“ Aku perhati je pinggan mangkuk tu sampai berkul4t tak basuh, sembang kenc4ng je k0non pembersih tapi realitinya peng0tor.. “

Kebersihan merupakan perkara yang amat penting. Terutamanya kebersihan di rumah. Kebersihan di rumah perlu dijaga bagi bagi mengelakkan jangkitan peny4kit. Hal ini, menjamin keluarga yang lebih ceria dan bahagia.

Rumah juga merupakan cerminan bagi pemiliknya, apakah pemiliknya merupakan orang yang rapi, cermat dan bersih ataukah sebaliknya. Adalah menjadi satu perkara yang sangat ironi apabila masyarakat  di negara ini tidak mampu untuk merealisasikan agenda itu walaupun pelbagai kempen kebersihan dianjurkan.

Bagi seseorang yang terbiasa hidup bersih pastinya kegiatan membersihkan rumah bukan menjadi hal yang besar lagi bukan? Membersih rumah seperti mengelap, menyapu, mengemop, dan sebagainya menjadi rutin biasa setiap hari yang wajib untuk dilakukan.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Pelbagai karenah manusia yang akan anda hadapi dalam hidup kita termasuklah karenah roommate yang pengot0r. Bagaimana anda mahu mengatasi masalah ini tanpa menimbulkan sebarang masalah dengan rakan-rakan anda?

( Gambar Sekadar Hiasan )

Satu posting di laman facebook IIUM Confessions telah berkongsi pendapatnya untuk menyelesaikan masalah ini.

Hai, saya ada baca confession Melati dan tergerak untuk reply. Boleh baca di, (https://iiumc.com/hantaran-wanita-pemal4s/). Saya juga pernah duduk di lebih 5 buah rumah sewa sepanjang study (dari degree-phd).

Sejujurnya memang bermacam-macam r4gam housemate saya jumpa, tapi sekarang saya nak kongsi tips saya handle housemate peng0tor.

First of all, saya bukan jenis berlet3r / suka sound orang. Jadi setiap kali housemate saya buat k0tor / sep4h rumah & bilik, saya tak akan tegur. Sebab bila tegur, akan jadi w0rse. Tak kira la tegur lembut ke atau k4sar ke, sama je effect dia. Selalu kita duduk rumah sewa lama kan ? So nak hadap housemate pun lama.

Kalau tegur, ris4u worse dari sudut relationship & juga friendship. So better jangan tegur. Jadi kalau tak tegur apa nak buat? Let’s read more. First sekali setiap kali masuk rumah sewa, saya didik hati untuk SANGKA BAIK dengan semua orang.

Kalau ada housemate tak basuh pinggan, saya assume dia busy dan nanti dia free dia basuh la pinggan tu. Kalau housemate saya biliknya bersep4h , saya assume dia memang tak sempat kemas dan nanti dia free dia kemas. Kalau housemate malas sapu rumah, saya assume dia tak sempat juga. Kuncinya sangka baik.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Tips kedua, IKHLAS. Saya didik hati untuk ikhlaskan hati buat kerja rumah dan tidak mengungk1t. Saya tahu ini sukar, tapi cuba tajdid niat selalu. Apabila tips pertama tak jalan, contohnya dah seminggu pinggan mangkuk dalam sink housemate awak masih tak us!k walaupun dia free.

So dah tiba masanya awak bertindak. Pergi tolong basuh pinggan dia. Ikhlaskan hati nak t0long dia, minta Allah balas kebaikan awak dengan berita-berita gembira untuk awak.

So dua ni je tips saya nak aj4r & saya memang dah amalkan zaman berzaman. Saya ni pembersih orangnya, dan sederhana tahap kerajinan bergantung kepada masa lapang. Jadi setiap kali rumah bersep4h, bila masa free saya cepat-cepat t0long kemas.

Saya tak akan tunggu housemate lain t0long buat sebab saya niat nak tolong & saya dah ikhlas kalau itu akan jadi rutin saya setiap minggu. Dah ikhlas kan ?

Bila dah ikhlas, Alhamdulillah saya langsung tak ada rasa nak mengungk1t. Malah saya gembira dapat ceriakan hati housemate saya dengan t0long mengemas rumah.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Dulu saya assume masing-masing akan bergilir bu4ng sampah. Tapi saya tengok masing2 tak reti nak bu4ng. Jadi akhirnya saya yang t0long buang hari-hari. Saya gembira sebab saya tak perlu s4kit hati untuk tengok sampah berul4t.

Setiap minggu saya akan vacuum & mop rumah & cuci tandas. Saya gembira sebab saya suka tengok rumah yang bersih. Sejuk mata saya memandang. Saya juga gembira dapat menggembirakan hati housemate saya. Mereka dapat menikmati rumah yang selesa dan bersih. Alhamdulillah saya pun tak s4kit hati melihat rumah bersepah.

Kalau peti sejuk bersep4h dgn makanan lama & berkul4t, saya tolong cuci. Saya juga gembira dapat melihat peti sejuk kemas. Kalau ada pinggan mangkuk orang lain tak berbasuh dalam sinki, saya akan t0long basuh. Saya juga gembira dapat tengok sinki bersih. Saya juga tak s4kit hati tengok pencemaran imej dalam rumah.

Alhamdulillah, akhirnya saya merasa tenang sebab tak membuka ruang untuk s4kit hati dengan housemate. Saya define diri saya sebagai seorang pembersih sejati sebab saya tak perlu tunggu orang lain untuk tolong bersihkan rumah, sebaliknya saya sendiri yang bersihkan dulu sebelum orang lain.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Pernah juga housemate saya 2 bulan tak basuh baju, malah stoking dia hitam berker4k dan berb4u entah berapa bulan tak basuh. Saya tahu dia busy. Maka saya tolong basuhkan. Walaupun dia tak suka saya usik barang dia tapi saya beritahu yang saya memang tak suka benda k0tor.

Saya pun tak suka us!k barang orang, tapi kalau saya tak usik, saya akan s4kit hati. Jadi terpaksa usik. Lepas tu dia dah jadi pembersih dah. Alhamdulillah.

Saya pun tak perlu dah us!k barang dia lagi. Saya juga manusia. Tak sentiasa kemas. Tapi sentiasa bersih. Bilik saya bila stresss study buku akan berseler4k juga atas lantai.

Maklumlah budak phd, faham-faham jelah. Bila em0si tak stabil dengan nak publish paper lagi, nak hantar report lagi. Memang kertas2 bersepah atas meja dan katil.

Tapi bilik saya tak kotor. Sikit pun h4buk saya tak benarkan bermastautin dalam bilik. Kipas setiap minggu cuci. Tuala selang 3 hari cuci.

Setiap minggu saya ster1le kan lantai bilik dengan dettol. Setiap minggu juga saya ster1le kan meja study, kerusi, katil, handphone, segala gadget & segala alat tulis dan barang lain dengan alcoh0l swab. Sebab apa?? Sebab saya pembersih.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Ada beza pembersih dengan pengemas. Ada housemate saya dia sangat pengemas tapi sebenarnya dia pengot0r. Dia pantang tengok sep4h tapi sebenarnya dia pengot0r. Dia punya tak suka sep4h sampai dia pergi sapu samp4h dalam rumah dan s0rok bawah sofa.

Eww. Dia punya pengemas katil sentiasa tegang, tapi cadar dah entah berapa bulan tak basuh. Bilik dia juga kemas tapi bila bukak almari baju, fuh bersepah sampai tak boleh beza mana satu baju bersih dan baju k0tor. Dah la berb4u ! Yucksss.

Jadi kena pandai bezakan pengemas dan pembersih. Sebaiknya jadilah dua-dua. Jangan jadi pembersih tapi tak kemas, jangan juga jadi pengemas tapi pengot0r.

Alhamdulillah kesan dari tindakan saya secara diam tolong kemas rumah, tolong basuhkan pinggan mangkuk housemate, akhirnya housemate saya pun sent4p sendiri je.

( Gambar Sekadar Hiasan )

Masing2 sedar sendiri tanggungjawab masing-masing. Kalau dulu sayalah setiap hari tolong buang sampah. Tapi lama-lama akhirnya housemate lain pun dah start ada common sense.

Saya kira itulah hasil kejayaan dari sikap sabar & ikhlas saya. They learnt from my action. Sometimes action speaks louder than words.

Ada je housemate saya jenis suka sound housemate lain rumah bersep4h tapi yang banyak kemas rumah tu saya. Dia ada la 2-3 bulan sekali. Sembang je lebih tapi action kur3ng. Kalau betul dia pembersih kenapa nak kena ‘aku perhati je pinggan mangkuk tu sampai berkul4t tak basuh’.

Kenapa nak kena perhati? Kalau betul awak pembersih, awak takkan benarkan pun kul4t memb1ak dalam rumah awak. Ini bermakna, awak pun bukanlah pembersih sangat pun 🙂 sembang kencang je konon pembersih tapi realitinya… fikirlah sendiri.

Akhir kalam, belajarlah dari akhlak Rasulullah. Tak semua benda sesuai untuk ditegur dengan lidah. Sesetengah perkara lebih terkesan jika dicontohi dan diteladani dari akhlak & tindakan kita. Sekian wassalam – Mawar.

Untuk memastikan isu kebersihan ini dapat ditangani dengan baik, beberapa inisiatif utama perlu dilaksanakan, antaranya adalah pendidikan awal dari rumah, ibu dan bapa sebagai contoh dan kepekaan masyarakat.

Terima kasih kerana membaca.

Silakan SHARE dan semoga bermanfaat.

Sumber : IIUMC / Dikemaskini oleh Berita Kopak & Content Media