Kerana Di Kampung Tiada ‘Line’ Internet, Kanak-Kanak Ini Meng4m0k Tak Dapat Main ‘Game’ 0nline

Pada zaman sekarang, permainan internet sememangnya tidak asing lagi bagi semua orang. Tidak kira baik orang dewasa atau kanak-kanak pasti mengetahui pelbagai permainan online yang mudah didapati dan dimuatnaik.

Begitu asyiknya permainan tersebut, membuatkan ramai yang terjeb4k dan menjadi ket4gih jika tidak dapat bermain walaupun sehari. Bagi orang dewasa mungkin ianya dapat dikawal tetapi bagi kanak-kanak yang tidak mengetahui apa-apa pasti ianya perkara yang tidak diinginkan.

Sebuah video yang dimuatnaik oleh akaun Instagram Pal0po Info @ palopo_info, menunjukkan seorang kanak-kanak yang menang1s dan meng4m0k kerana tidak dapat bermain permainan internet kegemarannya kerana tiada jaringan internet di kampung ibubapanya.

“Seorang b0cah (kanak-kanak) menang1s akibat tak ada jaringan internet di kampung keluarganya. Karena(kerana) sering main PU BG ini atau nonton Youtube. Begini kalau pergi di rumahnya keluarga yang tidak ada jaringan Internetnya. Kejadian di Lamasi Kab. #Luwu,”. Begitulah kapsyen pada video tersebut.

Reaksi kanak-kanak tersebut yang disaksikan oleh penduduk terdekat telah dirakam dan telah menjadi viral semenjak ianya dimuatnaik oleh akaun Instagram tersebut pada 7 Jun yang lalu.

Dikatakan di kampung ibubapanya itu yang terletak di Kecamatan Lamasi, Kabupaten Luwu di sulawesi Selatan tidak mempunyai jaringan internet yang membuatkan kanak-kanak itu tidak dapat melayari permainan online kegemaran pada smartph0nenya.

Di dalam video tersebut, kanak-kanak tersebut didukung oleh seorang lelaki sambil dipujuk oleh seorang lelaki lain di bawa memasuki sebuah kereta. Dapat didengar kanak-kanak lelaki itu menang1s sambil berkata “Enggak(Tidak) ada jaringan, Enggak(Tidak) ada jaringan,”.

Rakaman video tersebut seharusnya menjadi pengajaran dan pelajaran untuk setiap ibubapa di luar sana supaya senantiasa mengawal dan tidak keter4luan dalam memberi kebebasan kepada anak-anak mereka.

Walaupun sayang tetapi ibubapa hendaklah memikir kesan yang akan diterima oleh kanak-kanak apabila di dalam usia yang masih muda telah diasyikkan dengan hiburan yang berpanjangan.

Tonton VIDEO Tersebut Di Bawah Ini

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Terjemahan dan Disediakan Oleh Berita Kopak / Content Media

Sumber : Instagram Pal0po Info

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..