” Alhamdulillah Jumaat yang diberkati, kamu sudah menjadi HAJJAH sekarang sayang.. “

Walaupun Telah Tiada, Ifan Seventeen Tetap Tidak Lupa Untuk Sempurnakan Rukun Islam Untuk Arw4h Isterinya

Penyanyi kumpulan seventeen dari Indonesia, Riefian Fajarsyah atau lebih dikenali sebagai Ifan Seventeen adalah antara seorang yang menjadi m4ngsa benc4n4 tsun4m1 yang mel4nda Tanj0ng Lesung, Banten pada bulan Disember 2018 yang lalu.

Dalam kej4dian tersebut, isterinya Dylan Sahara telah meningg4l dunia dan semenjak perist1wa itu nama Ifan selalu menjadi perhatian ramai orang. Kehil4ngan isteri tersayang, begitu dirasakan oleh beliau yang selalu dilahirkan melalui akaun media sosialnya.

Kisahnya mengundang rasa sedih dan sebak di kalangan ahli keluarga, rakan-rakan dan juga peminat-peminat. Meskipun sudah hampir setahun kejadian itu berlaku, pastinya mereka yang terlibat tidak dapat melupakan semuanya dan masih terbayang-bayang di ingatan mereka.


Sumber : Instagram Riefian Fajarsyah

Tetapi mungkin tidak ramai yang tahu, pada bulan lepas menerusi akaun Instagramnya, Ifan Seventeen telah memuatnaik sebuah gambar sijil Haji untuk Arw4h isterinya. Bersama dengan gambar sijil tersebut, Ifan menulis kapsyen berikut ini  ;

“Alhamdulillah jumat berkah, kamu udah jadi ibu hajah sekarang sayang @dylan_sahara, Husnul kh0timah InsyaAllah. Makasih mas @ adhe_yas udah dibantu prosesnya,”


Sumber : Instagram Riefian Fajarsyah

Seperti yang tertulis di sijil tersebut, upah haji tersebut telah dilaksanankan oleh seorang wanita yang bernama Khodijah. Di dalam sijil haji itu juga, ditunjukkan juga gambar wanita yang bernama Khodijah dan juga gambar Allahy4rhamah Dylan Sahara, isteri Ifan.


Sumber : Instagram Riefian Fajarsyah

Walaupun isterinya telah tiada, Ifan tidak lupa untuk meng’hadiahkan’ untuk arw4h isterinya bagi menyempurnakan rukun Islam yang kelima itu melalui Badal Haji. Seperti yang diketahui, Badal bermaksud ‘ganti’,’pengganti’, atau yang ‘digantikan’.

Oleh itu Badal Haji adalah menggantikan orang lain dalam melaksanakan ibadah haji kerana adanya hal4ngan tertentu seperti peny4k1t, usia tua (uz0r) atau kem4t1an bagi melaksanakan kesemua Rukun Islam.

Posting daripada Ifan tersebut telah mendapat perhatian ramai orang serta peminatnya yang merasa terh4ru dengan apa yang dilakukan oleh Ifan untuk isterinya itu. Tidak kurang juga yang turut sama berdoa semoga segala apa yang dilakukan oleh Ifan itu diterima dan mendapat rahmat dariNYA.

” Alhamdulillah, husnul kh0timah InsyaAllah.. ”

” MasyaAllah.. Semoga menjadi keringanan untuknya kelak, aamiin…. ”

” Aku terh4ru….  semoga imamku juga akan mencintaiku bahkan setelah aku meningg4l dunia… ”

” MasyaAllah ka ivan.. sayangnya kepada isterinya.. ”


Sumber : Instagram Riefian Fajarsyah

Semoga apa yang dilakukan oleh beliau ini mendapat keberkatan dan rahmat dari Allah S.W.T. Dan semoga dengan apa yang dihadiahkan untuk isterinya itu menjadi amalan yang dapat memberikan isterinya keringanan untuk isterinya yang tersayang.

Terima Kasih Kerana Membaca. Silakan SHARE Ya!

Disediakan Oleh Berita Kopak / Content Media

Sumber : Instagram Riefian Fajarsyah @ Ifan Seventeen

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..