Ini Huk0m Minum Bubble Tea Yang Ramai Tak Tahu

Baca Perkongsian Daripada PU Azman. Korang Yang Minat Bubble Tea Wajib Ambil Tahu. Tapi Ayat Last Tu Memang Win Habisss !!

Bubble tea merupakan minuman vir4l yang semakin menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Kedai-kedai minuman ini daripada pelbagai jenama tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Hebat betul fen0mena minuman ini. Setiap kedai menampilkan kelainan bagi bubble tea masing-masing.

Tahukah anda apakah itu Bubble tea? Bubble tea biasanya digelar sebagai bubble tea, pearl milk tea, tapioca tea,  taiwanese tea, atau b0ba. Walau apa pun nama gelarannya, ianya merujuk kepada satu minuman yang berasaskan teh dan juga susu, sirap berperisa, tapioca pearls, atau buah-buahan.

Namun baru-baru ini tul4r di Facebook apabila ada yang mula mempertik4ikan status halal bagi beberapa jenama yang menjual minuman ini. Sebagai seorang Islam pastinya kita hendak mencari yang halal. Ini kerana kebanyakan minuman ini datang dari China atau Taiwan.

(Gambar Sekadar Hiasan)

Menerusi akaun Instagram, PU Azman berkongsi mengenai hukum meminum bubble tea. Jika anda masih kel1ru dengan status minuman tersebut, mungkin jawapan ini sedikit sebanyak dapat membantu anda. Baca perkongsian PU Azman di bawah :

” Minuman dan makanan dibina atas dasar keluasan. Maknanya, asal hukum minum ialah halal. Kaedah dalam fiqh. . “

الأَصْلُ فِي الأَشْيَاءِ الإباحَة حَتَّى يَدُل الدَّلِيل عَلَى التَّحْرِيمِ.

” Maksudnya: “Asal sesuatu adalah harus hingga ada dalil yang menunjukkan kehar4man”. “

الأَصْلُ فِي الأَشْيَاءِ الإِبَاحَة.

” Maksudnya: “Asal bagi sesuatu perkara adalah harus”. Sebab itu kalau korang kaji nas-nas atau dalil-dalil Al Quran dan Hadis, Allah lebih banyak menghalalkan daripada menghar4mkan. Ini tanda rahmat Islam. “

” Letaklah nama apapun, BUBBLE TEA ker, TEA LIVE ker, MIL0 ker, nama minuman tak menjadi kayu ukur halal atau har4m. Yang penting ada syarat-syarat di bawah ini. “

Tidak memud4ratkan.
. ‏ لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ

” Maksudnya : ” Tiada sebarang mud4rat dan tidak boleh memud4ratkan “. (Ibnu Majah sanad hasan). . “

Tidak n4jis. Tidak memab0kkan.

كُلُّ شَرَابٍ أَسْكَرَ فَهُوَ حَرَامٌ

” Maksudnya : “ Semua yang memab0kkan har4m “. (Bukhari dan Muslim). “

” Tidak dicur1. (har4m ligho1rihi. Maknanya boleh minum lepas mintak izin). “

” Kesimpulannya, BUBBLE TEA boleh minum, andai ada persyaratan di atas. Yang tak boleh minum, BUMBLE BEE. “

View this post on Instagram

Minuman dan makanan dibina atas dasar keluasan. Maknanya, asal hukum minum ialah halal. Kaedah dalam fiqh. . الأَصْلُ فِي الأَشْيَاءِ الإباحَة حَتَّى يَدُل الدَّلِيل عَلَى التَّحْرِيمِ. . Maksudnya: "Asal sesuatu adalah harus hingga ada dalil yang menunjukkan haram". . الأَصْلُ فِي الأَشْيَاءِ الإِبَاحَة. . Maksudnya: "Asal bagi sesuatu perkara adalah harus". Sebab itu kalau korang kaji nas-nas atau dalil-dalil Al Quran dan Hadis, Allah lebih banyak menghalalkan daripada mengharamkan. Ini tanda rahmat Islam. . Letaklah nama apapun, BUBBLE TEA ker, TEA LIVE ker, MILO ker, nama minuman tak menjadi kayu ukur halal atau haram. . Yang penting ada syarat-syarat di bawah ini. . Tidak memudaratkan. . ‏ لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ Maksudnya: "Tiada sebarang mudarat dan tidak boleh memudaratkan". (Ibnu Majah sanad hasan). . Tidak najis. . Tidak memabukkan. . كُلُّ شَرَابٍ أَسْكَرَ فَهُوَ حَرَامٌ Maksudnya: “Semua yang memabukkan haram". (Bukhari dan Muslim). . Tidak dicuri. (haram lighoirihi. Maknanya boleh minum lepas mintak izin). . Kesimpulannya, BUBBLE TEA atau apa saja minuman boleh minum, KALAU ada persyaratan di atas. Yang tak boleh minum, BUMBLE BEE.

A post shared by Azman Syah (@pu_azman) on

Rata-rata netizen faham di samping merasa terhibur dengan kesimpulan yang PU Azman berikan. Tak pernah tak kelakar di akhir perkongsian. Antara komen-komen mereka :

” Oooo.. Tak boleh minum ye bumble bee .. baru nak try.. “

” Hahaha… Bumble bee.. “

” Air ni memang sedap tapi takleh dijadikan minuman ruji.. Jadi geng semut nanti.. Baik tog4k gula sama je.. “

” Thorbaik cik Man.. “

” Makanan yang manis tak bagus utk kesihatan. Kalau leh elakkan. Sekali skala takpe. Yang terbaik elakkan makan dan minum dari n0n muslim yang buat adalah dissbkan tak toyibah.. “

” Cute la ustaz ni.. “

” Minum bubble tea tiap hari memud4ratkan Che Man. Memud4ratkan kesihatan dan kewangan juga. Haha.. “

Terima kasih PU Azman atas pencerahan di atas. Sekurang-kurangnya tiada lah lagi rasa was-was atau ragu-ragu. Air ni memang sedap tapi jan4nlah diamalkan selalu yer kerana kemanisannya. Kepada PU Azman teruskan berkongsi tentang huk0m hakam berkaitan dengan agama.

Silakan SHARE..

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..