Ini Hukum Bergad0h Dengan Adik Beradik

Perkongsian PU Azman Buat Ramai Yang Buka Mata. Tapi Ayat Kapsyen Yang Hujung Tu Memang Tak Menahan, Serius Kelakar Lah Cik Man !!

Kemodenan dan kecanggihan teknologi masa kini memberi ruang buat penceramah agama mendekati masyarakat untuk menyampaikan dakwah menerusi media sosial. Antaranya adalah Pencetus Ummah (PU) Azman atau pemilik nama sebenarnya Azman Syah Alias yang menggunakan media sosial antara salah satu medan untuk menyebarkan dakwah.

Jika anda mengikuti laman sosial Instagram milik PU Azman, pastinya anda mengetahui beliau sering berkongsi soal jawab isu agama dengan menyelitkan elemen komedi. Tetapi penerangan dan penjelasan terhadap topik yang dibincangkan itu tetap jelas dan sampai kepada pembaca.

Setiap postingnya pasti ada elemen jenaka yang membuatkan orang ramai terhibur dan secara tidak langsung tertarik dengan isu yang disampaikan olehnya. Terkini PU Azman semakin bergerak aktif dalam bidang lakonan dan yang terbaru beliau membintangi drama bersiri Sweet Dreams yang ditayangkan di Astro Ria.

Menerusi akaun Instagram, PU Azman berkongsi hukum memut0skan hubungan silaturrahim sesama adik beradik atau pun sesiapa sahaja gara-gara persengketa4n. PU Azman turut menyertakan dalil bagi mengukuhkan lagi mengenai hukum memut0skan tali persaudaraan ini.

Baca perkongsiannya di bawah :

” Har4m memut0skan hubungan silaturrohim dan persaudaraan. Nabi sebut : “

لَا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثٍ. .

” Maksud : ‘ Tidak halal bagi seorang muslim untuk tidak menegur saudaranya melebihi tiga hari ‘. (Muslim).. ”

” Isi hadis ialah tidak menegur kerana dend4m dan permus0han. Tapi kalau tak tegur sebab masalah duduk jauh, sukar sistem telekomunikasi, maka yang ni tak per.. ”

” Tapi, boleh menjauhkan diri dari seseorang yang boleh mendatangkan kemudhar4tan terhadap agama, diri dan harta.. ”

” Put0s tali selipar pun sak1t, inikan pula put0s persaudaraan. Tapi post ni takder kene-mengena dengan yang put0s haid yer. Tukang edit @ameershah48.. ”

View this post on Instagram

Haram memutuskan hubungan silaturrohim dan persaudaraan. . Nabi sebut. . لَا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثٍ. . Maksud :"Tidak halal bagi seorang muslim untuk tidak menegur saudaranya melebihi tiga hari". (Muslim) . Isi hadis ialah tidak menegur kerana dendam dan permusuhan. Tapi kalau tak tegur sebab masalah duduk jauh, sukar sistem telekomunikasi, maka yang ni takper. . Tapi, boleh menjauhkan diri dari seseorang yang boleh mendatangkan kemudharatan terhadap agama, diri dan harta.. . Putus tali selipar pun sakit, inikan pula putus persaudaraan. Tapi post ni takder kene-mengena dengan yang putus haid yer. . Tukang edit @ameershah48

A post shared by Azman Syah (@pu_azman) on

Air yang dic1ncang tak akan put0s. Sedangkan lidah lagi tergig1t, inikan pula kita manusia. Yang penting bermaaf-maafan jika ada pertel1ngkahan, tak rug1 buang eg0. Antara komen-komen netizen :

” Ader jer kan yg hujungnya… Cik man memang lucu lah, leb u lah ustaz.. “

” Allahu, sama lah kita istiqomah dalam setiap hubungan sama ada dengan Allah ataupon mnusia, hablum minallah-hablum minan nas…. Bukan hubungan dengan bukan mahr4m.. “

” Nak buat mcm mana kalau dapat saudara yg tox1c dan niat nak jat0hkan org lain je hmmm.. “

” Ad0hhh cik MAN, moga kita berbanyak bersabar dlm bersilaturrahim.. “

” Kepsyen yg ujung tu yg tak monahan klaka eh.. Osah eh lah.. “

” Bila eg0 tu nak pergi ye.. Selagi eg0 tu ada.. Hubungan kekeluarga sentiasa mcm tu.. Semoga kita semua sentiasa mengeratkan silaturahim adik beradik. Kawan boleh cri, tp adik beradik. bur0k2 dia, dia tetap saudara dekat kita. @pu_azman lepas ni bg cdgan mcm mana nak handle adik beradik yg mcm ni.. “

” Hahahahahahahahahaha…cikman ni memang lawak lahh.. “

Alahai Cik Man ni, sempat lagi buat kelakar yang ayat paling hujung tu. Sampai sen4k perut admin gelak baca ayat Cik Man. Apa yang penting jika ada pertelingk4han, berbaiklah dan buang yang keroh ambil yang jernih. Kita hidup du dunia ini pun hanya sementara, tak guna kalau kita bermus0han lebih-lebih lagi dengan adik beradik sendiri.

Terima kasih banyak-banyak Cik Man atas perkongsian ini. Sama-sama kita jaga hubungan silaturrahim antara kita dan ahli keluarga yang lain.

Silakan SHARE. Semoga bermanfaat..

Sumber : IG PU Azman by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..