Kanak-Kanak 7 Tahun ini Membawa Adiknya Yang Berusia 1 Tahun Ke Sekolah. Alasannya Buat Ramai Yang Terharu !!

Seorang kanak-kanak lelaki dari Filipina menjadi viral di media sosial selepas dia membawa adiknya yang berumur satu tahun ke kelas kerana dia tidak mahu ponteng sekolah dan tidak ada yang dapat menjaga adiknya di rumah.

Kanak-kanak lelaki Filipina berusia 7 tahun, Justin menjadi terkenal apabila gambarnya memegang adik lelakinya di pangkuannya menjadi viral di internet. Justin adalah pelajar Gred 1 di sebuah sekolah kerajaan yang terletak di kawasan pedalaman di desa Salvacion di bandar Magallanes di wilayah Filipina Sorsogon. Kampung tersebut berada 600 kilometer jauhnya dari Manila.

Gurunya yang hanya ingin dikenal pasti sebagai Madam Lei mengambil gambar yang menunjukkan Justin mendukung adiknya dekat kepadanya semasa melakukan kerja rumah di kelas dan menyiarkannya di Facebook dengan kapsyen :

Habo ko pag-absent ma’am, digdi ko na lang alingon an tugang (1 year old) ko may trabahoon po si lola (guardian/grandmother) sa bulod, dai ki mabantay (“I don’t want to be absent, ma’am ). Kata kanak-kanak itu apabila ditanya kenapa dia membawa adiknya

” Saya membawa bersama adik kecil saya di sini kerana nenek saya perlu bekerja di ladang dan tiada siapa yang akan menjaga dia, ” kata guru itu memetik Justin sebagai berkata dalam dialek Bicol tempatan.

Kata-kata budak lelaki itu membuatkan ramai orang terharu kerana menunjukkan semangatnya yang besar dan bertanggungjawab dibandingkan dengan usianya yang masih muda. Ramai orang berharap kanak-kanak lelaki itu berjaya pada masa depannya.

Seorang netizen berkomentar: “Dia contoh seorang yang bertanggungjawab, walaupun umurnya masih muda.” Sementara seorang netizen lain memberikan budak itu pujian kerana tidak melupakan tanggungjawabnya untuk belajar walaupun mempunyai terpaksa menjaga adiknya. “Dia tahu keutamaannya,” tulis netizen itu.

Bagaimanapun, gambar itu juga membangkitkan perdeb4tan dalam media sosial di mana ramai orang mengkritik ketiadaan ibu bapa dan  sistem perancangan keluarga miskin di Filipina.

Walau bagaimanapun, budak lelaki itu menunjukkan bagaimana dia mempunyai semangat yang luar biasa yang sanggup menjaga adiknya walaupun dia perlu menghadiri kelas. Semoga dia menjadi yang terbaik di masa depannya dan semoga keluarganya mendapat bantuan dari pihak berwajib.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE dan semoga bermanfaat.

Diterjemah dan Disusun Oleh Berita Kopak / Ciungwanara

Sumber : en.goodtimes