Jangan Pandang ‘IKAN BANDARAYA’ ini Sebelah Mata. Ustadz Ini Berkongsi Khasiat Ikan Pencuci Cermin Ini Yang ramai Tidak sangka!

BAGI mereka yang membela ikan di dalam akuarium pasti mengetahui sejenis ikan yang selalu melekap di cermin yang membersihkan kaca gelas akuarium.

Ada yang memanggilnya ikan ‘bandaraya’, ada juga yang memanggilnya ikan ‘alam flora’. Ini kerana ikan tersebut tetap setia membersihkan kaca akuarium tanpa mengenal penat lelah.

Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa ikan tersebut juga mempunyai kelebihan dan mempunyai khasiat tersendiri. Seorang Pengamal Perubatan Tradisional yang bernama Ustadz Md Rosdi Hasan menulis tentang khasiat ikan tersebut yang mendapat banyak perkongsian dari orang ramai.


Sumber : Facebook Md Rosdi Hasan

Mari kita baca tulisan beliau seperti yang dimuatnaiknya di facebook beliau

JANGAN PANDANG HIN4 IKAN CUCI CERMIN….

Semalam tayar motosikal tua saya pancit jadi saya menolak motosikal saya. Ketika saya lalu di kawasan sebuah sungai saya lihat beberapa orang sedang menjala ikan di situ. Boleh dikatakan banyak ikan yang mereka dapat di sungai itu, ikan yang mereka dapat ialah seperti ikan lampam, talapia serta harwam.

Ikan cuci cermin yang masuk dalam jala mereka buang begitu saja. Saya tanya” kenapa buang ikan ini bang”. Jawab mereka ikan tu tak boleh dimakan dengan selamba sahaja mereka membuang ikan cuci cermin itu. Jawab mereka ambillah kalau hendak.


Sumber : Facebook Md Rosdi Hasan

Lalu saya bertanya kepada mereka” boleh saya ambil anak tu bang”. Dengan pendek mereka menjawab ” ambillah…”.

Saya pun mengambil semua ikan yang mereka buang itulah dan ikan itu akan saya gunakan untuk membantu kepada seorang budak yang bermasalah dengan peny4kit kulit eczem4 .

Tahukah anda ikan cuci cermin boleh merawat peny4kit Aczem4?. Caranya sungguh mudah carikan ikan cuci cermin dalam enam atau tujuh ekor kemudian bersiang kulitnya yang kasar itu dan ambil isinya untuk dijadikan sup dan makan sup serta isi ikan tersebut.

In Sha Allah kalau selalu diamalkan selalu peny4kit kulit eczem4 akan pulih dengan cara rawatan ini.


Sumber : Facebook Md Rosdi Hasan

Jangan anda terkejut bila memakan isi ikan cuci cermin nanti kerana rasanya cukup sedap dan tak perlu dirisaukan kerana ia halal untuk dimakan.

Kalaulah dan bermacam ubat anda gunakan untuk merawat peny4kit eczem4 tak juga sembuh cuba anda menggunakan cara ini pula mana le tahu kalau ia serasi dengan anda….

Begitulah tulisan Ustadz Md Rosdi Hasan di Facebook beliau baru-baru ini. Semoga perkongsian beliau ini bermanfaat dan berguna sebagai satu usaha untuk merawat peny4kit seperti yang diceritakan oleh beliau.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Sumber : Facebook Md Rosdi Hasan / Susunan artikel Oleh Berita Kopak / Content Media