” Mazhab mana pulak bergambar pakai baju pengantin dekat kub0r kristian ni.. “

Netizen Sel4r Tindakan B1adap Wanita Bergambar Pakai Baju Pengantin Di Kub0r Kristian, Ini Pula Respon Padu PU Amin !!

Nama Pencetus Ummah (PU) Amin tidak perlu diperkenalkan lagi. Pendakwah bebas itu sememangnya sangat terkenal dengan caranya menggunakan media sosial sebagai salah satu medium untuk menyampaikan dakwah kepada orang ramai.

Untuk pengetahuan PU Amin atau pemilik nama sebenar Mohamad Amirul Amin Maulana Lokman Hakim merupakan peserta favourite Pencetus Ummah 2015 namun terp4ksa akur menduduki tempat yang keempat. PU Amin redha dengan keputusan yang diraihnya pada Mimbar Akhir Pencetus Ummah 2015.

PU Amin juga merupakan seorang pendakwah yang berani bersuara menegur isu-isu yang viral yang menyal4hi ajaran agama islam menerusi akaun media sosialnya. Sehingga kini PU Amin memperolehi hampir 500 ribu pengikut di akaun Instagram miliknya.

Menerusi akaun Instagram, PU Amin berkongsi pendapatnya mengenai isu viral gambar beberapa orang wanita yang memakai baju pengantin di kub0r orang kristian. Menurut PU Amin, kita seharusnya menghormati agama lain dan bayangkan jika mereka berbuat sedemikian pula di tempat kita.

Baca perkongsiannya di bawah :

” DEMI NAK VIRAL | Adoi pelik pelik lah zaman sekarang ni. Mazhab mana pulak bergambar pakai baju pengantin dekat kub0r kristian ni.. “

” Mungkin nak promot baju , mekap artis atau pakej kahwin , atau sebagainya tapi macam mana boleh sampai ke kub0r ? Tak tahu nak gelak ke nak mar4h ke atau camne.. ”

” Untuk makluman semua lepas saya tanya dengan rakan rakan saya yang beragama kristian, mereka orang kristian sendiri ada pakaian khas untuk mereka ke kub0r tanda hormat mereka.. ”

” Mereka juga kecewa bila ada orang ambil gambar macam ni. Orang kristian pun tahu adab dan cara bila di kub0r . Dorang datang dan balik. Sambil fikir hal kem4tian. Kita pula boleh posing bergamba. Aneh tuan tuan. Aneh.. ”

” Hormatlah agama orang lain. Kalau dorang buat dekat kub0r kita macam mana ? Pada kawan kawan kristian saya minta maaf atas ketelanj0ran ini.. ”

” Ya Allah , apa sudah jadi dengan dunia . Macam macam cara marketing orang sekarang . Ikut lah sabda nabi ‘tinggalkan benda pelik pelik’.. Bak kata shuib sepahtu ‘pen1nggg arrrrr’.. ”

View this post on Instagram

DEMI NAK VIRAL | Adoi pelik pelik lah zaman sekarang ni . Mazhab mana pulak bergambar pakai baju pengantin dekat kubur kristian ni.. . Mungkin nak promot baju , mekap artis atau pakej kahwin , atau sebagainya tapi macam mana boleh sampai ke kubur ? Tak tahu nak gelak ke nak marah ke atau camne 🤣.. . Untuk makluman semua lepas saya tanya dengan rakan rakan saya yang beragama kristian , mereka orang kristian sendiri ada pakaian khas untuk mereka ke kubur tanda hormat mereka.. . Mereka juga kecewa bila ada orang ambil gambar macam ni. Orang kristian pun tahu adab dan cara bila di kubur . Dorang datang dan balik . Sambil fikir hal kematian. Kita pula boleh posing bergamba. Aneh tuan tuan . Aneh.. . Hormatlah agama orang lain. Kalau dorang buat dekat kubur kita macam mana ? Pada kawan kawan kristian saya minta maaf atas ketelanjuran ini.. . Ya Allah , apa sudah jadi dengan dunia . Macam macam cara marketing orang sekarang . Ikut lah sabda nabi ‘tinggalkan benda pelik pelik’ 😁.. . Bak kata shuib sepahtu “peninggg arrrrr” 😩..

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat PU Amin. Antara komen-komen netizen :

” Bersangka baik mungkin pengantin ni betul2 till jannah tu yg tk sabo nk masuk kubo tu.. “

” Dia fikir lawa tempat2 camtu… Klu dia ambik gambar kat kub0r kita pon mane leh gakk.. Tudung atas dada haishh. ter0k betul hurm.. “

” Dasyatt arr.. macam tak ada tempat dan background lain je nk bergambar kalo kt tempat kub0r camnie seriuss aku pun xnk.. sbb rasa hormat.. kalo rasa diri lbh mulia xyah bergambar.. “

” Rare sgt ni, dia nk ingatkan kawen2 jugak. M4ti jangan lupa, cuma kub0r tu kub0r agama lain.. “

” Orang akhir zaman ini memang pelik la pu kita doakan semoga mereka diberikan hidayah.. “

” Xde tmpt lain ke nk sh00t. Kalo depa masuk tmpt kita, tahu mar4h.. Nak buat apa2 pun, tny la dulu pendapat org lain. Tahu scene cantik, kemas bagai.. Pikir la sket.. “

” Astaghfirullahalzim.. Nmpk biasa je tp dr yg biasa ni lah boleh buat jd makin ter0k.. Ya Allah selamatkan kami umat akhir zaman.. “

Terima kasih PU Amin atas perkongsian ini. Semoga kita mendapat pengajaran di sebalik isu ini. Islam mengajar kita untuk menghormati agama lain. Jangan kerana ingin viral dan menjadi terkenal, kita sanggup melakukan perkara yang pelik-pelik dan mendatangkan kemar4han kepada orang lain. Adab, mana adab ?

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat.

Sumber : IG PU Amin by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..