” If you try me, I’ll make you fam0us, biar satu Malaysia nampak.. ” – Nabila Huda

Video Nabila Huda Sekolahkan Masyarakat Yang Sesuka Hati Bu4ng Samp4h Merata-Rata. Part Last Sekali Tu, Sempat Lagi Buat Lawak Ye !!

Nabila Huda merupakan seorang pelakon yang berbakat besar dalam dunia seni tanah air. Beliau merupakan anak sulung kepada lagenda r0ck terkenal, Suhaimi Abdul Rahman atau lebih dikenali sebagai Amy Search.

Nabila Huda sangat aktif di dalam laman Instagramnya dan juga Instastory. Setiap hari ada sahaja yang akan dimuat naik olehnya, sama ada video atau pun gambar untuk dikongsikan bersama peminat dan pengikutnya.

Terbaru Nabila Huda telah memuat naik sebuah video IGTV di laman Instagram miliknya. Video tersebut memaparkan beliau sedang menegur sikap masyarakat yang suka membu4ng samp4h merata-rata. Video yang berdurasi lebih kurang 6 minit itu padat dengan teguran daripada beliau.

Beberapa perkara yang beliau ‘ highlight’  untuk mengingatkan masyarakat tentang kesedaran sivik. Katanya lagi, betapa pentingnya untuk mendidik anak-anak dari kecil supaya sikap yang bur0k ini tidak di bawa hingga ke dewasa. M4salah ini perlu dibend0ng dan semua pihak perlu memikirkannya.

Tidak berapa lama selepas itu, Nabila memuat naik sebuah lagi video. Video kali ini beliau memberi am4ran kepada sesiapa yang membu4ng s4mpah di hadapan kedainya. Katanya, beliau akan memasang CCTV untuk merakamkan apa yang berlaku di luar kedainya.

Menurutnya lagi, sekiranya ada orang yang memb4ang s4mpah merata-rata, beliau akan meletakkan gambar orang tersebut di laman Instagram miliknya. Beliau harap dengan cara ini dapat membuka mata dan menyedarkan masyarakat yang tidak bertanggungjawab.

Jom lihat video di bawah ini :

View this post on Instagram

Please tengok sampai habis..🙏🏾

A post shared by Nabila Huda (@kupu_kupu) on

Ini pula video kedua yang dimuat naik oleh Nabila Huda mengenai pembu4ngan samp4h. Jom tonton !!

View this post on Instagram

If you try me, I’ll make you famous..😁

A post shared by Nabila Huda (@kupu_kupu) on

Di ruangan komen, ramai netizen bersetuju dengan cara dan idea daripada Nabila Huda  itu. Ini antara komen-komen mereka  :

” Betul dia cakap, org kita ni tak bu4ng samp4h betul dlm tong samp4h, habis face mask bersepah sana sini. benc1 betul lah.benda lain sibuk sgt tp hal bu4ng samp4h f4iled.. “

” Gigih aku dengar Abil membe bel sampai habis. Benda betul, sejenis takde akal pi bu4ng samp4h merata. Aku rela la kete aku penuh samp4h sebab mmg suka mkn dlm kete, janji tak bu4ng merata. Balik rumah kut1p semua masuk plastik buang.. “

” Nak bu4ng samp4h tu ik4t lah plastik, simple! ni camp4k je terus dlm tong, bersepah lah dia..aduhai susah betul nak educate org.. “

” Betul la, masej yang baik abil. Last tu lawak. dengan anak aku kat sana ada peny4kit tik t0k, hehe. . “

” Tuju sangat dengan u Abil. Kalau diri kite pun tnjuk contoh tak baik depan anak. Rasa-rasa anak nak ikut ke suruhan bu4ng s4mpah ke dalam tong tu. Kite kena amalkan sesuatu yg baik supaya next generation boleh follow.. “

Wah, ini adalah mesej yang bagus untuk disampaikan buat semua orang. Sememangnya inilah juga yang menjadi masalah pada kebanyakan orang. Semoga pesanan yang disampaikan oleh Nabila Huda ini memberi pengajaran dan masalah ini mampu dibendong.

Jadi, didiklah anak-anak bu4ng samp4h di tempat yang disediakan. Perkara yang diajar daripada kecil, lama-lama akan menjadi kebiasaan. Sebagai ibu bapa kitalah yang mencorakkan mereka. Bak kata perpatah, Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Betul tak ?

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Nabila Huda 

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..