” Ramai kata, Fasha wanita besi. Sejujurnya not all the time jadi besi …”

Perkongsian Kisah Fasha Sandha Pertama Kali Menjadi J4nd4 Menjadi Inspirasi Buat Wanita Yang Bergelar Ibu Tunggal 

Fasha Sandha atau nama sebenarnya Nur Fasha Sandha binti Hassan merupakan seorang pelakon. Fasha memulakan kerjaya lakonan ketika berusia 18 tahun. Fasha sering diberikan watak yang berat seperti watak wanita yang ‘mal4ng’.

Walaupun begitu, Fasha berjaya menjiwai apa jua watak yang diberikan kepadanya. Bakat Fasha dalam bidang lakonan tidak perlu dipertika1kan lagi kerana Fasha mampu menghidupkan setiap watak yang dilakonkan olehnya. Sebelum ini, Fasha pernah berkahwin dengan Toh Muda Rizal Ashram Ramli (Jejai) yang juga bekas suami pelakon Nora Danish pada 27 April 2012.

Namun pada 20 Januari 2016, Fasha dan Jejai secara rasmi bercera1 tal4k satu. Perkahwinannya yang terdahulu telah dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Putra Rayfal dan Putri Raysha Jemaima. Kemudian, Fasha telah berkahwin buat kali kedua bersama pelakon, Aidil pada 28 Mac 2019.

Menerusi akaun Instagram, Fasha berkongsi luahan rasa, suka dan duka kisah serta pengalaman hidupnya selepas bergelar j4nda. Beliau menyatakan walaupun dari segi luarannya beliau nampak begitu kuat namun sejujurnya beliau tidak sentiasa kuat.

Fasha juga turut memberi semangat kepada wanita-wanita di luar yang bergelar j4nda atau ibu tunggal supaya tidak selalu bersed1h dan perlu kuat menghadapi hari-hari yang mendatang. Baca perkongsian Fasha di bawah :

” Gambar kenangan pada 4 Dec 2015, Hari pertama kami hidup bertiga. Ramai kata, Fasha,wanita besi. Eh, sejujurnya not all the time jadi besi.. there are times jadi besi kar4t juga (tapi tak suka tunjuk) “

” Dalam dunia ni, akan ada h4ters dan ada juga ramai lovers.H4ters will h4te, no matter what.Setiap kebaikan yang kita buat, akan tetap ada silap dimata h4ters, tapi peduli apa kan,… teruskan buat apa yg kita suka. Tak semua orang suka kita happy. “

” Ada juga yang rasa gembira dan suka bila kita down. Jadi jangan tunjuk kita lem4h. Walaupun adakalanya kita lem4h. Ada juga orang kata, eh artis ni suka bercer4i ber4i ke. Eh hellloooo, bukan artis je bercer4i ber4i, orang bukan artis lagi banyak bercer4i ber4i cuma tak masuk paper je, sbb orang tak peduli. “

” Artis juga selalu akan cuba yang terbaik untuk selamatkan perkahwinan, tapi bila tak berjaya, itu adalah takdir. Sekurang2 nya kita cuba perbaiki apa yang boleh untuk selamatkan perkahwinan. “

” Being Single Is Better Than Being With the Wr0ng Person. I was a J4nda before and im so PROUD with that title. Sbb apa? Sebab I j4nda yang berkerjaya, cari duit untuk family, tak meraih simpati dan kuat. Takde apa nak m4lu pun dengan title ‘J4nda’ tu… “

” Now Allah bagi peluang kedua utk menerima pasangan baru. Ini pun PINJAMAN juga daripada Allah, cuma apa yang i buat, selalu berdoa agar pinjaman kali ini berkekalan hingga akhir hayat atau #tilljannah..Insyaallah. “

” Jadi perempuan ni kena la kuat, Supaya takde orang boleh tind4s kita. Yang penting, kena bekerja dan simpan duit dalam bank. Supaya kita tetap bersedia, itu nasihat i selalu pada my sisters. I am an aries, sejenis kuat. Ada masa i boleh buat taktau je dan tak layan . “

” Ada masa, perlu law4n , kena law4n. Jangan biarkan orang bul1 kita selalu, kalau rasa perlu jawab, jawab. tak payah nak diam all the time, nanti orang pij4k kepala kita. But remember this, ‘Not all forms of abuse leave bru1ses’ kalau rasa benda tu bod0h utk dilayan just IGNORE. “

” LIFE IS Too short. Jangan sedih, bangun dan buktikan, anda Kuat dan berani! yakinlah bahawa akan ada kemanisan dalam kepah1tan yang terjadi. Sooner or later. Pasti ada. EX iSMC(independent single m0m club) “

View this post on Instagram

Gambar kenangan pada 4 Dec 2015, Hari pertama kami hidup bertiga 😊 Ramai kata, Fasha,wanita besi. Eh, sejujurnya not all the time jadi besi..there are times jadi besi karat juga (tapi tak suka tunjuk) Dalam dunia ni, akan ada haters dan ada juga ramai lovers.Haters will hate, no matter what.Setiap kebaikan yang kita buat, akan tetap ada silap dimata haters, tapi peduli apa kan,… teruskan buat apa yg kita suka. Tak semua orang suka kita happy, Ada juga yang rasa gembira dan suka bila kita down. Jadi jangan tunjuk kita lemah. Walaupun adakalanya kita lemah. Ada juga orang kata, eh artis ni suka bercerai berai ke.Eh hellloooo, bukan artis je bercerai berai, orang bukan artis lagi banyak bercerai berai cuma tak masuk paper je, sbb orang tak peduli. Artis juga selalu akan cuba yang terbaik untuk selamatkan perkahwinan, tapi bila tak berjaya, itu adalah takdir. Sekurang2 nya kita cuba perbaiki apa yang boleh untuk selamatkan perkahwinan. Being Single Is Better Than Being With the Wrong Person. I was a Janda before and im so PROUD with that title. Sbb apa? Sebab I janda yang berkerjaya, cari duit untuk family, tak meraih simpati dan kuat. Takde apa nak malu pun dengan title ‘Janda’ tu…Now Allah bagi peluang kedua utk menerima pasangan baru. Ini pun PINJAMAN juga daripada Allah, cuma apa yang i buat, selalu berdoa agar pinjaman kali ini berkekalan hingga akhir hayat atau #tilljannah..Insyaallah. Jadi perempuan ni kena la kuat, Supaya takde orang boleh tindas kita. Yang penting, kena bekerja dan simpan duit dalam bank. Supaya kita tetap bersedia, itu nasihat i selalu pada my sisters. I am an aries, sejenis kuat. Ada masa i boleh buat taktau je dan tak layan . Ada masa, perlu lawan , kena lawan. 😁Jangan biarkan orang buli kita selalu, kalau rasa perlu jawab, jawab. tak payah nak diam all the time, nanti orang pijak kepala kita. But remember this, ‘Not all forms of abuse leave bruises’ kalau rasa benda tu bodoh utk dilayan just IGNORE. LIFE IS Too short. Jangan sedih, bangun dan buktikan, anda Kuat dan berani! yakinlah bahawa akan ada kemanisan dalam kepahitan yang terjadi. Sooner or later. Pasti ada.💖EX iSMC(independent single mom club) 📸 @pinography

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha) on

Rata-rata netizen memuji Fasha Sandha kerana kata-katanya begitu memberi inspirasi terutamanya kepada ibu-ibu tunggal di luar sana. Antara komen-komen mereka :

” Fashasandha .. semoga FSkekal bahagia hingga akhir hayat.. “

” MasyaAllah serius semangat bila baca ni.. Love u always.. “

” Tq kak Fasha inspired sgt ngn kak Fasha.. “

” Kata2 yg ikhlas dari hati dan pnh inspirasi…semoga bahagia milik fs hingga syurga…aminnnn.. “

” Sy suka @ fashasandha dari dulu sbb wajah u cantik sgt xpuas mata memandang..bentuk muka.. mata.. senyuman u mmg cantik.. body cantik.. bijak dalam berbicara & tutur kata & yg penting walau siapa pn u i think u adalah u & u tak hip0krit.. love u fasha @fashasandha “

” So inspired with your words kak Fasha . keep strong and love uuu .. “

” Keep inspiring others! Much love!!! “

” Well said @ fashasandha I am as same as you before. X dosa n salah kalau jadi J4NDA. its how u carry yourself with that title. I 300% agreed with u. Kerja kuat and ada simpanan sendiri. X bergant0ng berharap or mintak simpati org lain. Bila jadi j4nda ni u have to think what should u do next. Allah x tido. Allah nampak n dgr segala effort kita. “

Setiap perkahwinan pastinya mengimpikan kebahagiaan namun tiada siapa tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Tidak ada orang yang berkahwin inginkan pencera1an. Semoga perkongsian daripada Fasha ini dapat menjadi inspirasi untuk wanita di luar sana.

Silakan SHARE..

Sumber : IG Fasha Sandha by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..