Ini Sebabnya Sesetengah Orang Memiliki Lubang Kecil Pada Bahagian Telinga. Baca Ini Untuk Ketahuinya

Sesetengah daripada manusia dilahirkan dengan mempunyai tanda atau sesuatu pada tubuh badan mereka. Dan biasanya mereka membiarkannya tanpa mengetahui apakah sebabnya tanda itu wujud.

Adakah anda perasan, ada sesetengah di antara kita yang dilahirkan dengan lubang kecil pada bahagian atas telinga. Lubang tersebut dikenali sebagai pre4uricular siinus.

Mungkin ianya nampak seperti perkara biasa yang tidak akan memud4ratkan pada sesiapa yang memiliki lubang kecil ini, tetapi ketahui apa sebenarnya lubang kecil berkenaan dan apa kesannya.

Lubang kecil pada bahagian atas telinga atau Pre4uricular siinus merupakan kec4c4tan k0ngenital biasa yang pertama kali dapat dikenal pasti pada tahun 1864.

Peny4kit ini kebiasaannya dikenalpasti semasa rutin pemeriksaan fizikal. Ia dapat dikenalpasti dengan pembentukan cy st atau bonj0lan yang boleh menjadi bengk4k di hadapan telinga. Sin0s Pre4uricul4r diwarisi secara autos0mal d0minan. Ia boleh timbul secara sp0ntan.

Ia juga boleh berlaku di kedua-dua belah telinga dalam 25-50 % k es, dan boleh juga berlaku pada sebelah bahagian sahaja. Ubat antibi0tik serta pembed4han kecil perlu dilakukan sekiranya cy st atau kant0ng tersebut mengalami j4ngkitan.

Walaubagaimanapun, pembed4han untuk membu4ng atau mengeluarkan semua cy st/kant0ng tersebut mesti dilakukan bagi memastikan j4ngkitan sin0s pre4urikular tidak berulang.

Terima Kasih kerana Membaca. Silakan SHARE Dan semoga ianya bermanfaat untuk anda.

Disediakan Dan Disusun oleh Berita Kopak / Content Media

Sumber: Sajakongsi.com