” Kakja malu.. “

Heliza Helmi K0ngsi Video Se0rang Kanak-Kanak Syr1a Berumur 8 Tahun Mampu Menghafaz Al-Quran Walaupun Keadaannya Yang Tidak Upaya Buat Netizen Sebak. SubhanAllah !!

Terbaru,  Heliza Helmi sekali lagi telah berangkat ke G4za bagi meneruskan misi kemanusian yang pernah beliau lakukan sebelum ini. Beliau juga menitipkan doa kepada kedua ibu bapanya menerusi perkongsian video mereka yang telah dimuat naik di laman Instagram (IG) milik Heliza.

Heliza yang juga merupakan salah seorang penggiat seni yang kuat memperju4ngkan isu ummah. Hal ini memberikan banyak insparasi buat masyarakat. Semangatnya untuk memperju4ngkan isu ummah ini semakin kuat setelah beliau pergi dan lihat sendiri keadaan di G4za, Palest1n pada tahun 2012.

Heliza atau nama penuhnya Nur Heliza binti Helmi, merupakan bek4s pelajar Akademi Fantasia musim ke-5. Dilahirkan berasal  dari Terengganu. Beliau mengambil Pendidikan ( Sains, Biol0gi dan Kim1a) sebagai jurusan beliau di Universiti tersebut. Menamatkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda pada tahun 2010.

Menerusi instagram, Heliza telah berkongsi satu video beliau bersama-sama rakan seperjuangan dalam misi kemanusian telah berkunjung ke sebuah rumah yang diduduki oleh beberapa ahli keluarga yang menjadi antara jutaan pelarian Syr1a. Video itu merakamkan seorang kanak-kanak yang kurang upaya bernama Azra yang berusia 8 tahun.

Ikuti perkongsian Heliza di bawah :

” KAKJA MALU.. “

” Azra 8 tahun , salah seorang dari jutaan pelarian Syr1a , tidak keupayaan untuk bergerak namun hati dan mulutnya bergerak untuk menghafaz Al Quran dan alhamdulillah sudahpun menghafaz 4 Juzuk ! “

” Nak Kakja Uplod FULL VERSION di YOUTUBE CHANNEL “THE HELMIS” ? Komen  “SubhanAllah” ! .. “

Rata-rata netizen turut merasa sebak akan video Heliza itu. Antara komen-komen tersebut :

” Masya Allah.. Semoga cahaya bulan menerangi malam mereka.. “

” SubhanaAllah malunya dengan dia.. “

” Maafkn kami saudara seislamku di syr1a.. saat kamu di uji dan di uji dgn keper1tan.. kmi di uji dgn kesenangan.. “

” Subhanallah….. semuga mereka sentiasa mendapat rahmat Allah.. “

” Ya Allah SubahanaAllah Allahuakhbar.. “

” Subhanallah, semoga Allah melindungi Azra sekeluarga.. “

SubahanaAllah. Allahuakhbar !! Admin berasa sebak melihat Adik Azra. Kami dari Berita Kopak mendoakan semoga Adik Azra serta keluarga dan seluruh penduduk Syr1a sentiasa dalam lindungan Allah. Ya Allah.. lindungilah saudara islam  kami di sana yang kini dalam kesusahan, bantu lah mereka Ya Allah, berikan lah rahamtMu Ya ALLAH. Amin.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Heliza Helmi by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk copright akan dikenakan..