” Aku SEMP0T, aku PEN1NG, aku L0YA, ni pencapaian di luar kemampuan aku … “

 Azhan Rani Berkongsi Video Saat Tiba Di Everest Base Camp Dan Menceritakan Jer1t Per1t Untuk Sampai Ke Situ. MasyaAllah Hebatnya !!!

Sebut sahaja nama Azhan Rani, pastinya terbayangkan watak Ustaz Mahadi di dalam Drama Nur 2. Memegang watak antag0nis bukannya sesuatu yang mudah bagi pelakon ini, lagi-lagi apabila setiap hari menerima cem0han dan krit1kan dari peminatnya tersendiri.

Azhan bin Abdul Rani atau lebih dikenali sebagai Azhan Rani merupakan seorang pelakon yang berasal dari Tanjung Karang, Selangor. Memulakan kerjaya awalnya dalam bidang lakonan menerusi drama radio.Azhan dilahirkan pada 24 Januari 1976 di Tanjung Karang, Selangor dan dibesarkan di Kuala Kubu Bharu.

Terbaru, menerusi laman Instagra miliknya , Azhan Rani telah memuat naik sebuah video. video tersebut memaparkan beliau baru sahaja menjejaki Everest Base Came ( EBC ), Nepal. Dalam kedaan n4fas yang masih termeng4h-meng4h melaporkan beliau sudah selamat sampai ke tempat tersebut.

Dalam usianya 43 tahun ini, beliau telah melunaskan impiannya sejak beberapa tahu lalu untuk menjejeakkan kaki ke EBC yang berketinggian 5,364 meter dari aras laut. Dan Semalam, 10 September impian itu telah pun berjaya dicapai. Pelbagai dug4an dan cab4ran yang beliau lalui sepanjang 9 hari untuk sampai ke EBC.

Beliau menceritakan, pada awalnya beliau rasa tidak mampu untuk meneruskan misi tersebut tetapi semangat dan sokongan yang diberi oleh berbagai pihak buat beliau terus mel4wan perasaan itu. Namun ini pencapaian di luar kemampuan beliau sepanjang hidupnya.

Di bawah ini adalah sedutan daripada video tersebut.

” Assalamualaikum Malaysia, Alhamdulillah Alhamdulillah !! “

” Hari ini 10 September, saya Azhan Rani melaporkan baru sahaja menjejak EBC, Everest Base Camp, Nepal .. “

”  Okay, terima kasih atas doa.. “

Ini pula kapsyen dan video yang mengandungi kisah pendakian beliau ke EBC. Tonton Video di bawah :

” Aku semp0t, aku pew4i, aku pen1ng, aku l0ya.. aku try buat beberapa video untuk sahabat2 dan korang yang tak putus mendoakan aku dan team @summit.attack.resources ni untuk misi ni.. 2 puncak.. “

” #mtkalapathar petang semalam dan #everestbasecamp pagi tadi waktu sini telah berjaya aku jejaki.. mungkin bukan cerita hebat nau pun untuk orang yang dah capai berkali2 c4baran begini.. namun ini pencapaian di luar kemampuan aku dalam hidup aku.. “

” Di awal lagi aku dah letakkan aku tak mampu.. tapi aku l4wan dan sememangnya kemahuan melebihi kemampuan.. arini aku post dulu la yang indah2.. esok lusa kalau rajin dan tak munt4h aku share per1t jer1h mal4pet4ka kesus4han indah yang mahal harganya ni.. “

” Apa yang terjadi di sini hari ini adalah berkat doa korang dan izin Allah SWT yang adil dan maha pengasih.. esok kami ada 4 hari perjalanan turun ke bawah sebelum pulang ke #kathmandu dan seterusnya ke malaysia.. sekarang aku cuma rindu nak hidup normal.. “

” 10 september 2019 #day11 بسم الله الرحمن الرحيم#gorakshep – #everestbasecamp #acclimatizeday
@summit.att4ck.resources #sar #summitatt4ckresources #nepal #everestbasecamp #sartoebc #mmjoutdoorcamp #risetopower #selamatharikemedekaanke62.. “

View this post on Instagram

aku semput, aku pewai, aku pening, aku loya.. aku try buat beberapa video untuk sahabat2 dan korang yang tak putus mendoakan aku dan team @summit.attack.resources ni untuk misi ni.. 2 puncak #mtkalapathar petang semalam dan #everestbasecamp pagi tadi waktu sini telah berjaya aku jejaki.. mungkin bukan cerita hebat nau pun untuk orang yang dah capai berkali2 cabaran begini.. namun ini pencapaian di luar kemampuan aku dalam hidup aku.. di awal lagi aku dah letakkan aku tak mampu.. tapi aku lawan dan sememangnya kemahuan melebihi kemampuan.. arini aku post dulu la yang indah2.. esok lusa kalau rajin dan tak muntah aku share perit jerih malapetaka kesusahan indah yang mahal harganya ni.. apa yang terjadi di sini hari ini adalah berkat doa korang dan izin Allah SWT yang adil dan maha pengasih.. esok kami ada 4 hari perjalanan turun ke bawah sebelum pulang ke #kathmandu dan seterusnya ke malaysia.. sekarang aku cuma rindu nak hidup normal.. 🙏 10 september 2019 #day11 بسم الله الرحمن الرحيم #gorakshep – #everestbasecamp #acclimatizeday @summit.attack.resources #sar #summitattackresources #nepal #everestbasecamp #sartoebc #mmjoutdoorcamp #risetopower #selamatharikemedekaanke62

A post shared by Azhan Rani (@azhan_rani) on

Rata-rata pengikut di laman Instagram Azahan Rani mengucapkan rasa kesyukuran dan tahniah ke atas kejayaan beliau menjejaki EBc. Ini antara komen-komen mereka :

” Ya Allah tingginya p4njat gunung tu dik take care semuga semuanya selamat, Allhamdulillah berjaya p4njat everest tu.. “

” Alhamdulillah tahniah bang. Proud of you Moga sentiasa dibawah lindungan Allah swt. Allahumma aaaminnnnnn.. “

” Alhamdulillah dan tahniah Mission Accomplished.. x terbayang mcmana sus4h p4yah pendaki2 yg dh sampai ke puncak everest.. “

” Home sweet home.. tahniah semua team dpt capai target ke EBC.. selamat pulang ke Msia.. “

” Tahniah kerana berjaya p4njat Kalla Pathar dan keEBC. Kalla Pathar memang mencab4r habis.. “

” Alhamdulillah.. AllahuAkbar Subhanallah MasyaAllah cantiknya view mcm lukisan. Tahniah abg Azhan & team!!! Terbaik, terbaik! Terima kasih sudi share pengalaman sepanjang perjalanan.. dpt jgkla feeling² mcm ikut skali.. hehe .. “

” Tahniah bang.. teruskan dongibab.. anda hebat.. semoga selamat turun and kembali ke tanahair dgn selamat.. “

ALHAMDULILLAH dan TAHNIAH Azhan Rani atas kejayaan menjejakan kaki ke EBC. Kami di Berita Kopak mendoakan semoga Azhan Rani selamat turun ke bawah dan dipermudahkan segala urusan sepanjang berada di sana. Amin.

Terima kasih kepada pembaca Berita Kopak.

Silakan SHARE.

Sumber : IG Azhan Rani by Berita Kopak & Content Media.

Artikel ini disediakan oleh BERITA KOPAK / CONTENT MEDIA. Sebarang COPY PASTE dan penggunaan logo Berita Kopak tanpa kebenaran, report untuk c0pyright akan dikenakan..