Ini Hukum Meniup Makanan Atau Minuman Yang Pan4s

Baca Perkongsian Daripada PU Azman. Ad0iii.. Ayat Yang Last Tu Memang Serius Kelakar Ter0kkkk !!

Pencetus Ummah (PU) Azman adalah nama yang tidak asing lagi bagi kita rakyat Malaysia yang umumnya mengenali beliau. Anak kelahiran Kuala Lumpur yang pernah belajar di Mesir ini bukan sahaja pandai menyampaikan ceramah agama, tetapi kini sudah bergelar pengacara dan juga aktif berlakon.

Menggunakan media sosial antara salah satu medan untuk menyampaikan dakwah membuatkan PU Azman atau pemilik nama sebenar Azman Syah Alias ini sangat dikenali ramai. Rata-rata ramai yang menyukai cara beliau yang sering menyelitkan elemen lawak dalam hampir setiap postingnya.

Jika anda mengikut akaun Instagram PU Azman, beliau sering berkongsi isu agama dan juga pertanyaan dariapda netizen. Walaupun kadang kala jawapan yang diberikan tidak masuk akal, kasar dan mengundang tawa, namun mesej yang ingin disampaikan diterima dengan jelas serta mudah difahami oleh semua golongan masyarakat.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman berkongsi mengenai hukum meniup makanan atau minuman yang pan4s. Adakah perkara ini dibenarkan dalam Islam ? Sama-sama kita baca perkongsian PU Azman di bawah. Semoga dapat memberi manfaat kepada semua.

Sila baca penjelasan berserta dalil di bawah :

” Berdasarkan hadis sohih, jelas melar4ng tiup makanan atau minuman pan4s.. “

إِذَا شَرِبَ أَحَدُكُمْ فَلاَ يَتَنَفَّسْ فِي الإِنَاءِ.

” Maksud : ‘ Apabila kamu minum, jangan bernafas di dalam gelas ‘. (Sohih Bukhari).

” Ulama berbeza pandangan tentang hukum tiup. Ada di kalangan mereka yang memakhruhkan jika tiada sebab untuk tiup. Antara sebab lar4ngan yang membawa hukum makhruh ini ialah supaya tiupan tidak mengot0rkan makanan. Atau mengelakkan sikap geloj0h.. “

” Sedangkan ulama membolehkan tiup tanpa makhruh jika ada tujuan dan keperluan. Iaitu makanan terlalu pan4s dan ingin dimakan ketika itu juga. Dan tiupan itu tidak terlalu kuat hingga menyebabkan terkeluar lud4h hingga menyebabkan orang lain tak selesa dan jij1k.. “

” Jadi, kalau perlu meniup, tiuplah dengan tenang, bukan dengan tiupan sangkak4la.. “

View this post on Instagram

Berdasarkan hadis sohih, jelas melarang tiup makanan atau minuman panas. . إِذَا شَرِبَ أَحَدُكُمْ فَلاَ يَتَنَفَّسْ فِي الإِنَاءِ. . Maksud :"Apabila kamu minum, jangan bernafas di dalam gelas". (Sohih Bukhari). . Ulama berbeza pandangan tentang hukum tiup. . Ada di kalangan mereka yang memakhruhkan jika tiada sebab untuk tiup. Antara sebab larangan yang membawa hukum makhruh ini ialah supaya tiupan tidak mengotorkan makanan. Atau mengelakkan sikap gelojoh. . Sedangkan ulama membolehkan tiup tanpa makhruh jika ada tujuan dan keperluan. Iaitu makanan terlalu panas dan ingin dimakan ketika itu juga. Dan tiupan itu tidak terlalu kuat hingga menyebabkan terkeluar ludah hingga menyebabkan orang lain tak selesa dan jijik. . Jadi, kalau perlu meniup, tiuplah dengan tenang, bukan dengan tiupan sangkakala.

A post shared by Azman Syah (@pu_azman) on

Rata-rata ramai yang berterima kasih dengan PU Azman atas perkongsian ini. Antara komen-komen netizen :

” Kalau tiupan sangkak4la, sekali kedai mamak melay4ng.. “

” Kalau ikut sa1ntifik, x nk kasi carb0n dioxod1e masuk dlm minuman.. “

” Biasa kalau makanan tu pan4s baca surah yassin sampai habis. Confirm sejuk.. “

” Kalau tiupan sangkak4la x dan dah nak rasa makanan tu. Huhuhu.. “

” Hahahaha… Adoi la yang last skali tu… Slalu duk mikir… Makanan baru siap tapi anak dah sibuk nak makan… Camne nak bagi sejuk ni… Tq ustaz… “

” Dah agak dah ayat last mesti kelakar. Terima kasih ustaz untuk info berguna.. “

” Ada sebab kenapa kita tak boleh tiup makanan dan minuman.. Antara sebabnya ialah apabila kita tiup, karb0n dioks1da akan keluar dri mulut.. Dan karb0n dioks1da merupakan g4s berac0n.. “

” Yang paling dasy4t, tiupan sekali bers1n. Emmm, bayangkan lah. Jika perkara tu terjadi depan mata kita.. “

” Ayat last win ustaz. Tiupan Sangkak4la Yea Ustaz.. Adei.. “

Cik Man ni ayat last tak pernah tak win. Ada sahaja idea buat orang terhibur, serius kelakar. Apa-apa pun kami di Berita Kopak mendoakan semoga Cik Man diberi kesihatan yang baik agar urusan dakwah Cik Man dipermudahkan oleh Allah. Amin..

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..