleh Sheikh Soleh ‘Uthaimin ulama besar Arab Saudi. “

” Kalau kau rasa budaya setempat melihat tind1k hidung itu sebagai perhiasan sopan dan baik, maka takda masalah. Tapi kalau sebaliknya, maka tak usah. Tind1k kecik cukup, jangan melampau tind1k besar-besar. Nanti tak boleh beza kau dengan lembu. “

View this post on Instagram

Perempuan suka perhiasan. Allah tahu tu. Sebab memang fitrah perempuan. . Tapi jangan melampau. . Bab tindik hidung ni ulama beza pendapat. . Ada yang mengharamkan. . Rujuk kupasan dalam kitab I'anah At Tholibin karya al-‘Allamah ‘Abu Bakar Uthman bin Muhammad Syata al-Dimyathi al-Bakri dan kitqb Tuhfatul Muhtaj yang di karang oleh Ibnu Hajar Al Haitami. Semua ini karya mazhab Syafie. . Ada yang membolehkannya kerana menyamakan dengan tindik telinga dan tidak ada dalil yang melarang tindik hidung. Maka ia kembali kepada hukum asal iaitu, BOLEH. . Keharusan ini yang dipilih oleh Sheikh Soleh 'Uthaimin ulama besar Arab Saudi. . Kalau kau rasa budaya setempat melihat tindik hidung itu sebagai perhiasan sopan dan baik, maka takda masalah. Tapi kalau sebaliknya, maka tak usah. . Tindik kecik cukup, jangan melampau tindik besar-besar. Nanti tak boleh beza kau dengan lembu.

A post shared by Azman Syah (@pu_azman) on

Namun apa yang menariknya, ada seorang yang masih bertanya sama ada ia dibenarkan atau tidak. Kemudian jawapan yang diterima daripada PU Azman memang winn !! Ini komennya :

Seterusnya, netizen tersebut mengucapkan terima kasih kepada PU Azman, namun dalam masa yang sama sempat lagi PU Azman melawak :

Melalui perkongsian PU Azman ada juga netizen yang bercerita pengalamannya yang pernah bert1ndik hidung, ada juga yang terhibur dengan kesimpulan yang diberi dan ada juga yang memujinya. Antara komen-komen mereka :

” Pandai cik mann… dah jadi artis masuk dunia artisan semata nak follower banyak untuk meluaskan ilmu ajaran islam… aq selalu support dari belkang truskan buat camni moga 1.4milion follower dapat mengikut dan mengamalkan apa saja yg cuba Cik Man sampaikan… gudlakkk!! “

” Hidung cantik2 dah ada 2 lub4ng x payah la nak tambah 3. Bnyak sangat plak udara masuk.. “

” Ustaz klu dh berbunyi dia mesti selit lawak jenaka dihujungnya captionnya.. “

” Haha… yg last tu lawok… cukup la hidung i besar mcm … yg lain² tu x nak dah.. “

” Dulu saya pernah tind1k hidung. Dah feel lawo dah ni macam Kajol sekali balik rumah mak dia tgk. Mak cakap ‘ kau hidung dah ok mancung pon ye mmg adalah sikit macam muka nustan kena lagi tind1k hidung mmg cantik bertambah. Tapi kalau kau Masih nak blk rumah sini baik kau buka tindik tu ‘ phewww puji melambung akhirnya.. “

Terima kasih atas perkongsian yang diberi. Umum mengetahui budaya t1ndik hidung tiada dalam Islam, jadi rasanya tak perlulah kita sebagai seorang Muslim melakukanya. Lagipun rasanya bukan bertambah cantik pun bila bert1ndik hidung.

Silakan SHARE…

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..