Mengapa Rumah Di Negara Jepun Jarang Yang Mempunyai Pagar Dan Hanya Terbuka Begitu Sahaja. Ini Sebabnya!

Jika kita pernah ke negara Jepun, kita pasti melihat rumah-rumah penduduk di sana yang tidak mempunyai pagar di sekeliling rumah mereka. Pasti sukar untuk melihat rumah penduduk yang mempunyai pintu pagar besi seperti yang banyak kita lihat di negara ini.

Bukan sahaja rumah yang tidak dipasang dengan pagar tetapi balkoni ataupun ruangan luar yang hanya dibiarkan terbuka. Mereka mereka tidak mahu memasang pagar, adakah ianya selamat dan tidak dimasuki pencur1?

Menurut sebuah kajian yang dilakukan olelh pakar, mereka percaya ini berlaku kerana kepercayaan orang Jepun pada hukum dan ketertiban dalam kehidupan sangat jelas. Mereka sangat percaya huk0man yang akan diberikan jika mereka melakukan kesalahan akan mempengaruhi kehidupan mereka.

Di negara Jepun, setiap kesalahan akan diberikan mata. Jadi setiap kesalahan yang kecil pun akan dikenakan mata. Jadi kadang-kadang kesalahan yang sedikit akan dihukum dengan denda seperti penj4ra yang pasti akan membuatkan mereka tak0t melakukannya.

Mereka juga percaya rakyat mereka akan mematuhi segala undang-undang yang diterapkan. Seperti orang tidak akan masuk sesuaka hati ke bangunan tertsntu tanpa meminta izin dari pihak yang berkuasa.

Selain itu, kebanyakan rumah yang dibina di Jepun diperbuat daripada kayu dan binaan yang ringan. Ini adalah untuk mengelakkan kecedr44an yang ringan jika berlaku gemp4 bumi yang kerap meland4 negara tersebut. Jarak rumah yang berdekatan dan tanpa pagar memudahkan mereka berlindung di mana-mana rumah jiran jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini.

Untuk rumah yang berbentuk apartmen ataupun kond0minium pula, mereka pasti akan meminta izin daripada pengurusan yang bertugas sebelum masuk untuk menemui sesiapapun.

Tetapi, ianya tidak bermakna orang Jepun tidak melakukan sebarang langkah pencegahan. Kebanyakan dari rumah mereka diletakkan dengan CCTV untuk sebarang langkah pencegahan. Dan pencur1 pasti memikir dua tiga kali sebelum mereka ingin mengambil kesempatan.

Seperti yang dikatakan di atas tadi, kesalahan yang kecil pun akan membolehkan mereka dipenjara, Jadi CCTV itu pasti akan membuatkan pencur1 akan berfikir panjang. Disebakan hukum dan ketertiban dikalangan rakyatnya yang tinggi, maka kadar kecurian yang berlaku di Jepun adal;ah sangat rendah dibanding dengan negara lain.

Terima Kasih kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Terjemahan Dan Disediakan oleh Berita Kopak / Content Media

Sumber : Share it