” Jangan post tentang arw4h banyak sangat, nanti arw4h tak tenang di sana.. “

Ini Respon PU Azman Tentang Ayat Ini, Buat Ramai Yang Sent4p. Komen Daripada Fad Bocey Turut Cur1 Perhatian Ramai. Alahai Sayunya !!

Siapa tidak mengenali pendakwah bebas PU Azman. Bekas juara rancangan Pencetus Ummah musim kedua ini merupakan antara pendakwah yang disukai ramai. Sikapnya yang lebih terbuka dan sering menyelitkan unsur-unsur jenaka di dalam setipa dakwahnya membuatkan dakwahnya mudah diterima.

PU Azman atau nama sebenarnya Azman Syah bin Alias dilahirkan di Kuala Lumpur namun dibesarkan di Rantau Negeri Sembilan. Beliau menuntut ilmu di Mesir di dalam bidang Kuliyah Syariah Islamiah selama 11 tahun. Pernah berkahwin namun jodohnya tidak panjang dan beliau sekarang berstatus duda tanpa anak.

Selain penceramah bebas, pengacara dan paka motivasi, PU Azman juga merupakan seorang pelakon drama. Antara drama lakonannya Bila Hati Telah Hitam, Lelaki Kiriman Tuhan dan Sweet Dreams. Sering menyampaikan dakwahnya di akaun sosial, instagram miliknya sehingga kini telahpun diikuti seramai 1.6 juta pengikut.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman telah berkongsikan satu kapsyen berkenaan salah faham di kalangan ramai orang tentang berkongsi gambar orang yang telah ‘pergi’ berikutan kec4man ke atas ahli Kumpulan Bocey, Fad dan Achey. Terkedu lah siapa yang mar4h-mar4h sebab post gambar-gambar insan tersayang yang telah ‘perg1’ ni. Terbaik PU Azman !

Jom baca perkongsian di bawah :

View this post on Instagram

Ada budaya di kalangan masyarakat berbunyi : "Jangan post tentang arwah banyak sangat, nanti arwah tak tenang di sana". . Kenyataan di atas tidak betul sama sekali. Perbuatan orang hidup tidak bagi kesan langsung kepada orang mati DALAM HAL INI. . Tiada masalah menceritakan kebaikan orang mati sebagai pengajaran dan semangat kepada yang hidup. Tiada masalah postkan foto kenangan yang sopan, tutup aurat dan syar'iey sebagai melepas rindu. Hal ini tidak bermakna yang mengepost itu tidak redha. Redha atau tak, tu perbuatan hati. Kita orang luar tak boleh nak nilai. . Bahkan jika yang hidup melakukan perbuatan yang dilarang iaitu meratap (melampau), juga tidak bagi kesan kepada si mati. Bahkan si pelaku yang masih hidup itu sahaja yang mendapat kesan dosa atau tidak. . وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ . . Maksud :"dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain". . Ramai di kalangan kita yang selalu postkan tentang kerinduan kita dan kebaikan orang-orang soleh di zaman silam, sekalipun mereka telah meninggalkan kita ratusan tahun. Seumpama Imam Syafie dan sewaktu dengannya. . Cuma pesanan pada kita-kita yang post ni (termasuk Cik Man) agar sentiasa bimbing jiwa supaya tak terkeluar dari batas redha. . Sekian dari Cik Man. . Hanya rindu.

A post shared by Cik Man (@pu_azman) on

Rata-rata netizen mengucapkan terima kasih atas perkongsian berguna ini. Antara komen-komen netizen :

” Good sharing cik man! Banyak baca orang cakap macam tu. Confuse jugak. ” Bukan diri ini tak terima kenyataan, hati ini hanya rindu.. “

” Betul.. Ramai pulak yang mar4h-mar4h. Biar la cerita yang baik-baik je. Suka dengar. Paling terkesan ustaz yang cerita ada peluh keingat di dahi arw4h abam. Allahu… Beruntungnya dia.. Husnul khotimah jadi dambaan semua.. “

” Betul Cik Man, yang penting kita tahu batasnya, bukannya merat4pi… Mat1 itu pasti, bila kita ungkapkan perasaan RINDU pada yang telah tiada, bukan tak menerima ketentuan dariNya. Thanks Cik Man.. “

” Alhamdulillah, dalam banyak hal penjelasan ustaz cukup jelas dan mudah difahami.. “

Namun komen daripada Fad Bocey yang turut menerima kec4man kerana sering berkongsikan gambar sahabatnya Arw4h Abam mendapat perhatian ramai netizen :

Akhirnya terjawab sudah persoalan ini. Pastinya insan yang paling lega mendengar penjelasan daripada PU Azman adalah Achey, Fad dan rakan-rakan karibnya yang sedang merawat rindu di hati. Moga tiada lagi yang mempersoalkan dan mengec4m segala post mereka yang berkaitan dengan Arw4h Abam. Hanya Rindu..

Kami di Berita Kopak mendoakan semoga arw4h Abam di tempatkan di kalangan orang-orang beriman dan moga syurga tempatmu. Aamin..

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman, IG Achey Bocey by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..