” Bukan tak nak beli, tapi duit tak cukup ..”

Kapsyen Dari Dato’ Alha Alfa Untuk Ibu Dan Ayahnya, Buat Ramai Yang Seb4k Dan Menitiskan Air Mata !!!

Abdul Al Halim Mohd Al Fadzil atau dikenali sebagai Alha Alfa merupakan jurusolek artis dan pengasas produk kosmetik berjenama Alha Alfa. Pemuda kelahiran Kuala Lumpur ini mesra dipanggil Alha sahaja. Berpendidikan tinggi Ijazah Sarjana Muda Seni bina di UITM

Menyingkap kisah hidupnya yang lalu,Dato’ Alha Alfa mulanya berkenalan dengan beberapa selebriti popular yang sekaligus mengangkat namanya di persada dunia hiburan. Selain itu, Alha turut diberi tanggungjawab menggalas peranan sebagai pembantu peribadi kepada penyanyi Amy Mastura.

Sehingga pertengahan tahun 2017, rezekinya terus melimpah ruah apabila memiliki produk kosmetik sendiri iaitu ‘Alha Alfa’. Malah dia mempunyai lebih kurang seribu pelajar di bawah didikannya.

Selepas dua tahun produk itu diperkenalkan, beliau kemudiannya menjadi penaja utama bagi acara Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-31 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 7 Oktober 2018.

Terbaru, Dato’ Alha Alfa telah memuat naik sekeping foto beserta kapsyen yang agak panjang di laman Instagram miliknya. Pada foto tersebut kelihatan ibu dan ayahnya sedang berdiri berdekatan dengan sebuah kereta berjenama mewah berwarna putih.

Menurut Dato’ Alha Alfa, kereta itu dihadiahkan kepada ibunya sempena hari ulang tahun kelahiran ibunya itu. Kereta tersebut adalah kereta yang ibunya sangat sukai dan minati. Dan nombor flat tersebut adalah nama ayahnya sendiri iaitu ALFA.

Selain itu,  Dato’ Alha Alfa juga menceritakan jerit perih ibu dan ayahnya dalam membesarkan dirinya selama ini. Ceritanya lagi, ibunya pernah mempajakkan gelang emas perkahwinan ibunya semata-mata untuk meneruskan pelajaran ke menara gading.

Dengan kepayahan dan kesusahan ibu dan ayahnya inilah menjadikan Dato’ Alha Alfa ingin membalas segala jasa serta pengorbanan orang tuanya selagi mereka masih hidup.

Di bawah ini adalah kapsyen berbentuk curahan hati dari Dato’ Alha Alfa buat ibu dan ayahnya :

” Terima kasih atas segala ape yg telah di beri semenjak dlm per0t smpi sekarang.. sujud syukur padamu ya Allah, tarikh lahir ibu dapat hadiahkan ibu kereta yg diminatinya.. “

” Alhamdulillah.. tapi nmber plate tu nama ayah.. sbb nama ibu susah nak dapat.. lagipun yg bawak pun ayah kan. “

” Tataw nak cakap happynya macamana bila ape yg ibu ayah kita inginkan dan kita dapat bagi.. sy tau ini hanya sikit xterbalas jasa mereka jaga kite dr kecik..  “

” Teringat peristiwa nak masuk uitm xde duit nak beli barang2 keperluan n yuran n kos perbelanjaan. “

” Ibu paj4k gelang perkahwinan mereka.. alha bawak ibu nek motor g kedai emas.. time tu Allah je tau ape perasaan..yg kalau boleh xnak bagi ibu pajak.. tapi terpaksa.. “

” Smpi now rasa terkilan tu satu2nya pemberian ayah kat ibu time kawen. Tapi itu jgak last yg ibu ada utk anaknye smbung belajar maaf ye bu..alha cuba carik kedai emas tu dah xde.. “‘

” xpelah harap lepasni banyak lagi adiah balim boleh bagi kat ibu n ayah.. selagi kuderat ni ada..insha Allah.. “

” Selagi ape balim buat,. niatnya xlain.. nak bg ibu ayah senang,lepastu baru diri sendiri insha Allah nk belikan merz yg canggih2 lagi ayah xnak.. “

” Tak pandai nak tekan2 button tu katanya semalam pun jenuh call wiper xfunction.. arini call kata dah ok.. “

” Hahaha ayah ni.. love u forever smpi hujung nyawa.. alha xbaik mana, tapi cuma kongsi ape yg boleh semoga jadi inspirasi pada yg mula nak berniaga, start pikir depa ni dlu baru pikir kite insha Allah Allah bagi semua.. “

” Kalau buat sesuatu yg susah n rasa xmungkin boleh buat,.. call depa ni mntak pendapat.. insha Allah benda tu dipermudah sbb semangat depa bg kat kite tu adalah “energy” yg Allah supply pada kite..  kawan2… gf bf.. tunang or wife anytime boleh tggalkn kite. “

” Tapi depa akan tetap kat sisi walau kite ada masa terlupa depa.. tiap kali nak raya satu benda alha igt time kecik dlu..ayah suka pakai baju melayu yg sama 2-3 tahun, bila tanya nape xbeli.. katanya syg baju elok lagi pakai pun time raya je. “

” Xlama lepas tu dengar die borak ngn ibu kat bilik.. bkn xnk beli, duit xckup.. xpe biar anak2 dlu.. “

” Start dr tu alha akan pastikan tiap kali raya ayah pakai baju baru.. tahun ni ayah pakai alhaalfa. rtw okehh “

View this post on Instagram

terima kasih atas segala ape yg telah di beri semenjak dlm perut smpi sekarang..sujud syukur padamu ya allah~tarikh lahir ibu dapat hadiahkan ibu kereta yg diminatinya..alhamdulillah.. tapi nmber plate tu nama ayah..sbb nama ibu susah nak dapat..lagipun yg bawak pun ayah kan..😊😊 tataw nak cakap happynya macamana bila ape yg ibu ayah kita inginkan dan kita dapat bagi..sy tau ini hanya sikit xterbalas jasa mereka jaga kite dr kecik.. . . teringat peristiwa nak masuk uitm xde duit nak beli barang2 keperluan n yuran n kos perbelanjaan..ibu pajak gelang perkahwinan mereka..alha bawak ibu nek motor g kedai emas..time tu allah je tau ape perasaan..yg kalau boleh xnak bagi ibu pajak..tapi terpaksa..smpi now rasa terkilan tu..satu2nya pemberian ayah kat ibu time kawen..tapi itu jgak last yg ibu ada utk anaknye smbung belajar 😭😭 maaf ye bu..alha cuba carik kedai emas tu dah xde..😢 xpelah harap lepasni banyak lagi adiah balim boleh bagi kat ibu n ayah..selagi kuderat ni ada..insha allah..selagi ape balim buat,.niatnya xlain..nak bg ibu ayah senang,lepastu baru diri sendiri insha allah 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️ nk belikan merz yg canggih2 lagi ayah xnak..tak pandai nak tekan2 button tu katanya 🤣🤣 semalam pun jenuh call wiper xfunction..arini call kata dah ok..hahaha ayah ni..😅😂 love u forever smpi hujung nyawa..alha xbaik mana,tapi cuma kongsi ape yg boleh semoga jadi inspirasi pada yg mula nak berniaga,start pikir depa ni dlu baru pikir kite insha allah allah bagi semua..kalau buat sesuatu yg susah n rasa xmungkin boleh buat,..call depa ni mntak pendapat..insha allah benda tu dipermudah sbb semangat depa bg kat kite tu adalah “energy” yg allah supply pada kite.. kawan2…gf bf..tunang or wife anytime boleh tggalkn kite..tapi depa akan tetap kat sisi walau kite ada masa terlupa depa.. . . tiap kali nak raya satu benda alha igt time kecik dlu..ayah suka pakai baju melayu yg sama 2-3 tahun,bila tanya nape xbeli..katanya syg baju elok lagi pakai pun time raya je..xlama lepas tu dengar die borak ngn ibu kat bilik..bkn xnk beli,duit xckup..xpe biar anak2 dlu..start dr tu alha akan pastikan tiap kali raya ayah pakai baju baru..☺️☺️ tahun ni ayah pakai @alhaalfa.rtw okehh 😍😍😍🙏🏻🙏🏻

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Rata-rata mengucapkan tahniah dan turut mendoakan kepada Dato’ Alha Alfa. Ini komen-komen mereka :

” Tahniah Alha. Allah beri Alha peluang dan rezeki untuk membahagiakan mereka. Akak dah takde ayah tapi ibu masih ada. Doakan akak juga diberi peluang dan rezeki utk membahagiakan ibu dan keluarga akak yea “

” Seorg anak yg baik Allah pasti luaskn pintu rezekinya insyaAllah “

” Ya Allah…. Menitis air mata baca. moga dato terus maju jaya. Suka product dato sbb good quality yet harga berpatutan. Mampu milik sgt. “

” Ya allah terharu baca.. alhamdulillah allah swt kurniakan rezeki yang melimpah ruah kepada Dato alhaalfa “

” Smga sentiasa d murahkan rezeki… beruntung dato n siapa2 yg msh ada ibu bapa… bjasa lh pd mereka… doa dr mereka utk kite amatlh penting… sy dh tiada k’dua ibu bapa… tp in sha Allah… sgala jasa mereka akn d kenang hingga ke hjg nyawa.. “

Tahniah Dato’ Alha Alfa di atas kejayan Dato’ dalam perniagaan. Kami di Berita Kopak mendoakan Dato’ Alha Alfa terus berjaya dalam perniagaan dan dimurahkan rezeki selalu. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Alha Alfa by Berita Kopak & Content Media.

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..