” Asal tak tido dalam l0ngkang je. Selamat sikit penjah4t tak nampak. Dah lah dengan bawak baby.. “

Nak Berjimat Punya Pasal, Lelaki Ini Dikec4m Bawa Keluarga Tidur Tepi Jalan Ketika Bercuti Di Eropah !!

Percutian bersama keluarga sepatutnya menjadi memori terindah yang tidak akan kita lupakan sampai bila-bila tambahan pula jika bercuti ke luar negara. Semasa bercuti lah kita perlu berbelanja tanpa perlu berkira-kira untuk keselesaan sepanjang percutian.

Selalunya apabila kita bercadang untuk bercuti di mana sahaja bersama keluarga, kita juga sudah merancang segala perbelanjaan yang diperlukan termasuklah dari segi pengangkutan, penginapan, makanan dan juga wang untuk membeli-bel4h.

Tetapi lain pula dengan sebuah keluarga yang merasakan mereka perlu berjimat-cermat ketika bercuti. Hal ini sehingga mengundang pelbagai reaksi netizen. Tidak salah untuk berjimat tetapi biarlah berpada-pada. Jangan sehingga menyus4hkan diri sendiri dan keluarga.

Menerusi satu akaun Twitter yang menggunakan nama Even De4d I’m the hero, beliau berkongsi satu kisah keluarga yang memilih destinasi percutian ke luar negara iaitu Eropah. Pasangan suami isteri ini bersama seorang bayi yang masih kecil memilih percutian yang sangat berjimat.

Baca perkongsian beliau di bawah :

Bila saya cakap kami 1 family ada tidur tepi jalan kat Eropah, memang kami tidur tepi jalan betul-betul. Tidur kat lantai airport tu biasa lah, tak payah cerita pun takpa. Tapi ni betul-betul tepi jalan.

Masa kat Italy, kami tidur kat kerusi taman Citta Alta di Milan Bergamo, Italy. Tempat tu suny1, tak ada orang. Polis pun tak ada. Kat tepi kerusi kitorang ada paip air yang kerajaan buat untuk minum. So kalau nak minum, minum situ je. Makan biskut-biskut je.

Saja je tak nak ambik accomodation sebab nak berjimat, hotel biasa-biasa pun harga sampai 50 euro 1 malam. Baik tidur tepi jalan je free. Banyak lagi boleh buat dengan 50 euro tu. Ambik hotel sekali je sepanjang 4 hari kat Milan tu.

Tu pun sebab nak mandi, basuh baju dan restok makanan masa breakfast (Ops). ? Ala, ambik gula dengan Nutella je. Beli roti, ngap. So takdelah korban apa sangat pun. Saya dan isteri pernah pergi kem pel4rian Syria lagilah d4hsyat keadaan. Tu bukan 2-3 hari, tapi bertahun-tahun, dengan sejuknya.

Ramai yang mat1 masa musim sejuk. Korang tak paham sejuk musim macam mana selagi tak pernah h4dap negara musim sejuk. Tapi nanti zaman D4jjal, lagi ter0k kot. Yang mana tak tahan, akhirnya akan tunduk bawah d4jjal, dan dapatlah dia segala kesedapan dunia. Nauzubillah min Zalik.

Alhamdulillah baby tak merag4m, isteri pulak memang jenis hati stainless steel. Saya dah bagitau awal-awal masa mula-mula kahwin dulu yang saya ni ustaz saya bagi nama Ibnu Batoota, dia kata saya akan mengembara jauh.

So kalau nak hidup dengan pengembara, hati tak boleh maruku, Krup krap krup krap bunyi. Kalau tak mau ikut, saya gerak sorang. So samada nak kena tinggal atau ikut dengan hati kering. Dia pilih hati kering. Sekering biskut Merrie.

Alhamdulillah tak ada merungut apa-apa, tapi ada jugak sekali termenangis sebab tak tahan sangat s4kit pinggang t4nggung beg, anak, 10 jam terk4ndas kat airport. Lepas pujuk-pujuk sikit ok lah. Bukan nak merung0t, nak meng4du let1h je, biasalah, perempuan.

Diorang kena lepaskan emos1 tu, tak boleh simpan. Lelaki pulak, dia simpan dalam. Sebab kalau dia pun sama naik men4ngis bucu katil, baik potong **** je. Lelaki kena hati besi buhler Jerman, boleh potong besi lain. Baru lelaki namanya. Kalau tak, mohon pakai baju pelangi.

Belum lagi cerita kami redah hujan di Italy jalan 5 km dari hotel ke stesen bas. Saya bukak jaket saya selimutkan isteri dan anak sambil biarkan diri kebasahan. Isteri saya tegur amboi romantiknya. Saya cakap takdelah, tu bukan selalu hero cerita Korea buat ke. Saja je tiru.

Ceh pen4t je terharu, ingatkan betul nak romantik, rupanya nak t1ru drama je. Saya pun jadi c0nfuse. S4lah ke jawapan saya tu.

Note : Kami kat Konya , apa best sini eh? Best Turkey, barang murah, makan murah, hotel murah, orang peramah.

(Foto kredit : Oh Bulan)

Rata-rata netizen tidak bersetuju dengan cara keluarga ini pergi bercuti. Kalau pergi secara solo mungkin boleh dipertimbangkan tetapi ini bersama keluarga. Antara komen-komen mereka :

” Anak dia baby lagiiiii apsal la bangang camtuuuu !! X pikir ke baby tu sejuk ke apa ke adoiii bang4ng.. “

” Anak tak merag4m katanya. Besar tu mmg kuat tido pun LOL.. “

” Lagi satu b4b1. Bini dia ngadu sak1t pinggang dukung anak dia suruh bini dia ker4s. Bagi laki dia dukung la set4n betul.. “

” Wei aku travel pun aku bg je semua beb4n kat laki aku bwk. Aku tolak stroller je hahahha.. “

” ‘Saje je tak amik accomodation sbb nak jimat’. Malunya jadi lelaki mcm ni. Sampai hati pulak biar anak bini meremp4t.. “

” Miskin buat cara miskin la. Bod0hnya mak bapak pun. Hati sekering biskut marie haktuih.. “

” Asal tak tido dalam l0ngkang je. Selamat sikit penjah4t tak nampak. Dah lah dengan bawak baby.. “

(Foto kredit : Oh Bulan)

Tidak salah untuk berjimat tetapi janganlah sampai menyeks4kan diri sendiri dan keluarga tambahan pula membawa anak yang masih bayi. Kita tidak tahu macam mana keadaan di negara orang. Tahap kesel4matan perlulah diutamakan. Semoga kita mengambil iktibar daripada perkongsian ini.

Silakan SHARE..

Sumber : Twitter @__loveshak by Berita Kopak / Content Media

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..