” Kalau suara camni, memang tak f0kus dah berita tu… ” – Misha Omar Jadi Pembaca Berita Di Astro AWANI.. Ramai Yang Terpeg0n !!!

Pembaca berita adalah seseorang yang berperanan menyampaikan sesuatu berita. Pembaca berita akan menyampaikan berita secara langsung atau tidak langsung dari lokasi kejadian atau di tempat yang telah disediakan. Di Malaysia ramai yang berminat untuk menjadi pembaca berita atau penyampai berita.

Tetapi tid4k semua yang berbakat untuk menjadi Pembaca berita. Banyak ciri yang perlu ada pada seseorang itu untuk menjadi pembaca berita. Tid4k mudah untuk menyelami dan mempraktikan cara pembacaan yang sesuai dengan saluran atau rencana media untuk disampaikan kepada mereka yang mendengar atau menonton ketika itu.

Kita selalu menonton berita dan melihat seolah-olah pembaca berita itu membawakan berita dengan sangat mudah. Yang sebenarnya ia amat suk4r. Kerana tidak mudah untuk menghindari diri daripada melakukan kesilap4n dalam sebutan terutamanya pada ayat yang sukar untuk disebut.

Sebagai pembaca berita, mereka kebiasaannya dapat menyesuaikan diri dari banyak aspek. Begitu lah dengan Samihah @ Aisah binti Omar atau nama komersialnya Misha Omar yang dilahirkan pada 6 Januari 1982 di Kota Bharu, Kelantan). Beliau adalah seorang penyanyi pop wanita Malaysia yang cukup dikenali ramai.

Beliau juga telah memenangi 8 piala Anugerah Juara Lagu, 5 Anugerah Industri Muzik, 3 Anugerah Era & masing-masing sebuah trofi Festival Filem Malaysia & Anugerah Bintang Popular Berita Harian. Beliau mula mencebur1 bidang seni suara sejak usia beliau 19 tahun lagi.

Terkini, beliau telah berkongsi video di akaun Instagram milik beliau menjadi sebagai seorang pembaca berita di ASTRO AWANI saluran 501. Astro Awani merupakan saluran berita 24 jam yang pertama di Malaysia yang mula bersiaran pada 6 September 2007 secara langsung. Astro Awani kini bersiaran di saluran 501.

Menerusi Instagram beliau, Astro AWANI telah mengund4ng beliau dan memberi peluang kepada beliau untuk menyampaikan berita mengenai Komuniti AWANI. Beliau seolah-olah seperti sudah lama menjadi pembaca berita.

Rata-rata Peminat teruja dengan penampilan Misha Omar menjadi seorang Pembaca Berita. Antara komen-komen netizen :

” Kakmitch @mishaomar dah boleh apply jawatan dkt tv3 la. Boleh tengok hari hari. Hahaha. Tengok satu jam pun grenti tak puass punya la “

” Berhati hatii awak menyampaikan..waaaa..sedap suara “

” Fuiyoooo. Takpayaah berebutt kartun la dgn anak if vamni. Qaseh mesti nak tgk news la kalau u yg baca @mishaomar… Good job anyway! “

” Kak mitch baca berita pun suara sedap eeiiii !!!!!! @mishaomar “

” Terbaikla kak mitch hahahaa.. @mishaomar jadi pemberita pon suara sedappp “

” Kak Mitch mmg berbakat dalam semua bidang.. tiap2 hari tengok berita kalau Kak Mich jadi pembaca berita “

” Kepala tu kak kepala @mishaomar.. suara dah ada.. Jelas semua… Cuma lawo Sgt takleh focus laaaa sbb kak mich yang baca “

” Sama! dari kecik sika berang4n nak jadi pembaca berita.. kalau cikgu suruh baca teks.. laju je pastu berang4n rasa hebat bila baca.. “

” Awat sweeett sgt hakak mich oiitt.. suara lembut mulut senyum je manjaang buat lent0k lent0k pulak.. had0ilaaa cayaqqq tgk kak michh… “

Kami di Berita Kopak Mengucapkan tahniah kepada Misha Omar kerana berjaya menjadi seorang Pembaca Berita yang baik seperti Pembaca-pembaca Berita yang lain. Kami juga mendoakan semoga Misha Omar sentiasa Berjaya dalam apa jua bidang sekalipun.. Amin..

Mari kita sama-sama menonton VIDEO tersebut:

” Dulu Masa kecik2 pernah juga berang4n nak jadi pembaca berita. Kalau cikgu suruh baca text berbentuk berita, apalagi… kau berang4n la jadi Christine Ling dalam kelas.. hahahahhaa!! Terima kasih @501awani di atas undangan ini. Sesungguhnya kak Mitch sgt berbesar hati.

The whole team produksi buat kak Mitch rasa tak kek0k..rasa mcm nak hantar resume je mintak keje kat situ..hahahahha!!! Thank you @fida_korina, @hamztravels & @ashwadismailguide kak Mitch dari depan kamera sampai la bilik voice over… nikmatilah berita komuniti awani dari saya, Misha Omar.. Salam hormat … #komunitiawani “

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE..

Sumber : Misha Omar by Berita Kopak / Content Media

Article ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..