” Boleh bawa saya ke pantai, saya mahu selamatkan mak dan ayah saya “

Video Detik-Detik Menyay4t Hati Ketika Ardell Aryana Membantu Kanak-Kanak Ini, Ramai Yang Terharu !!

Selain penyanyi Heliza Helmi yang sering menyertai misi kemanusiaan, kini pelakon Ardell Aryana juga mula melibatkan diri menjadi aktivis untuk memberi bantuan kepada golongan yang ditimpa musibah. Ardell tidak menyangka misi pertama ke Palu, Indonesia bermula secepat ini kerana sepatutnya pada Ramadan nanti.

Menurut Ardell atau nama sebenarnya, Nurul Hidayah Mohd Amin, 28, menerusi entri di laman Instagram miliknya, dia akan menjayakan misi kemanusiaan membabitkan Palu, Sigi, Donggala, Petobo di Sulawesi Tengah, Indonesia bermula 16 April 2019. Gemp4 bumi berlaku di P4lu sejak beberapa hari lalu.

Terbaru, Ardell telah memuat naik sebuah video berserta kapsyen yang sangat menyentuh hati dan perasaan sesiapa sahaja yang menonton dan membacanya. Dalam video tersebut, Ardell sedang membersihkan dan meletakkan ubat kepada  seorang kanak-kanak yang dikenali sebagai Daus.

Menurut Ardell, Daus kehilangan ibu dan ayahnya semasa kejadian gemp4 bumi baru-baru ini. Ibu dan ayah Daus tidak dapat diselamatkan. Adik Daus sangat traum4 dan terkesan atas apa yang dilalui ini.

Di bawah adalah foto-foto Ardell sedang membantu Daus.

Ini kapsyen dan video yang dimuatnaik oleh Ardell.

Jom tonton :

” DAY 5 misi kemanusiaan : Anak yang bersama saya ni nama dia “ DAUS “ . Adik ni sangat trauma, dia tak bercakap dengan orang , tapi yang keluar dari mulut dia selalu bercakap “ boleh bawak ke pantai ? “ dia ingin selamat kan mak & ayah dia .. ”

” Sebenarnya mak & ayah nya tak sempat diselamat kan waktu gemp4 terjadi. Jas4d ayah nya di temui tetapi badan tertimbus dalam tanah tinggal hanya bahagian kepala.. ”

” Ibu adik ini sempat menjerit “ saya masih hidup tolong saya !!! “ tetapi pakcik adik ini sempat selamat kn daus dan adik nya sahaja . sambil Daus teriak “ IBU KU IBU KU !!! “ saya mau selamatkan ibuku .. ”

” Abang daus juga sama hilang tanpa jas4d termasuk ibunya masyallah . Adik daus ni jadi anak yatim piatu dengan sekelip mata di depan mata dia.. “

” Harini daus luk4 di lutut , di sini gegaran masih berlaku cuma beza gegaran itu tidak mencecah 5 . Walaupun 3.8 gegaran beberapa saat bagi saya kuat di kawasan ini . Sebab desa ini memang titik Gemp4.. “

” Walaupun lari jauh dari tempat kejadian tapi masih rasa kuat walau sekejap & tiap kali itu penduduk sini traum4.. ”

” Jadi harini kak ardell tinggal di sini ya sama2 adik , Semoga Allah merahmati dan melindungi penduduk di donggala barat , sulawesi tengah.. ”

” Esok akan ke rumah sementara buat penduduk lain yang tiada tempat tinggal . Misi @ydkmm_official di terus kan semoga semua nya di permudahkan.. “‘

” Walaupun tadi saya sendiri melalui saat gemp4 walau sekejap bergoyang lutut saya. Bayangkan mereka.. “‘

” Sebarang wang ringgit yang ingin diwakaf kan kami terima untuk makanan, tempat tinggal, surau, perubatan, telekung, sejadah dan sebagai nya dan yang utama sumber makanan & air sangat kurang disini. 14 Hari sebelum Ramadhan.. ”

View this post on Instagram

@ydkmm_official DAY 5 misi kemanusiaan: _ Anak yang bersama saya ni nama dia “ DAUS “ . Adik ni sangat trauma, dia tak bercakap dengan orang , tapi yang keluar dari mulut dia selalu bercakap “ boleh bawak ke pantai ? “ dia ingin selamat kan mak & ayah dia 😢 . Sebenarnya mak & ayah nya tak sempat diselamat kan waktu gempa terjadi . Jasad ayah nya di temui tetapi badan tertimbus dalam tanah tinggal hanya bahagian kepala . Ibu adik ini sempat menjerit “ saya masih hidup tolong saya !!! “ 😣 tetapi pakcik adik ini sempat selamat kn daus dan adik nya sahaja .. sambil Daus teriak “ IBU KU IBU KU !!! “ saya mau selamatkan ibuku ..😢 abang daus juga sama hilang tanpa jasad termasuk ibunya masyallah 😭. Adik daus ni jadi anak yatim piatu dengan sekelip mata di depan mata dia . Harini daus luka di lutut , disini gegaran masih berlaku cuma beza gegaran itu tidak mencecah 5 .. Walaupun 3.8 gegaran beberapa saat bagi saya kuat di kawasan ini . Sebab desa ini memang titik Gempa .. walaupun lari jauh dari tempat kejadian tapi masih rasa kuat walau sekejap & tiap kali itu penduduk sini trauma . Semoga Allah merahmati dan melindungi penduduk di donggala barat , sulawesi tengah . Esok akan ke rumah sementara buat penduduk lain yang tiada tempat tinggal . Misi @ydkmm_official di terus kan semoga semua nya di permudahkan 😣 walaupun tadi saya sendiri melalui saat gempa walau sekejap bergoyang lutut saya ,bayangkan mereka ☝🏻😞. Sebarang wang ringgit yang ingin diwakaf kan kami terima untuk makanan, tempat tinggal, surau, perubatan, telekung,sejadah dan sebagai nya .. dan yang utama sumber makanan & air sangat kurang 😞 disini. 14Hari sebelum Ramadhan… saluran boleh di buat di _ CIMB Islamic @ydkmm_official : 8603534593 _ #gempa

A post shared by نور الهداية (@ardellaryana) on

Rata-rata pengikutnya turut sama mendoakan Ardell dan semua sukarelawan terbabit dipermudahkan. Antara komen-komen mereka :

” Allahuakhbar sedihnya sy.. Semoga dipermudahkan utk semua disana.. Amin “

” Moga Allah lindungi bersama dgn yg lain ardellaryana … Moga awk baik2 di sana… “

” Terimakasih akak ardellaryana dah mahu memberikan semangat kepada adik-adik kami di sulawesi tengah. “

” Semoga Allah permudahkan segala urusan ardellaryana “

” Tersentuh tgk vdio ni “

” Semoga Allah permudahkan segala urusan “

” semoga selamat semuanya “

” Ya Allah kesiannya adik ni “

Di bawah ini adalah entri pada 4 hari yang lalu di Instagram Ardell Aryana.

View this post on Instagram

Assalamualaikum, Alhamdulillah.. saya tak sangka misi pertama saya akan bermula secepat ini , sepatut nya saya akan ke palu indonesia pada bulan ramadhan nanti . Tetapi tadi saya terima panggilan dari pihak @ydkmm_official saya kena kesana , flight saya kesana awal pagi esok untuk misi kemanusiaan & bencana alam “ #Gempa “ yang berlaku sejak beberapa hari lalu di sana . Saya akan ke palu, sigi , donggala, petobo ,sulawesi tengah .. doa kan perjalanan saya semua & doakan semoga palu indonesia tidak melalui tsunami 🌊 yang dasyat seperti tahun lepas . Terakhir yang di beritahu saya beberapa hari lepas gegaran 6.9 yang berlaku disana oleh itu , jika ada yang nak mewakafkan rezeki anda buat bantuan yang akan kami berikan kepada mereka .. saya amat lah menerima dengan hati terbuka & berterima kasih kepada awak semua followers saya 🤗🙏🏻 , tak kira berapa RM pun yang awak beri saya terima 🙂. MAYBANK RASMI @ydkmm_official : 564294307891 . May Allah ease everything for my journey tomorrow & to all of us 🙏🏻☺️ amin …❤️ . Saya akan update dari masa ke semasa pada awak semua keadaan disana inshaallah 🕊 . #togetherwearestronger #BerkongsiRezeki #BerbagiSemangat #yayasandanakebajikanmuslimmalaysia 🚑🤜🏻🤛🏻 Bismillahirahmanirahim ✨

A post shared by نور الهداية (@ardellaryana) on

Kami bangga dengan apa yang telah lakukan Ardell di sana. Kami dari Berita Kopak mendoakan Ardell dan sukarelawan yang lain berjaya dalam misi kemanusiaan ini dan dilindungi Allah SWT selalu hendaknya. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Ardell Aryana by Berita Kopak & Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..