” Dari acc1dent pastu sedih, mar4h atau apa jua rasa, tetiba jadi tersenyum sebab Agong ada.. “

Video KDYMM Agong Menuruni Kenderaan Rasmi Menghampiri M4ngsa Kemal4ngan Jalan Raya Buat Ramai Yang Kagum. Raja Berjiwa Rakyat, Daulat Tuanku !!

Dua buah video Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menuruni kenderaan rasmi untuk memeriksa keadaan dan bertanya khabar kepada pemandu-pemandu yang terlibat dalam kemal4ngan jalan raya menjadi viral di media sosial.

Untuk pengetahuan, baginda meminta untuk menuruni kenderaan rasmi sebanyak dua kali ketika melalui kawasan kemal4ngan yang berlaku di Cyberjaya dan Plaza Tol MEX Putrajaya setelah pulang daripada menghadiri Mesyuarat Pra-Kabinet bersama YAB Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamad.

Umum mengetahui KDYMM Agong seorang yang berjiwa rakyat dan sangat disenangi ramai. Sebelum ini juga beberapa video baginda menuruni kenderaan untuk bertemu mangs4-mangs4 kemal4ngan pernah menjadi viral di media sosial.

Video-video KDYMM Agong menyantuni m4ngsa kem4langan telah dikongsikan di laman Instagram Istana Negara dan mendapat perhatian ramai rakyat jelata yang kagum dengan keprihatinan baginda. Apa yang menariknya, KDYMM sanggup melangkah penghadang jalan semata-mata untuk melihat lebih dekat keadaan di situ.

Baca perkongsian dan tonton video di bawah :

” Dalam perjalanan pulang dari Mesyuarat Pra-Kabinet bersama YAB Perdana Menteri di Putrajaya pagi ini, KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong menuruni kenderaan rasmi Baginda sebanyak dua kali untuk memeriksa keadaan dan bertanya khabar kepada pemandu-pemandu yang terlibat dalam kemal4ngan jalan raya.. ”

” Kemal4ngan pertama berlaku di Cyberjaya dan kedua berhampiran Plaza Tol MEX Putrajaya. Seri Paduka Baginda menasihati kepada semua pemandu untuk memandu dengan berhati-hati ketika hujan lebat bagi mengelakkan kemal4ngan. #agongkita #ourking.. “

(Klik butang KANAN > untuk menonton video yang seterusnya.. )

Rata-rata netizen teruja menonton video ini dan memuji sikap Tuanku yang sangat prihatin dan berjiwa rakyat. Antara komen-komen netizen :

” Ini lah yg sebenar-benarnya di namakan Raja yg berjiwa rakyat. Kalau lah YDPA dpt di lanjutkan sepengg4l lagi alangkah bagusnya.. “

” Dari acc1dent pastu sedih, mar4h or apa jua rasa, tetiba jadi tersenyum sebab agong ada.. “

” Sebusy2 tuanku pon sempat lg turun bertanya khabar dengan org awam.. terima kasih #agongkita.. “

” Daulat Tuanku… raja yg berjiwa rakyat.. “

” Putrajaya ni bah4ya klo time hujan byk selekoh yg licin.. Hati2 jgn kelam kabut sgt.. Hati2 semua.. Daulat Tuanku.. “

” Hilang pan1k sebab Tuanku berhenti bertanya keadaan mangs4. Ceriakan sedikit keadaan agaknya apabila mangs4 sempat minta izin bergambar… Alhamdulillah dengan Seri Paduka Baginda terkini yang memang sangat prihatin #agongkita #koiorangpahang.. “

Alhamdulillah kita mempunyai raja yang berjiwa rakyat, sangat peramah, baik hati dan merendah diri. Kami di Berita Kopak mendoakan semoga Tuanku dipanjangkan usia, diberi kesihatan yang baik dan sentiasa dalam rahmat Allah. Amin.. Daulat Tuanku !!

Silakan SHARE.

Sumber : IG Istana Negara by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..