” Mak ai kau cakap ‘bin4tang pun sayang anak’ tapi kan dik,’bin4tang tak ambik duit’, dik.”

Fynn Jamal Bagi W4rning Pertama Kepada Si Pen!pu !!! Kapsyen dan Mesej Dari  Whatsapp Fynn Jamal, Buat Ramai Yang Ger4m.

Fynn Jamal merupakan selebriti tanah air yang menceburi pelbagai bidang seperti nyanyian, penulisan kreatif, dan juga perniagaan. Kerjaya Fynn Jamal bermula sebagai penyanyi, pelakon teater, penulis lirik dan penerbit muzik.

Namun kini, Fynn Jamal lebih selesa menjadi pendidik, motivator, penulis dan pereka fesyen muslimah. Fynn Jamal sangat berkemahiran dalam penulisan kreatif dan setiap karya yang Fynn hasilkan memberi kesan kepada pembaca dan pendengar.

Fynn Jamal sering dijemput untuk memberikan ceramah mengenai penghijrahannya kepada mentauhidkan Allah, memberi kesedaran kepada masyarakat tentang masalah sosial yang melibatkan remaja seperti kehamilan dan peranan ibu bapa dalam pendidikan kanak-kanak Autisme.

Terbaru, menerusi laman Instagram miliknya, Fynn Jamal telah memuat naik sekeping foto Screensh0t dari aplikasi Whatsapp. Foto tersebut memaparkan mesej ‘luahan dan w4rning ‘  yang dihantar kepada seseorang wanita yang Fynn Jamal kenali. Wanita tersebut telah men!pu dirinya.

Apa yang difahamkan dari mesej dan kapsyen tersebut, Fynn Jamal ingin membantu wanita tersebut dalam hal penjagaan anaknya. Wanita tersebut tidak mahu menyerahkan anaknya kepada Fynn Jamal walaupun telah membuat perjanjian. Pelbagai alasan yang diberikan kepada Fynn sebelum ini.

Pada Kapsyen di bawah Fynn menyatakan secara panjang lebar apa yang sebenarnya berlaku.

Jom baca :

“Ini w4rning pertama.Bukti aku tak main2. Semua benda recorded, dik. Bukan baru sebulan aku buat benda ni. Ic ada.Gambar ada. Alamat rumah. Semua ada. Sebab itu polisi aku takkan bantu org tengah. Nak aku tolong— direct. “

KAU kena start conversation,supaya jadi bukti KAU cari aku.takde siapa nak r4mpas anak kau. kau dtg hulur perut. minta bantuan.dah dibantu, duit dah makan beribu2— dan2 anak tokleh jauh la, famili tak setuju la, kalau bagi kau sebatang k4ra la. ” 

” E eh..pusing mana cerita ni.dik,takde siapa kisah sgt kalau tak dapat anak tu. Sedih mmg la sedih,tapi sbb tak sempat nak sayang, kan. So takde la sayu sgt.Simpan la anak tu,cuma pulang je la duit yg kau dah sebat tu.At least famili tu boleh amik baby lain.”

” Org takde nye nak pisahkan kau dgn anak kau secara paksa, dik. Dah kau dtg serah diri mintak cari famili tolong terima anak tu.Fuh.dia punya backstory suruh amik anak tu masa tu.. pergh. “

” Kalah samarenda.Aku dari dulu selalu bagitau,aku nak tolong anak dlm perut tu. kau nak bela bagus.Kau tak nak jaga aku bantu urus.Prioriti adalah anak tu.Bukan kau.Duit tu pun takde nye aku harap dtg semula. Sbb tau dah. Agak dah. “

” kalau dah dihulur— takkan nampak batang hidungnya,tapi tu lah tu. Puas pesan pada keluarga2 yg sanggup terima anak kau tu. Jgn bagi duit belanja apa2 selagi tak sampai anak tu kat rangk0l kita.  Aku mmg tegas.Sbb buat ni bertahun berbelas,tapi macam biasa. “

” Drama2 airmata ni— mmg tipuudaya je.tapi ye lah. Keluarga2 yg ikhlas dan bersungguh, tak sampai hati. Kesian anak dalam perut nanti.pergh.Menjawablah dik kau di akhir4t. Justify lah pada الله. Aniaya org. “

” Mak ai kau cakap ‘bin4tang pun sayang anak’ .ye.tapi kan dik,’bin4tang tak ambik duit’, dik.”

Rata-rata pengikut di Instagramnya bersetuju dengan cara yang dilakukannya. Ini komen-komen mereka :

” Allah… besedia ke nk jawap kat sana nnti “

” Betul..bin4tang x amik duit..apa jenis la ko ni?buat anak macam jaminan nak dpt duit.kesian anak ko dpt ko jadi maknya..( aku em0 sebab aku tau rasa kena t!pu macam mana ) “

” Kak fynn dear..buat perjanjian lps ni so akk ada bukti black & white.. semoga Allah mudahkan urusan akk “

” Bila kakfyn dah tolong masa memula dulu kemain “kakfyn paling baik” apa semua. Yela mana taknya tengah sedap dapat duit. Skrg ttbe “kakfyn j4hat pis4hkan kami anak beranak” heh manusia sejenis nila “

” Orang macam ni, selagi dia x kena bal4san Allah, dia tak tau pun Allah tu wujud.Nampak gaya n cara, buat d0sa tu dah macam memang makanan dia je..Ani4ya orang, makan duit orang, d0sa ke anak tu lagi. Semoga Kak Fynn & keluarga terani4ya tu diberi kesabaran yang tinggi untuk handle minah ni.”

” Aduii per!tnya yg menghulurkan sumbangan tu.. Allah Maha Adil keluarga tu mesti dpt lebih.. jauh lebih baik plus ch0p dpt free pahala bertimbun InsyaAllah.. sabor kak “

” Bagus cara awak teg4s.sebab member saya pun ade kene t!pu gini.siap complete beli barang semua sekali..bukan sikit duit abis..check up pakar..tinggal mak baby due je.alih2 memb0ngak..gitu2 member kene t!pu “

” Wow senang hidup.memang tak fikir ke sshnya nak cari duit tu last last ngko byebye kan je “

“Bin4tang tak ambik duit.” This i loike!!!

Apa yang dimuatnaik oleh Fynn Jamal ini adalah sebagai pengajaran kepada semua di luar sana, supaya lebih berhati-hati. Pen!puan yang berleluasa sekarang ini datang pelbagai cara. Jangan mudah terped4ya dengan t!pu hel4h dan manis kata seseorang.

Kami di Berita Kopak mendoakan Fynn Jamal dan keluarga dipermudahkan segala urusan dan dapat keluar dari belenggu pen!puan ini. Amin.

Terima Kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Fynn Jamal  By Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..